Förskoleskocken Ibtihaj gör kreativa figurer av frukt och grönsaker
Ibtihaj kommer från Palestina och flyttade till Sverige år 2001. Hon växte upp i en stor familj som äldsta syskonet och fick lära sig att laga mat av sin mamma. Efter att ha läst svenska på SFI började hon att arbeta som köksbiträde och vidareutbildade sig senare till kock.
Nu har hon arbetat som förskolekock i 15 år och nominerades till årets förskolekock 2020 och utsågs till årets influencer av White Guide 2022.
– Jag hittar inspiration i naturen och bland säsongens råvaror, och följer dessutom förskolans läroplan. Just nu arbetar de med djur och natur i skogen, så i dag har jag gjort rävar av äpple och apelsin och igelkottar av melon med tandpetare.
Att barnen uppskattar de färgstarka och lekfulla verken går inte att ta miste på. Ibland nästan lite för mycket.
– Då vill de inte äta upp dem, bara titta och utforska! säger Ibtihaj och skrattar.
För Ibtihaj är det viktigt att barnen är engagerade i maten och förstår var den kommer ifrån. På förskolan odlar hon grönsaker, ärtor, linser, lök och böner som barnen nyfiket följer, och en gång varje termin har hon matråd där barnen får vara med och bestämma vilka maträtter som ska serveras under en vecka.
– Sedan får de vara med mig i köket och tillaga maten och servera sina kompisar! Populära rätter är panerad fisk, tomatsoppa, biff och kokt potatis – och mycket brunsås, säger Ibithaj och skrattar.
Det här är Ibithaj
– Jag vill ha en bra kommunikation med barnen, för det blir lättare för dem att våga testa nytt och äta hälsosamt om man lägger en bra grund redan i förskolan. Hos mig får de vara med och bestämma, och jag har en lapp de får kryssa i efter varje lunch om maten var god, inte så god, eller inte alls god.
Vill se minskat matsvinn
Ibtihaj pratar mycket om hållbarhet. Hon arbetar aktivt med att minska matsvinnet genom att skapa nya rätter av överbliven mat, lära barnen att ta lagom portioner och hellre ta om, och ser till att välja maträtter med råvaror som är i säsong.
– Det finns så många spännande råvaror i Sverige som jag inte sett i något annat land! Polkabetor, gulbetor, rödbetor… De lockar mig med sin färg, form, smak och sina mönster. En favoriträtt hos barnen är när jag gör rödbetsbröd i nalleform.
Lagar du lika kreativ mat hemma till din egen familj?
– Ja, det gör jag, men jag inkluderar också mer traditionell matlagning från mitt hemland som linsgrytor och musakhan, en rätt med egengjorda tortillabröd, massor av lök, olivolja, kyckling och basilika. Min egen favoriträtt är lax med kokt potatis och citronsås.
Motbevisade sina tvivlare
För fyra år sedan började Ibtihaj lägga upp bilder och videor på sina maträtter på sociala medier. I dag har hon 100 000 följare på Instagram och omkring 250 000 följare på Tik Tok som inspireras av hennes kreativa maträtter och fruktarrangemang.
Men när hon flyttade till Sverige för 24 år sedan fick hon höra av flera runt omkring sig att hon ”aldrig skulle kunna bli något”.
– Jag såg det som en utmaning, och tänkte ”du ska få se”. I dag har jag motbevisat dem genom att lyckas i mitt yrke och göra en positiv skillnad. Jag tycker att jag har byggt upp en framgångsrik karriär och inspirerar både vuxna och barn. Mitt mål är att sprida kunskap om lekfull och hälsosam matlagning, och att kunna inspirera andra kockar och föräldrar att se mat som en viktig del av barns utveckling och välbefinnande.