Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Gabby Petitos försvinnande engagerade en hel värld - de hittade ledtrådarna som avslöjade sanningen

23 aug, 2022 
Henrik Högström
Brian Laundrie och Gabby Petito
Brian och Gabby dokumenterade sin drömresa på sociala medier.
Gabby Petitos resa i skåpbilen med pojkvännen andades positiv energi i inläggen på sociala medier. Tills en dag när inläggen bara upphörde.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gabrielle "Gabby" Petito började fota och filma redan som barn. För en västerländsk tjej född runt millenieskiftet var datorer, smart phones och sociala medier en självklarhet. Hon dokumenterade sin vardag och delade med sig av den. Alltid, eller för det mesta, med ett leende på läpparna.

Hennes pappa Joe menar att den positiva energin var äkta. Hans dotter hade ett speciellt ljus inom sig.

– Den där blicken kunde rädda henne ur all sorts trubbel, säger han i dokumentären #findgabby: När internet löste ett mord (SVT Play).

Gabby växte upp i Blue Point på Long Island. Hennes föräldrar skildes tidigt men utan groll. Gabby gick som barn i hemmet även med mamma Nicoles nye man och pappa Joes nya fru. På high school träffade hon jämnårige Brian Laundrie. De blev ett oskiljaktigt par och när Brians familj flyttade ner till Florida följde hon med. 2020 friar Brian och får ett ja. Gabby är överlycklig. Paret börjar smida planer för framtiden. De har en passion för äventyr och vildmarksliv. Nu ska de jobba ihop pengar så att de kan göra en drömresa. De ska leva och bo i en skåpbil medan de betar av amerikanska naturupplevelser från öst till väst.

Brian Laundrie och Gabby Petito
Följarna kunde fånga Brian och Gabbys äventyr på sociala medier

Föräldrarna är imponerade av sin dotter när de får se hur hon anpassat skåpbilen, en vit Ford, till sitt och Brians "vanlife". Hur hon maxat det minimala utrymmet för att kunna få plats med allt de behöver.

– Jag var stolt över henne, säger Nichole i dokumentären.

"Gabby" Petitos mamma Nichole Schmidt.
Gabbys mamma Nichole vårdar minnet av den sista kramen med dottern innan resan.

Gabby fotar och filmar klipp på resan som hon regelbundet lägger ut på sociala medier. Hon ser en möjlig framtid som influencer framför sig. Och hon har karisma och utstrålning. Är avslappnad framför kameran och vistas i natursköna miljöer. Det är massiva klippor, krispiga morgnar, salta hav och ändlösa horisonter. Ett liv som följare kan dela och vilja ha.

Hennes sista uppdatering gjordes på instagram. Hon önskade "glad halloween". Den 24 augusti 2021.

Gabby Petitos sista bild
Gabby Petitos sista inlägg på sociala medier.

Hennes föräldrar får ett meddelande om att hon befinner sig i Yosemite och att det är dålig täckning. Så om hon är svår att få tag på kan det bero på radioskugga. Men till slut har det dröjt så länge att Joe och Nicole blir oroliga. Har de skadat sig under en vandring eller varför hör de inte av sig?

Annons

Brians föräldrar har ingen information att ge om var sonen och Gabby befinner sig. Men en dag i september får Gabbys föräldrar veta att Brian kommit hem. Han kör den vita Forden men han är ensam.

Den 11 september anmäler Nichole sin dotter Gabby försvunnen. Det är ett försvinnande som får ett enormt genomslag i sociala medier. Folk undrar var hon blivit av, teorier formuleras och bilderna från hennes inlägg detaljstuderas för att hitta ledtrådar till mysteriet. Var det inte märkligt kortfattat det där Halloweeninlägget? Var det verkligen Gabbys ton?

Under tiden är Brian Laundrie i föräldrahemmet. Han är inte intresserad av att prata med polisen och de kan inte tvinga honom att prata. Gabbys familj fortsätter sväva i ovisshet men de gör vad de kan för att efterlysa henne offentligt. Bland annat med facebookgruppen Find Gabby.

Under utredningsarbetet kommer det fram att polisen tagit emot ett larm om en misstänkt kvinnomisshandel i en vit skåpbil i Moab, Utah i augusti.

Annons

Patrullen som ryckte ut på larmet hade kroppskameror. I klippet, som är från den 12 augusti, ser man en uppriven Gabby som berättar att paret bråkat. Hon säger att Brian slagit henne men att hon slog honom först. Klippet är mycket långt från de romantiska bilder som tidigare postats från deras resa. Hon har rivsår på kinden och gråter. Andra vittnar om att de sett paret på en restaurang i Jackson, Wyoming den 27 augusti. Enligt vittnena grät Gabby och Brian var synbart arg, skriver CNN.

Men hemma i Florida vill Brian inte prata med myndigheterna. På en presskonferens konstaterar den lokale polischefen att två personer åkte på resa och att bara en kom tillbaka.

– Och den personen vill inte ge oss information.

Gabby Petitos vita skåpbil syns på ett klipp som andra besökare i nationalparken spelat in.
Turistfilmen från familjen Bethunes semester blev viral.

Filmklippet från polisens kroppskameror blir analyserat fram och tillbaka. Men nu kommer ännu en ledtråd i form av ett klipp som blir viralt. Det är ett klipp från familjen Bethunes husbilssemester. Den 27 augusti har familjen åkt in i Grand Teton. En nationalpark i Wyoming. De har en fast kamera monterad på instrumentbrädan som registrerar omgivningarna. Och där i ett klipp syns den vita Forden.

Annons

Med den informationen kan polisen koncentrera letandet ytterligare. Någonstans finns det fortfarande ett hopp om att Gabby lever.

Se också: Podcast: Lätta ditt hjärtaBrand logo
Se också: Podcast: Lätta ditt hjärta

Var är Brian Laundrie?

Det hoppet dör den 19 september. Då hittar polisen kvarlevorna efter Gabby. I det läget är dödsorsaken okänd men det går ut en arresteringsorder på Brian Laundrie. Inte som misstänkt för mord utan för att ha tagit ut pengar på Gabbys bankkonto. Men vid det här laget har även Brian försvunnit. Enligt familjen tog han sin ryggsäck och stack till det stora Carltonreservatet nära hemmet för att vandra. Sonen var upprörd när han lämnade hemmet, berättar föräldrarna.

Den 26 september hålls en minnesgudstjänst för Gabby Petito. Intresset för att hedra hennes minne är stort. Så stort att familjen bestämmer sig för att sända ceremonin online. Hennes pappa Joe vänder sig till åhörarna.

Annons

– Om ni har en resa ni vill åka på. Gör det. Om ni känner att ni är i en dålig relation. Lämna den.

Den rättsmedicinska utredningen visar att Gabby strypts till döds. Att hon blivit mördad.

Flera veckor efter att Brian lämnat hemmet är han fortfarande försvunnen. Eftersom Gabbys öde är så uppmärksammat har allmänheten ögonen på skaft. Det kommer uppgifter om att Brian synts lite överallt. Men sökningarna är fortfarande koncentrerade till det naturområde som föräldrarna angett. Drönare söker av från luften och på marken betar poliser av vandringslederna bit för bit.

Ingen annan inblandad

När Brians föräldrar deltar går det fort. Man hittar en kropp och en ryggsäck. Det är Brian. Det ska senare visa sig att han dött av ett skott i huvudet. Dödsorsaken anges som självmord.

Han kan inte ge några svar på vad som hänt Gabby.

FBI-agenten Michael Schneider sammanfattar att alla åtgärder vidtagits i januari 2022:

– Utredningen har inte funnit att någon annan än Brian Laundrie varit involverad i Gabby Petitos tragiska död, säger han i ett uttalande.

Annons

Delar av innehållet i den efterlämnade anteckningsboken har blivit offentligt genom Brians familj. Här berättar Brian i smetiga bokstäver att Gabby skadat sig svårt i samband med att de skulle gå över ett vattendrag. Att hon bett honom att avsluta hennes lidande.

"Jag trodde att det var barmhärtigt, att det var vad hon ville, men nu inser jag misstagen jag begått. Jag agerade i panik, jag var i chock."

Gabby Petito. Brian Laundries anteckningsbok
Delar av Brian Laundries efterlämnade anteckningar har gjorts offentliga.

Gabby Petitos familj har startat en fond i hennes namn. Fondens syfte är att bistå organisationer som engagerar sig för försvunna personer och mot våld i nära relationer.

I augusti 2022 har hennes familj stämt polisen i Moab, Utah för dotterns död. De menar att polisen gjorde allvarliga misstag i samband med att de stannade den vita skåpbilen med Brian och Gabby i ett drygt år tidigare. Att de missade tecken på att Gabby var i akut fara.

Enligt ett domstolsutslag har Gabbys föräldrar även rätt att stämma Brian Laundries föräldrar. I det fallet handlar det om att familjen Laundries juridiska ombud gett Gabbys familj falskt hopp under sökandet efter dottern. Ombudet hade, å familjen Laundries vägnar, sagt att han hoppades att Gabby skulle hittas vid liv. Familjen Petito menar att Brians föräldrar visste vad som hänt vid den tidpunkten, skriver Daily mail.

Annons