Här visar kronprinsessan upp årets rosa band 2019

Kronprinsessan Victoria i rosa kostym på besök på Karolinska
Inte långt från Haga slott ligger Karolinska sjukhuset. Där är kronprinsessan född och hon har haft anledning att besöka sjukhuset flera gånger sedan dess i sin roll som kunglig. I samband med årets Rosa Bandet-kampanj besökte hon KS för att ta del av den senaste forskningen.

I år är det elfte  året som kronprinsessan Victoria bär det rosa bandet som officiell beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Kronprinsessan har ett stort engagemang i frågor som rör cancer och då inte minst utvecklingen inom cancerforskningen

Kronprinsessan Victoria i patologlaboratoriet vid besök på Karolinska Universitetssjukhuset

Annons
Annons

Under besöket på Universitetssjukhuset fick Kronprinsessan följa en cancerpatients väg in i sjukvården genom en fiktiv berättelseBland mycket annat fick kronprinsessan i patologlaboratoriet, se hur vävnad tas om hand. Dels för sjukvård, dels för forskning. 

Victoria besökte Karolinska Universitetssjukhuset

I det digra programmet fick kronprinsessan även ta del av senaste nytt inom cellterapi samt inom telomerasforskning, ett forskningsområdevilket renderade nobelpriset 2009 

Annons

Kronprinsessan Victoria
Här ser vi Kronprinsessan i årets rosa band, samt Cancerfondens generalsekreterare Ulrika  Årehed  Kågström och Klas  Kärre  ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Kronprinsessan fick slutligen även se hur immunceller av typen NK-celler kan användas cancerbehandling.

Kronprinsessan Victoria 4

Vad är Rosa Bandet-kampanjen?

Rosa Bandet är en internationell kampanj som pågår världen över under oktober månad. Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj genomförs varje år, sedan 2003, under oktober månad. Syftet är att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap om cancer och hur man kan minska sin risk att drabbas, samt bedriva påverkansarbete för en bättre cancervård. 

Kronprinsessan Victoria i svart klänning med Cancerfondens rosa band

Victoria beskyddare av Rosa Bandet

Som beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj har kronprinsessan Victoria en viktig roll för att ytterligare uppmärksamma cancerfrågan och vikten av svensk cancerforskning. 

Kronprinsessan Victoria med generalsekreterare Ursula Tengelin.
Kronprinsessan Victoria med generalsekreterare Ursula Tengelin.

Det var den 1 oktober 2009 som kronprinsessan började ge kampanjen sitt stöd som dess officiella beskyddare. Men redan 2006 var hon med och invigde kampanjen.

– Kronprinsessan har tidigare visat stort intresse för både bröstcancerfrågan och forskning. Det känns fantastiskt att kronprinsessan ställer upp som officiell beskyddare av vår kampanj och kampen mot bröstcancer. Det är tyvärr en kamp som alltför många kvinnor tvingas brottas med i dag. Men tack vare det stora engagemang som finns kan vi förbättra framtiden för alla som drabbas, sade Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin för 2009.

Av Adrienne Bönnelyche/Svenskdam

Foto: TT

Mer inspirerande innehåll från allas.se: