Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Giftmordet på Nordkoreas "kronprins" Kim Jong Nam

05 okt, 2021 
Henrik Högström
Kim Jong Nam och halvbrodern Kim Jong Un
Kim Jong Nam var son till "den store ledaren" och påtänkt till tronen i Nordkorea. Istället valde han ett liv i exil och utgjorde ett hot för makten...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den slutna diktaturen Nordkorea är en pålitlig leverantör av häpnadsväckande historier. Så blir det lätt när man styrs av en ledare som lärde sig köra bil som treåring och tävlingsseglade sex år senare. Ja, enligt läroböckerna i landet, så var Kim Jong Un faktiskt precis så brådmogen.

Familjefoto Kim Jong Nam
Kim Jong Il med äldste sonen Kim Jong Nam längst fram på ett familjefoto. Sonen var under en period tänkt som tronarvinge. Click to add image caption

Och han hade ju att brås på. Pappan Kim Jong Il gjorde till exempel elva hole in one när han provade på att spela golf första gången. Han lär även ha uppfunnit hamburgaren. Farfar Kim Il Sung grundlade dynastin med benäget bistånd av Sovjetunionen.Han utnämndes efter sin död till landets "evige president". Så personkulten lever och mår väl i Nordkorea. Ledarna framstår följaktligen som någon sorts halvgudar med övermänskliga egenskaper även om de avslöjats med mänskliga svagheter. Kim Jong Il var till exempel en stor konsument av exklusiv konjak och Hollywoodfilm. Det gick att fnittra åt den knubbige diktatorn i sina särpräglade solglasögon men landet var och är en maktfaktor med mängder av vapen till sitt förfogande. När Nordkorea provskjuter missiler är det enkelt att hålla sig för skratt. Men det var inte givet att det var Kim Jong Un som skulle ta över tronen när pappan dog i december 2011. Många år tidigare var det halvbrodern Kim Jong Nam som verkade vara tänkt att ta över efter ”Den store ledaren”. Han var produkten av en kortvarig relation mellan Kim Jong Il och en skådespelerska. Kim Jong Nam växte upp i bland annat Moskva och Geneve och hade, enligt uppgift, en ensam barndom.Han var son till Nordkoreas ledare men knappt erkänd.

Annons

– Han presenterade sig som sonen till Nordkoreas ambassadör, berättar en schweizisk affärsman som gick i skola med Kim för Washington Post.

– Nord- eller Sydkorea, vi brydde oss inte om skillnaden – vi var 13.

20 meter höga statyer av Kim Il Sung och Kim Jong Il i Pyonyang.
Tunga pjäser. 20 meter höga statyer av Kim Il Sung och Kim Jong Il i Pyongyang.

Lämnade Nordkorea

Tillbaka i Pyonyang blev det klart att pappan hade startat en ny familj. Kim Jong Nam blev det femte hjulet under vagnen och fattade läget. I stället för att inleda en tidig maktkamp mot sin yngre halvbror startade Kim Jong Nam en egen familj och lämnade Nordkorea.

Separationen kunde ha skett i stillhet om det inte hade varit för Disneyland-incidenten. Det vill säga att familjen 2001 reste med falska dominikanska pass till Japan. Kims namn i passet var för övrigt ”tjock björn” på kinesiska.

Annons

Målet för resan var, uppgav han, att besöka Disneyland i Tokyo. Efter den fadäsen var han diskvalificerad för några högre ämbeten i Nordkorea. Men Kim Jong Nam kunde leva ett bekvämt liv i Macao under kinesiskt beskydd. Han var en flitig spelare och gjorde affärer. Med åren stod det dock klart att Kim Jong Nam utgjorde ett hot mot Nordkoreas intressen. Bland annat efter att han sagt att han varit emot successionsordningen i landet. Det vill säga att ledarskapet skulle gå i familjen. Kim uttalade sig också positivt till reformer i sitt gamla hemland. Uttalande som Sydkorea och USA kunde ställa sig bakom men knappast hans halvbror i Pyonyang. Bekanta till honom vittnade också om att Kim var orolig för fientliga agenter.

– Han var inte paranoid men han var orolig, säger en av dem till Washington Post.

Kim Jong Nam levde i exil
Kim Jong Nam kritiserade Nordkorea i exil och var medveten om att det fanns en hotbild.

