Han ställde frågan bakom Swedengate: "Ingen avsikt att ifrågasätta svensk kultur"

swedengate

Foto: TT

En psykologistudent i Kanada postade en retorisk fråga om vad en kille upplevt hemma hos en kompis vid middagstid på twitter. Ni kan inte ana vad som hände sedan.
”Min avsikt var inte att ifrågasätta Sverige eller svensk kultur. Jag trodde att killen det handlade om bara råkade vara svensk, inte att det var en svensk grej”, skriver twittersignaturen Sam Qari i ett mejl.

Få kan ha undgått den virala jordbävningen #swedengate från veckan som gått. En storm som började med en skärmdump på twitter och som sedan behandlats i allt från putslustiga krönikor i svensk lokalpress till New York Times. Etnologer har uttalat sig om svensk måltidstradition och Myndigheten för psykologiskt försvar har utrett om det rört sig om en påverkanskampanj, skriver Aftonbladet.

#Swedengate: Det utsvultna barnet på rummet får luft igen

För den som missat kalabaliken så handlar det i korthet om att en användare på forumet Reddit berättade om den gången hen fick stanna kvar på rummet när kompisen han besökte gick ner till familjen för att äta middag. Sam Qari såg posten, skärmdumpade och skrev: ”Jag är inte den som dömer men jag förstår inte det här. Hur kan du gå och äta utan att bjuda in din kompis?”

Den frågan engagerade skulle man kunna säga.

Sam Qari presenterar sig som kanadensisk-afghan från Brampton, Ontario. Han driver eget, studerar psykologi och twittrar om saker som han känner intresse och passion för.

4 reaktioner

Middag

Frågan om svenska måltidsvanor har väckt starka känslor världen över

Foto: TT

Se hör: Se 5 snackisar från veckan som gått
1:08

Efter reklamen: Se hör: Se 5 snackisar från veckan som gått

(1:08)

Slå på ljud

När han ska sammanfatta reaktionerna på den virtuella lavinen han startade delar han upp det i fyra olika delar.

1. Det finns en övervägande majoritet i alla kulturer som tycker att det är självklart att man bjuder en gäst på mat.

2. Frågan genererade en massa roligheter i form av skämt och memes.

3. Det ledde till en diskussion mellan etniska svenskar, minoritetsgrupper i Sverige och västerlänningar utanför Sverige om sociala frågor och rasism.

4. Tråden ynglade av sig i olika informativa förklaringar till fenomenet. Som i New York Times-artikeln till exempel.

”En av förklaringarna som jag fann särskilt intressant var den om hur viktigt det är för svenskar att hushålla och inte slösa. Och det håller jag för en dygd även om jag inte tycker att det ska gå ut över gäster”, skriver Sam och fortsätter.

”Det var några svenskar som förklarade att fenomenet inte är så vanligt förekommande som förr, andra ansåg att det är något som måste förändras och andra hade inga problem med det alls”.

Vännerna Inger och Ulla tågluffade ihop igen – 50 år efter första resan: ”Lika kul nu som då”

"Har aldrig mött en svensk"

Han konstaterar att precis som andra twitterlaviner så är cykeln kort. Inom kort är #swedengate ett minne blott. Men han tycker ändå att frågan startade en del värdefulla diskussioner.

Att det kom att handla om Sverige och svenskarna var inte avsikten med den retoriska frågan. Det bara blev så av egen kraft.

Sam har fortfarande ingen belagd åsikt om svensk gästfrihet.

”Jag har, mig veterligen, aldrig mött en svensk, och jag har därför aldrig kunnat bli inbjuden av någon. Hur skulle jag då kunna uttala mig om det?”