Gianni Versace föll offer för en galning

Gianni Versace sköts utanför sin lyxvilla i Miami

Foto: Allover Press

Han var världens mest berömda modeskapare. Alla ville bära kläder av Gianni Versace: filmstjärnor, modeller och kungligheter. Men en dag väntade någon utanför hans stora lyxvilla i Miami Beach – och det var inget av hans fans…

Det var en solig morgon den 15 juli 1997 i Miami Beach i Florida i USA.

Världens mest berömda modeskapare, italienaren Gianni Versace, bestämde sig för att ta en kort promenad. Han lämnade sin lyxvilla strax före klockan nio och vandrade till ett närliggande kafé på stranden. Där köpte han en italiensk dagstidning, eftersom han tyckte om att följa nyheterna i sitt gamla hemland.

Den 50-årige grundaren av modehuset Versace stod på toppen av sin karriär. Bara några dagar tidigare hade han höjts till skyarna för en stor modeshow i Paris, och bland hans kunder fanns Hollywood-stjärnor, glamorösa supermodeller och kungligheter som prinsessan Diana.

10 kändisars mest ikoniska modeögonblick genom tiderna

Han hade allt – men på en sekund togs det ifrån honom.

Läs också: Giftermålet med den vackra kemisten blev hans livs misstag

Gianni Versace promenerade tillbaka, och höll precis på att öppna grinden till sitt hem när en ung man klev upp bakom honom. Utan ett ord riktade han en pistol mot Versaces huvud och sköt honom två gånger. Versace föll ner, ymnigt blödande från skallen; han var sannolikt död redan innan hans kropp slog i trottoaren.

Mördaren – som enligt polisens signalement var en ”vit man, ungefär 25 år gammal, som bar en grå t-tröja, en svart ryggsäck och en vit hatt” – skyndade från platsen.

Dådet chockade världen

En hel värld chockades av dådet, och kondoleanser strömmade in från Versaces vänner och kunder. Prinsessan Diana, som själv skulle dö i en trafikolycka mindre än sju veckor senare, sa i ett uttalande att hon var ”förkrossad över förlusten av en stor och talangfull man”.

Polisen i Miami stod under en enorm press att hitta mördaren. De få vittnen som hade sett mordet på Versace kunde inte ge någon utförlig beskrivning av mördarens utseende, annat än att han var en vit man i 25-årsåldern. Man började förhöra Versaces familj och vänner, för att se om han hade haft några fiender som kunde önska livet ur honom. Men han verkade ha varit omtyckt av de flesta, och han hade inte mottagit något hot mot sin person.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Versace var en av de första öppet homosexuella modeskaparna, vilket öppnade möjligheten till att hans mördare var homofob. Men allt polisen hade var teorier – när man plötsligt gjorde ett oväntat fynd.

Se också: 10 amerikanska kändisar som kommit ut 2021

10 amerikanska kändisar som kommit ut 2021
1:23

Efter reklamen: 10 amerikanska kändisar som kommit ut 2021

(1:23)

Slå på ljud

I ett garage nära gärningsplatsen hade någon dumpat en mängd saker: kläder, id-handlingar – ill och med gamla tidningsklipp. När polisen undersökte sakerna insåg de att det måste ha varit Versaces mördare som försökt göra sig av med dem.

De insåg en annan sak också: de visste redan vem han var.

Andrew Cunanan var misstänkt för flera mord och eftersöktes av FBI.

Andrew Cunanan var misstänkt för flera mord och eftersöktes av FBI.

I juli 1997 var Andrew Cunanan redan en jagad man, som sedan flera månader hade en plats på FBI:s lista över de tio mest eftersökta brottslingarna i USA. Och att det var just Cunanan som hade dumpat sina tillhörigheter i garaget nära mordplatsen rådde det inget tvivel om: tidningsklippen handlade om fyra andra, olösta mord som han var misstänkt för att ha utfört. Det var nästan som att han med flit hade lämnat dem där efter mordet, som ett slags signatur.

Polisen hade alltså att göra med en seriemördare – och nu började en kamp mot klockan för att förhindra att Andrew Cunanan utförde fler bestialiska mord.

Man gick igenom vad man visste om honom: 27 år gammal, uppvuxen i San Diego på den amerikanska västkusten. Väldigt intelligent med ett IQ på 147, men han hade hamnat snett i tillvaron efter att ha blivit utsparkad från sitt föräldrahem som tonåring när han kom ut som homosexuell. Sedan flera år försörjde han sig genom sporadiska småstölder, knarklangning och genom att sälja sex till äldre, förmögna män.

Men något hade hänt under det senaste året. Cunanan hade tidigare inte varit våldsam av sig, men polisen hade honom nu som huvudmisstänkt i fyra separata mordutredningar.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Vem mördade Gianni Versace?

I april 1997 hade polisen i Minneapolis hittat kropparna av två unga män. Det första offret, 28-årige Jeffrey Trail, hade slagits ihjäl med en hammare. Han hittades i en lägenhet som tillhörde 32-åriga David Madson och polisen såg först Madson som en trolig misstänkt. Men fyra dagar senare hittades även han död; han hade skjutits i huvudet och kroppen låg dumpad vid en sjö utanför staden.

Polisen upptäckte snart att Trail och Madson båda hade bott i San Diego, och att de där hade varit tillsammans med en man vid namn Andrew Cunanan. När de försökte komma i kontakt med honom fick de veta av hans vänner att han hade försvunnit. Strax innan Cunanan lämnade San Diego hade han sagt att han tänkte åka till Minneapolis ”för att utföra några ärenden”.

Det verkade som att han hade bestämt sig för att mörda två expojkvänner. På grund av svartsjuka? Ett hämndbegär?

Ingen visste, men en undersökning av Madsons lägenhet visade att Cunanan hade glömt kvar sin väska i den. Han blev genast huvudmisstänkt för de båda morden.

Gianni Versace var inte det enda offret

Nästa mord kom som en total överraskning. Cunanan hade en personlig relation med sina första två offer, men det fanns inga bevis för att han någonsin hade träffat Lee Miglin, en äldre, förmögen affärsman som bodde i Chicago. Den 3 maj bröt sig Cunanan in i Miglins lyxvilla och övermannade den 72-årige mannen i dennes garage. Han tejpade för Miglins mun och började misshandla honom på ett brutalt vis genom att hugga honom i bröstet med en häcksax. Han avslutade med att skära halsen av Lee Miglin, och gick sedan in i hans hus där han åt en smörgås och la sig att sova i Miglins säng.

Morgonen därpå lämnade han Chicago i Lee Miglins lyxiga bil av märket Lexus. Runt hörnet hade han lämnat kvar den betydligt billigare bil som han hade stulit från sitt andra mordoffer, David Madson – det var som att han hånade polisen.

Fem dagar senare slog han till igen, på en ensligt belägen kyrkogård i Pennsville i delstaten New Jersey. Offret var en 45-årig vaktmästare vid namn William Reese, som hade oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle. Uppenbarligen ville Cunanan ha en ny flyktbil, och fick syn på Reeses röda Chevrolet -95 på parkeringen utanför kyrkogården. Han gick fram till Reese, sköt ihjäl honom och åkte i väg i hans bil.

FBI hade nu tagit över utredningen och placerade Andrew Cunanan på sin topp 10-lista över USA:s mest jagade brottslingar. Det rådde inget tvivel om att de hade att göra med en kallblodig seriemördare, som kunde slå till var som helst – när som helst.

Läs också: Bakom änkans tårar låg en kylig sanning

Varför mördades Gianni Versace?

I över en månad höll sig Cunanan undan lagens långa arm. Efteråt skulle det visa sig att han checkat in på ett hotell i Miami Beach och sedan mördat Gianni Versace på morgonen den 15 juli.

Varför? Något motiv har aldrig blivit klarlagt. Det finns källor som hävdar att de två träffades flera år tidigare, men det har aldrig blivit bevisat. Ett troligare skäl är att Cunanan hade en önskan att bli känd och omskriven, och ett sätt att uppnå det var att ta livet av en världsberömd modeskapare.

– Vi kan inte fastställa något motiv, skulle polischefen Richard Barreto säga senare.

– Det kan ha varit att Andrew Cunanan sökte den publicitet man får genom att skjuta en man med en så hög status som Versace. Eller kan det ha rört sig om något slags hämnd.

Den 23 juli hörde en man ett skott komma från en husbåt som låg förankrad i Miamis hamn. Han larmade polisen, som hittade kroppen av Andrew Cunanan. Han hade uppenbarligen brutit sig in i den tomma husbåten och använt den som gömställe, innan han beslöt sig för att ta sitt liv.

Cunanan lämnade inget avskedsbrev. Däremot lämnade han efter sig en fråga som aldrig har fått ett svar: vad var det som drev honom att bli en kallblodig mördare?

Läs också: 50 år sedan Robert Kennedy mördades

50 år sedan Robert Kennedy mördades.