Säckar ihop på flygplatsen

Oron skulle visa sig vara välbefogad. I februari 2017 hade Kim varit på semester i Malaysia när han checkade in på flygplatsen i Kuala Lumpur. På övervakningsbilder går det att se hans väg genom flygplatsen. Kim har blå skjorta och en ryggsäck över ena axeln. På vägen blir han hejdad av två kvinnor. Först kommer en och sprutar vätska på hans kind. Strax efter kommer en annan och trycker upp en handduk i hans ansikte.

Annons

Efter det märkliga intermezzot går Kim Jong Nam till informationsdisken, berättar vad som hänt och säckar ihop. Förloppet är snabbt. Han svettas och har saliv, blod och uppkastningar i munnen. Tydliga tecken på förgiftning.

Kim Jong Nam förgiftades på flygplatsen
Efter attacken blev Kim Jong Nam snabbt sjuk och togs om hand för vård. Förgäves.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Trodde det var "dolda kameran"

Läkare försöker med atropin och adrenalin för att häva det akuta tillståndet men patienten avlider efter ett par timmar.Innehållet i Kims väska visar att det här var något han fruktade kunde hända. Här fanns flera ampuller med motgift mot just nervgifter. Redan dagen efter grips de två kvinnor, Doan Thi Huong och Siti Aisyah, som attackerade honom på flygplatsen. Obduktionen, som genomfördes trots Nordkoreas protester, visade att Kim Jong Nam troligen förgiftats med nervgiftet VX. Spår av giftet kunde också säkras på kvinnornas kläder.Att kvinnorna själva klarat sig utan skador kunde bero på att det varit en attack i två delar. Kvinnan som sprutade på kinden applicerade en del av vapnet och kvinnan med handduken det andra. Var för sig hade ämnen inte gjort skada men tillsammans var de dödliga.

Annons

Efterspelet till mordet har varit bisarrt. De två kvinnorna har hävdat att de lurats att utföra attentatet av nordkoreanska agenter som slagit i dem att det rörde sig om en inspelning av ett dolda kameran-program.

Och övervakningsbilderna visar att kvinnorna träffat fyra män på flygplatsen innan förgiftningen. Identifierade män som sedan lämnat landet i sällskap av en nordkoreansk diplomat och blivit efterlysta av Interpol. Deras spår leder spikrakt till Pyonyang, enligt bedömare.

– Det är som att lämna ett visitkort, de visar världen att Kim Jong Un inte är rädd för att använda massförstörelsevapen på en fullpackad internationell flygplats, säger Vipin Narang, professor i statskunskap vid Massachusetts Institute of Technology till The Guardian.

Siti Aisyah och Doan Thi Huong hävdar att de lurades att genomföra attentatet.
Siti Aisyah och Doan Thi Huong hävdar att de lurades att genomföra attentatet.

Mordanklagelserna mot Siti Aisyah lades ner 2019 och hon försattes på fri fot. I en intervju med Mail on Sunday efter hemkomsten var hon häpen över vad hon dragits in i.

Annons

– Jag tänkte: ”Hur kan jag ha dragits in i ett så stort mordfall med så viktiga personer?” Jag är bara en flicka från en liten by. Jag trodde att allt var på skoj. Det trodde jag hela tiden.

Några månader att Siti frigivits dömdes Doan Thi Huong för att "ha åsamkat skada med dödligt vapen" och släpptes även hon när den avsuttna tiden fängelse hade räknats av. Att det pekas anklagande fingrar mot Nordkorea lär inte spela någon större rättslig roll. Mordet har överskuggats av annat. Som Kim Jong Uns toppmöten med USA:s dåvarande president Donald Trump.

– Det internationella samfundet är bra på att tvätta Nordkorea rent från synder, säger Remco Breuker, professor i koreanska studier vid nederländska universitetet Leiden.

– Jag tror inte Nordkorea brydde sig om kvinnorna blev friade eller avrättade. För regimen var den här saken utagerad för länge sedan. Nordkorea har inte blivit åtalat och de personer som var involverade lämnade landet direkt efteråt och undkom. Lönnmordet och den efterföljande rättegången har visat att regimen kan agera helt ostraffat och att de troligen kommer att göra det igen.

Källa: Washington Post, The Guardian, Expressen

Annons