Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Gratis mensskydd till värnpliktiga

25 jan, 2021 
Sara Wizén
Försvarsmakten erbjuder gratis mensskydd, det rapporteras i januari 2021.
Försvarsmakten erbjuder nu alla värnpliktiga kvinnor i Sverige gratis mensskydd. Det rapporter Sveriges Radio Ekot.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var befälet Katarina Randers som kom med idén till gratis mensskydd, och i januari 2021 förverkligades den. Det är en av punkterna i Försvarsmaktens jämställdhets- och jämlikhetsarbete.

– Det är ett viktigt signalvärde, vi vill skapa möjlighet för alla att verka efter bästa förmåga, säger Katarina Randers till Ekot.

Se också: Skottland är först i världen med gratis mensskydd

Skottland är först i världen med gratis mensskyddBrand logo
Skottland är först i världen med gratis mensskydd

Med det pågående jämställdhetsarbetet vill försvaret bana väg för att fler kvinnor anställs, och hinder för kvinnor i det militära ska undanröjas. Försvaret har som mål att 30 procent av de värnplikta 2025 ska vara kvinnor.

Annons

– I den bästa av världar skulle det vara femtio-femtio, men vi har inte kommit så långt än. Idag är det knappt 20 procent av de värnpliktiga som är kvinnor, så då får vi sätta små delmål hela tiden. Då har vi sagt att om fyra år ska det vara 30 procent kvinnor. Men vi kommer ju inte nöja oss där, utan kommer fortsätta sträva efter att ha det så jämnt vi bara kan när det gäller män och kvinnor i Försvarsmakten, säger pressekreterareTherese Fagerstedt.

Positiv jämställdhetsminister

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) säger till Ekot att det är ett positivt beslut som Försvarsmakten tar när de väljer att erbjuda gratis mensskydd.

– Sedan skickar det här beslutet också en väldigt tydlig signal att kvinnor förstås utgör en självklar del av Försvarsmakten, fortsätter hon.

Även företaget Period Pack – som har en abonnemangstjänst för företag, skolor, gym och andra verksamheter där en behållare med tamponger och påfyllning av dem ingår – välkomnar beslutet.

– Det är ett väldigt bra initiativ, säger Amanda Mattsson, VD och försäljningschef på Period Pack till Allas.

Företaget har ungefär 150 kunder och ska förstås kontakta Försvarsmakten och berätta vad de kan i erbjuda.

– Vårt mål är att mensskydd ska bli lika självklart som toalettpapper, mer normaliserat och mindre tabubelagt, säger Amanda Mattsson.

Annons