Nu står det klart – här är Sveriges absolut bästa kranvatten 2025
– Aldrig tidigare har det varit så jämnt mellan de tävlande vattnen, säger dryckesprofilen och jurymedlemmen Gunilla Hultgren Karell.
Under oktober har en jury av dryckesexperter rest runt i Sverige och provat vatten från olika kommuner. Två bidrag från varje deltävling gick vidare till final, som avgjordes den 12 november i Stockholm.
Kranvattentävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten vart femte år, är en hyllning till det arbete som ligger bakom varje glas kranvatten.
Älvsbyn kommun vinnare – följt av Vindeln och Jönköping
Vinnaren av Kranvattentävlingen 2025, och därmed Sveriges godaste kranvatten, är Älvsbyn kommun.
Juryns motivering var följande:
”Ett vinnarvatten med stilfull framtoning, ett stjärnvatten som är lika gott i kåsa som i kristallglas.”
Tvåa kom Vindeln kommun och Jönköping hamnade på en tredje plats.
– Det här är sjätte gången tävlingen anordnas och aldrig tidigare har det varit så jämnt mellan de tävlande vattnen. Det är slående hur gott kranvatten vi har i Sverige, från norr till söder, säger juryns ordförande Gunilla Hultgren Karell till Allt om Mat.
Enligt Gunilla hade juryn en tuff uppgift att lyfta fram det vatten som verkligen har det där ”lilla extra”. I finalen tävlade vatten från 20 kommuner, och bedömningen grundades på friskhet, balans och smak.
De 20 finalisterna i tävlingen
• Nacka
• Ovanåker
• Södertälje
• Stockholm
• Älvsbyn (vinnare)
• Boden
• Umeå
• Vindeln
• Sundsvall
• Härnösand
• Mora
• Malung
• Hagfors
• Eda
• Svenljunga
• Jönköping
• Laholm
• Hylte
• Hässleholm
• Varberg
Förra gången tävlingen anordnades vann Höganäs kommun.
”Inget som smakade illa”
Gunilla poängterar att inget vatten smakade illa. Men alla Sveriges kommuner har inte inte varit med (det är valfritt för kommunerna att delta).
– Under vår resa är det egentligen inget vatten som helt har fallit ur ramarna. Lite olika men inget som smakade illa, säger hon.
I juryn, utöver Gunilla Hultgren Karell, fanns även Linda Perez, Pär Strömberg, Anders Melldén och Sveriges Mästerkock-domaren Mischa Billing.
Men varför smakar vatten olika? Såhär har Mischa Billing förklarat för SVT.
– Det beror på att det tar upp smak där det kommer ifrån. Det finns grundvatten och ytvatten. Sen beror det på rören det forslas i för att det ska komma till din kran. Där finns det då lite olika kvalitet på de rören – hur gamla de är exempelvis. Det kan också sätta smak på vattnet, säger Billing till SVT.
