Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

"Gator" Rogowski-Skateboardstjärnan som föll

05 apr, 2022 
henrik högström
Mark "Gator" Rogowski
Skateboardstjärnan Mark Anthony ”Gator” Rogowski hade bokstavligen världen för sina fötter. När karriären svalnade tog han ut sin vrede på ett oskyldigt offer, 22-åriga Jessica Bergsten.
– Jag var en fegis, känslomässigt och mentalt. Jag hatar mig själv, vad jag gjorde, mitt liv, säger han i dokumentären ”Stoked-The rise and fall of Gator”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I April 1991 hittade en kille på en fyrhjuling ett skelett i öknen utanför Ocotillo i Kalifornien. Kvarlevorna låg ytligt, hade angripits av djur, och gick först inte att identifiera. Polisen lyckades dock säkra fingeravtryck och började jämföra med listan över personer som anmälts försvunna. 22-åriga Jessica Bergsten passade in i beskrivningen. Jessica hade precis flyttat till området från Arizona och anmälts försvunnen tio dagar tidigare. En ung vacker och festglad tjej.

Modellen Jessica Bergsten mördades av Mark Rogowski
Jessica Bergsten hade precis flyttat till Kalifornien när hon blev brutalt mördad.

Överlämnade sig till polis

Fingeravtrycket bekräftade att det var Jessica man hittat. Skadorna tydde på att hon blivit slagen med nåt tungt föremål i huvudet innan döden. Men vem, hur och varför var fortfarande oklart. Tills några veckor senare när Mark Rogowski, 24 överlämnade sig till polisen. Jessica hade dött i hans lägenhet i Carlsbad. Mark Rogowski var inte vem som helst. I skateboardkretsar var han känd som ”Gator” och en av de största stjärnorna i sporten. En utflippad rebell, som slagit igenom redan som 14-åring. Han satte trick som inte synts tidigare, nyskapande och helt orädd. Utredningen skulle sedan visa att ”Gator” bjudit över Jessica till sitt hem för att titta på film. På natten hade han slagit henne med en rattkrycka i huvudet, handbojas Jessica vid sängen och våldtagit henne under flera timmar innan han stoppade in henne i en väska för surfbrädor och ströp henne till döds. Enligt rapporteringen var han orolig att grannarna skulle höra hennes skrik.
– Det brast för mig, jag bara förlorade kontrollen, säger Mark Rogowski på telefon från fängelset i dokumentärfilmen ”Stoked-The rise and fall of Gator”.

Mark "Gator" Rogowski var stor skateboardstjärna på 1980-talet.
"Gator" fick guldkantade reklamkontrakt och var en idol för yngre skejtare.

Blev stjärna i tonåren

Dokumentären berättar å ena sidan om hur skateboarden exploderade som sport och å andra sidan om kändisskapets möjliga baksidor. Rogowski blev proffs redan som 14-åring. Han var orädd, hade en egen stil och gjorde sig bra på bild. Företagen ville att han skulle köra i deras kläder och på deras bräda. De var till och med beredda att betala bra för att ha ”Gator” som ansikte utåt. De största stjärnorna kunde turnera runt världen och hyllades som hjältar.

Annons

– Det innebar att vi fick tjejer också och det var ju ingen nackdel, säger Mark Rogowski i dokumentären.

Själv blev han ihop med Brandi McClain. En snygg blond tjej som besvarade hans känslor. Hon berättar om ett förhållande där Mark kunde visa två sidor. Kärleksfull men också nyckfullt dominant. Hög på sina egna framgångar.

– När jag blickar tillbaka nu så tyckte han kanske att han var en halvgud bara för att han var en hyllad skejtare, säger Brandi i dokumentären.

Pengarna gjorde att ”Gator” var rik redan i 20-årsåldern. Han köpte ett stort hus i Fallbrook där han kunde spela gitarr, skriva poesi och fördriva tiden mellan tävlingar och shower.

Mark Rogowski och flickvännen Brandi McClain
Skateboardvärldens glamourpar-Mark och Brandi

Hoppade ut från hotellfönster

Men karriären hade nått sin topp och nya stjärnor var på väg upp. ”Gator” försökte hänga på nya åkstilar men var fast i det gamla. Han reagerade frustrerat. Slog en närgången autografjägare i Australien och drack alldeles för mycket. Under en turné i Tyskland kastade han sig ut från ett hotellfönster på fyllan, landade på ett staket och vaknade upp i en sjukhussäng dagen efter. Han var fortfarande ung men inte längre lika självsäker. Någonstans på vägen hade han börjat ifrågasätta sig själv och sitt liv. Han fann gud genom en surfare som blivit predikant och började utforska kristendomen med glupande aptit. När vännerna försökte få med honom på en öl efter tävlingarna tackade ”Gator” nej. Han skulle läsa ur den heliga skrift för unga skateboardentusiaster. Förhållandet med Brandi sprack. Men det var inget smidigt uppbrott. Brandi träffade en ny kille bara veckor efter att de hade gjort slut. Det tände Marks vrede. Hon berättar att ”Gator” bröt sig in hos sin före detta svärmor för att stjäla tillbaka gåvor han gett henne. Bland annat en bil. Han hotade också med att han skulle våldta henne och dumpa henne i öknen. Efter det såg Brandi till att hålla sig långt bortom Marks räckvidd.

Annons

"Jag tog ut min smärta på henne"

Utan att Brandi visste om det hade en barndomskompis från Arizona kommit till Kalifornien. Som nyanländ Jessica Bergsten ville lära känna roliga vänner i sin nya hemstad. Eftersom ”Gator” var något av en kändis, och hon hade hans nummer, så slog hon ett samtal och blev hembjuden. Det var där ”det brast” för skateboardstjärnan. Inför rätten förklarade Mark Rogowski att han velat hämnas på Brandi. Att Jessica Bergsten kom i hans väg var en ren slump.

– Jag tror det handlade om makt. Jag ville ge igen på Brandi genom att skada hennes bästa vän, säger han i dokumentären.

– Hon förtjänade inte min ilska, jag tog ut min smärta på henne.

Mark Rogowski under mordrättegången
Mark Rogowski under rättegången.
Se också: Mordbränderna som skakade SverigeBrand logo
Se också: Mordbränderna som skakade Sverige

Domen meddelades i mars 1992. ”Gator” hade flera vakter omkring sig eftersom ett rykte florerade att Jessicas pappa Stephen skulle ge sig på dotterns mördare. Pappan fick aldrig ta ut sin vrede på mördaren som dömdes till 31 års fängelse. Sex år för våldtäkten och 25 år till livstid för mordet. Under åren som gått har den forna skateboardstjärnan ansökt om villkorlig frigivning vid flera tillfällen.

Mark Rogowski har upprepade gånger ansökt om villkorlig frigivning.
Mark Rogowski har upprepade gånger ansökt om villkorlig frigivning.

Försvaret hävdar att Mark Rogowski förändrats i fängelse. Han har bland annat utbildat sig till advokat och gått en rad självhjälpsprogram. Hittills har de ansökningarna fått avslag. Så sent som våren 2021 menade Summer Stephan, distriktsåklagare i San Diego, att Mark Rogowski fortfarande innebär ett hot för samhället.

Annons

– Jessica Bergstens familj och vänner förtjänar fortsatt rättvisa i detta fall, sa han till ABC News.

Källa: Stoked-The rise and fall of Gator (Youtube), The San Diego Union Tribune

Idrottsstjärnorna som föll:

Aaron Hernandez

Aaron Hernandez, NFL-spelare dömd för mord.
Aaron Hernandez, dömdes för mord. Han kan ha skadats av smällarna han fått mot huvudet som fotbollsspelare.

Hernandez, född 1989, spelade amerikansk fotboll för New England Patriots mellan 2010 och 2012. Karriären dog definitivt då han blev misstänkt i inte mindre än tre mord. Han fälldes för ett av dem, mordet på Odin Lloyd, inte så långt från Hernandez dåvarande hem. Aaron Hernandez hängde sig i sin cell 2017. Efter hans död har det kommit fram att han led av kronisk traumatisk encefalopati. En sjukdom som kan uppstå efter upprepat våld mot huvudet och som till exempel yttrar sig i aggressivitet och bristande impulskontroll.

Oscar Pistorius

Reeva Steenbergen och Oscar Pistorius. Han sköt henne till döds i hemmet.
Reeva Steenkamp med pojkvännen, idrottshjälten Oscar Pistorius.

Paralympiern från Sydafrika var hela världens gunstling som sprinter med flera OS-guld. Snabbheten och proteserna gav honom smeknamn som ”Blade runner”. Pistorius helylleimage krackelerade när han fälldes för att ha skjutit ihjäl flickvännen Reeva Steenkamp på Alla hjärtans dag 2013. En olyckshändelse, enligt idrottsstjärnan. Han hade hört ljud på toaletten, trott det var en inbrottstjuv och skjutit genom dörren. 2015 dömdes han för mordet till 15 års fängelse. Pistorius, 35, kan tidigast bli villkorligt frigiven i mars 2023.

Rae Carruth

Cherica Adams och NFL-spelaren Rae Carruth
Cherica Adams var gravid med fotbollsstjärnan Rae Carruth när hon sköts ihjäl.

Spelade i NFL-laget Carolina Panthers. 2001 dömdes han för att ha lejt en mördare att döda hans dåvarande flickvän Cherica Adams. Rae hade hyrt en bekant, nattklubbsägaren Van Brett Atkins, som sköt henne i bilen med fyra skott. Cherica var gravid i åttonde månaden när hon sköts och föll i koma. Barnet kunde räddas men Chericas liv stod inte att rädda. Rae Carruth frigavs 2018.

Annons