Grattis Sverige! Bästa landet i världen för familjer

Glad familj på stranden

Sverige toppar listan medan Schweiz hamnar i botten. Enligt en ny undersökning från Unicef är Sverige det land med den bästa familjepolitiken och bäst förutsättningar för familjelivet.

Enligt en ny rapport från Unicef toppar Sverige listan över världens mest familjevänliga länder. I undersökningen, som omfattar 31 industriländer i världen med tillgänglig och relevant data, har man jämfört och rankat länderna efter de bästa förutsättningarna för en god familjepolitik enligt en rad faktorer. Bland annat har man kikat på möjligheten till föräldraledighet för både mammor och pappor, samt tillgång till förskola för barn upp till sex år. Resultatet är baserat på statistik från OECD och EU från 2016.

Vilka länder är familjevänliga?

Och högst upp hittar vi alltså Sverige följt av Norge, Island och Estland. För att få en rättvis bild av föräldraledigheten har man i rapporten, i Sveriges fall, räknat på 56 veckors mammaledighet gånger genomsnittet på 62 procent av lönen, vilket ger 35 veckor med heltidsersättning och motsvarande 10,9 veckor för pappor. Dessutom går 97 procent av alla svenska barn mellan tre och sex år i förskola.

Resultaten kan jämföras med Schweiz som rankar lägst bland länderna i rapporten där mammor endast har rätt till åtta veckors betald ledighet, medan papporna inte har rätt till någon alls. Och där bara 66 procent av barn mellan tre och sex år gamla går i förskola.

Men även om Sverige ligger i topp totalt sett är man inte vassast på alla punkter. I Japan har nämligen pappor rätt till sex månaders betald ledighet, vilket är högst på listan över alla länder. Dock är det endast ett fåtal som tar ut sin rätt. Undersökningen visar att endast 1 av 20 pappor i Japan utnyttjar sin betalda pappaledighet till fullo.

Topp 10 bästa länderna för familjer:

  1. Sverige
  2. Norge
  3. Island
  4. Estland
  5. Portugal
  6. Tyskland
  7. Danmark
  8. Slovenien
  9. Luxemburg
  10. Frankrike

31. Schweiz

Här hittar du rapporten i sin helhet.

Foto: TT/IBL

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: