Här stoppar man valborgsfirandet – med stinkande gödsel

Kvinna som håller för näsan till vänster, majbrasa till höger.
Hönsbajs ska hålla festsugna studenter borta!

Att vi inte ska skapa trängsel, hålla avstånd och undvika folksamlingar på grund av coronapandemin vet de flesta. Myndigheterna gör sitt bästa för att både kommersiella aktörer och medborgare ska ta rekommendationerna på allvar.

Den stundande studenten och landets traditionstunga valborgsfirande oroar många av denna anledning. Det finns en stor risk för folksamlingar och därmed smittspridning. Stadsparken i Lund, som normalt har ett stor firande, har valt att spärra av området på valborgsmässoafton.

IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: ”Skärp er!”

I normala fall besöker tiotusentals studenter parken, något som kommunen nu valt att undvika – med en udda metod.

Sprider ut ett ton hönsgödsel

Ett ton hönsgödsel ska spridas ut på gräsmattorna, i syftet att parken ska göras så ogästvänligt som möjligt, rapporterar Kvällsposten.

– Mot bakgrund av att vi har ett läge där Lund mycket väl kan bli något slags epicentrum för smittspridning under sista april så tycker jag som miljönämndens ordförande att det var ett gott initiativ. Vi får både möjlighet att göda gräsmattorna i parken och samtidigt så kommer det att stinka och då är det kanske inte så trevligt att sitta och dricka öl i parken, säger Gustav Lundblad (KD), ordförande i miljönämnden, till Sydsvenskan.

Smittskyddsläkarens uppmaning inför valborg: Avstå fester