Lästips:LäsarberättelserSömnVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSpartipsMidsommarCamping

Författaren Helen Bailey försvann utan ett spår

20 mar, 2018 
Allers redaktion
Författaren Helen Bailey, till höger, försvann mystiskt och misstankarna riktades åt Ian Stewart, infälld bild
Författaren Helen Bailey stod på toppen av sin karriär och levde ett idylliskt liv på landsbygden med sin nya kärlek. Men en dag försvann hon spårlöst – tillsammans med sin älskade hund.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den omtyckta författaren Helen Bailey och hennes hund försvann spårlöst

Det är den 15 april 2016, och larmcentralen i Royston, England, får ett samtal.

Mannen som ringer presenterar sig som Ian Stewart, och han har något allvarligt att rapportera:

– Min flickvän har varit försvunnen sedan i måndags, och har inte haft kontakt med någon, säger han.

– Hon sa att hon skulle resa iväg, men hon är inte där hon skulle ha varit så jag …, vi har helt enkelt bestämt oss för att rapportera det, fortsätter Ian Stewart.

Nyheten sprids snart över hela England, för 51-åriga Helen Bailey är inte vem som helst. Hon är en omtyckt författare som skrivit över 20 böcker, främst inom barn– och ungdomslitteratur. Hennes förmögenhet uppgår till över 40 miljoner kronor, och hon har fans och beundrare i världens alla hörn och kanter.

Att hon självmant skulle ha gått under jorden verkar uteslutet – ändå är det precis vad Ian Stewart befarar. Han berättar för larmoperatören att Helen Bailey lämnade en lapp efter sig innan hon försvann:

Annons

– Hon skrev något i stil med ”jag behöver tid och utrymme för sig själv. Jag åker till Broadstairs, snälla kontakta mig inte på något sätt”, säger Stewart.

Helen Bailey lämnade sin bil

Helen Bailey ägde en liten stuga i badorten Broadstairs, men hennes bror hade varit där och undersökt, och stugan stod tom. Larmoperatören frågar Ian Stewart om Helen åkte med sin bil när hon försvann.– Nej, det gjorde hon inte. Hon lämnade sin bil här, svarar Stewart på det inspelade samtalet.Sedan lägger han till:– Men hon tog med sig sin hund. Hon har en liten tax.Dagarna går, men Helen Bailey fortsätter att vara försvunnen. Det är som om hon har blivit uppslukad av marken.Anettes stora chock: ”Min pojkvän var en kvinnomördare”Läs mer

En sista hälsning på grinden till Helens lantställe Hartwell lodge.
En sista hälsning på grinden till Helens lantställe Hartwell lodge. Foto: IBL

Polisen kartlägger hennes liv, i jakt på ledtrådar till vad som kan ha hänt henne. Utåt sett verkar Helen Baileys liv vara en enda lång framgångssaga. Hennes fem böcker långa serie Crazy World of Electra Brown – som handlar om en bortskämd tonårstjej – gav henne ett stort genombrott i början av 2000-talet. På senare år har hon börjat uppmärksammas för vuxnare böcker också: 2015 kom boken When Bad Things Happen In Good Bikinis, där Helen Bailey skrev om sitt livs stora sorg.

Annons

Mötte en änkeman

I 15 år var hon gift med en man vid namn John Sinfield, men när paret åkte på semester till Barbados 2011 var tragedin framme – John dog i en simolycka. Helen Bailey återvände till England, fullständigt förkrossad. Ingen trodde att hon skulle kunna hitta kärleken med någon annan. Men sedan något år tillbaka hade en man flyttat in i hennes lantliga och idylliska hus i Royston.

Ian Stewart var en 56-årig dataingenjör, som liksom Helen Bailey hade varit med om en familjetragedi. Hans fru Diane dog oväntat och plötsligt i sin trädgård 2010, i vad man misstänkte var en epileptisk attack. Helen och Ian lärde känna varandra i en Facebook-grupp för sörjande, och blev snart förälskade.

Den populära författaren försvann utan ett spår. Helen Bailey var 51 år gammal när hon försvann.
Den populära författaren försvann utan ett spår. Helen Bailey var 51 år gammal när hon försvann. Foto: IBL

Men Ian Stewart skulle snart märka att det redan fanns en man i Helen Baileys liv, hennes lilla 7-åriga tax Boris. Hennes vänner skulle senare berätta att Helen var närmast besatt av Boris – något som gjorde Ian svartsjuk.

Annons

– Helen gick inte någonstans utan Boris. Om hon skickade julkort skrev hon under dem med Helen, Boris – och sedan Ian. Det fanns bilder och skulpturer av hunden överallt och på väggarna, berättade grannen Michael Shannon.

– Ian bad om att åtminstone ett rum kunde få vara fritt från hunden. Jag tror inte att han och Boris kom så bra överens. Ian var less på att hunden prioriterades över honom, fortsatte han.

Se också: Christinas dotter mördades –ny teknik kan avslöja mördaren

Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördarenBrand logo
Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördaren

Helen Bailey ändrade sitt testamente

2015 gjorde Helen Bailey en viktig ändring i sitt testamente. Trots att hon inte var gift med Ian Stewart gjorde hon honom till sin huvudarvinge, vilket betydde att han skulle komma att bli mångmiljonär den dagen hon dog.

Annons

Polisen började långsamt rikta misstankarna mot Helens fästman. I polisförhör gav han olika, förvirrade förklaringar till var han hade befunnit sig och vad han hade gjort under dagarna då Helen Bailey försvann. De pratade även med folk omkring paret, som berättade att Stewart hade ett personlighetsdrag som han inte ofta visade utåt – han kunde bli väldigt arg.

– Han var tystlåten. Han var en ganska intelligent kille, men han hade kort stubin, minns grannen.

Efter några månader kom genombrottet i utredningen. När polisen analyserade Ian Stewarts finanser märkte de att han hade fört över hundratusentals kronor till sig själv från Helen Baileys bankkonto i samma veva som hon försvann. Ren och skär girighet såg plötsligt ut att vara hans största drivkraft – och skulle i så fall peka på att Helen Bailey inte hade försvunnit av egen fri vilja.

En mänsklig hand stack upp ur avföringen

De erhöll en husrannsakningsorder i juli 2016, och började genomsöka hennes stora lantgård Hartwell lodge. Till en början hittade de inget, men efter några timmar la en polisutredare märke till något märkligt. Ian Stewart hade parkerat sin bil framför en stor avloppstank – en så kallad septiktank, full av mänsklig avföring – som låg i ett avlägset område av den stora fastigheten. När polisen tog en närmare titt på den illaluktande avloppstanken såg de något fruktansvärt: en mänsklig hand stack upp ur avföringen.

Annons

De förruttnade liken efter Helen Bailey och hennes hund Boris hittades begravna i septiktanken. Båda hade strypts till döds, och en obduktion visade att Helen Bailey även hade rester av det starka sömnpillret Zopiclone i sitt blodsystem.

Efter omfattade undersökningar gjordes ett makabert fynd i en septiktank.
Efter omfattade undersökningar gjordes ett makabert fynd i en septiktank. Foto: IBL

Ian Stewart – som uppenbarligen hade parkerat sin bil framför avloppstanken, i hopp om att avleda polisen – greps, misstänkt för mordet. Han nekade till allt, och sa sig inte ha en aning om hur hans flickvän och hennes hund kunde ha mist livet.

Rättsläkarens teori

Under den följande rättegången la rättsläkaren Nat Cary fram sin teori om hur det gick till den dagen Helen Bailey mördades. Enligt honom ska Ian Stewart först ha drogat Helen med sömnpiller, och i hennes omtöcknade tillstånd ska han sedan ha strypt henne.

Annons

Helen Bailey kan till och med ha varit vid liv när hon placerades i avloppstanken.

– Det är möjligt att han placerade henne i septiktanken när hon var medvetslös, och att hon sedan drunknade, vittnade rättsläkaren.

Änkemannen Ian Stewart levde ihop med Helen. Polisen erhöll en husrannsakningsorder i juli 2016, och började genomsöka den stora lantgården.
Änkemannen Ian Stewart levde ihop med Helen. Polisen erhöll en husrannsakningsorder i juli 2016, och började genomsöka den stora lantgården. Foto: IBL

Ian Stewart dömdes mot sitt nekande till 34 års fängelse för det bestialiska mordet på Helen Bailey. Han kommer inte att andas fri luft förrän han fyllt 90 år.

– Helen Bailey var bara 51 år gammal, och stod på toppen av sin karriär som författarinna när du avslutade hennes liv på ett grymt vis och dumpade hennes kropp – tillsammans med hennes älskade hund Boris – i en illaluktande dynghög för att förruttna, sa domaren Andrew Bright när domen förkunnades.

– Det är uppenbart att ditt huvudsakliga motiv för att mörda henne var att utnyttja den generösa provision hon hade förberett för dig i händelse av hennes död, fortsatte domaren.

Efter rättegången var det många som ställde sig frågan hur Ian Stewart kunde begå ett så kallblodigt mord – av girighet.

– Han kunde ha fått pengarna bara genom att gifta sig med henne, säger polisinspektören Jerome Kent.

– Men då hade han varit tvungen att vara kär i henne. I hans ögon behövde hon dö.

Annons