Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hästarna som har
förändrat vår historia

11 aug, 2020 
Anette Bülow
Matematisk expert, krigshjälte och konsul – möt hästarna som blivit kända genom historien. De har haft betydelse för forskningen, räddat människoliv och varit mycket speciella för sina ägare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hästen har funnits vid vår sida i 6 000 år – som arbetsdjur, transportmedel och bästa vän. På slagfältet, åkern, travbanan och ridskolan har den varit med och förändrat vår historia.

– Man brukar ju säga att hunden är människans bästa vän, men även hästen är människans bästa vän – och bästa arbetsredskap. Historien hade sannolikt sett helt annorlunda ut utan hästen. Hur hade Sverige utvecklats om vi inte hade haft hästen som dragdjur och kunnat plöja våra åkrar med den?, säger Anders Frelin, som har skrivit boken Historiska hästar (Bokförlaget Langenskiöld).

Se också: Mikaela lärde sin häst att måla tavlor och spela keyboard.

Mikaelas häst målar tavlor och spelar pianoBrand logo
Mikaelas häst målar tavlor och spelar piano

I början på 1900-talet fanns det 725 000 hästar i Sverige. Hästen arbetade i jordbruket, den var ett dragdjur som drog timmer och kol, båtar på kanalerna och spårvagnar i städerna. Men så kom bilen och traktorn, hästen konkurrerades ut och på 1970-talet fanns knappt 70 000 hästar i landet.

Annons

”Att byta hästen mot förbränningsmotorn är en mycket dyster milstolpe i människans utveckling.”

Winston Churchill, hängiven ryttare

I dag är Sverige, tack vare hästsporten, ett av de hästtätaste länderna i världen med närmare 400 000 hästar och 500 000 ryttare.

Genom alla år har kärleken mellan människa och häst varit stark och åtskilliga kan berätta om den speciella relationen med sin fyrfota vän. Genom en djupdykning i historien beskriver Anders Frelin tolv fantastiska hästars historia. Här är några av dem.

Wilhelm von Osten med hästen Kloke Hans.
Wilhelm von Osten hade lärt sin häst Kloke Hans att räkna.

Kloke Hans – hästen som kunde räkna?

I slutet av 1800-talet imponerades Tyskland av Kloke Hans som kunde räkna som en högstadieelev. Hans ägare Wilhelm von Osten, som var lärare, åkte runt och visade upp hästens färdigheter – när Kloke Hans fick en matematisk fråga stampade han rätt svar med hoven på en träplatta.

Annons

Tyska forskare studerade hästen och kom fram till att han verkligen kunde räkna, nio gånger av tio svarade Kloke Hans rätt. Men så gjorde en psykolog nya test och man insåg att Kloke Hans var så bra på att läsa av människors kroppsspråk att han förstod när han stampat rätt antal gånger – då brukade frågeställaren medvetet eller omedvetet slappna av.

Detta kallas Kloke Hans-effekten och har haft stor betydelse både för forskning och förhörsteknik inom polisen.

Hästen Reckless transporterade ammunition under Koreakriget.
Reckless lastades med tung ammunition och levererade den till fronten.

Reckless – en amerikansk krigshjälte

Före detta galopphästen Reckless spelade en viktig roll för de amerikanska soldaterna under Koreakriget. Hon transporterade vapen och ammunition till fronten och tog med sig sårade soldater tillbaka mitt bland skottsalvor och granatexplosioner.

Annons

Stoet fick flera medaljer för sitt hjältemod och befordrades – som enda häst – till sergeant. Efter kriget flyttade Reckless till Kalifornien där hon levde ett lugnt pensionärsliv. Hon hedrades med full militärbegravning vid sin död 1968 och tre statyer har rests till hennes minne.

Kejsare Caligulas häst Incitatus.
Caligulas häst Incitatus hade hög status i Romarriket. Kejsaren utsåg honom till konsul, han fick egna slavar och bodde i ett stall av marmor.

Incitatus – fick juveler och egna slavar

En häst som verkligen har gått till historien är kejsare Caligulas fyrbenta favorit Incitatus. Caligula är (ö)känd som en av Romarrikets med fruktade och grymma härskare. Han utsåg sin häst till konsul, kanske för att provocera senatorerna. Incitatus blev minst sagt bortskämd av kejsaren: han bodde i ett stall av marmor, hade en krubba av elfenben och egna slavar. Hästen bar en träns med ädelstenar och ett täcke i lila, som på den tiden var en ovanlig och dyr färg.

Gustav II Adolfs häst Streiff på Livrustkammaren i Stockholm.
Gustav II Adolfs häst Streiff överlevde till skillnad från kungen slaget vid Lützen. Hästen finns uppstoppad på Livrustkammaren i Stockholm.

Streiff – Gustav II Adolfs häst

Fram till och med första världskriget var hästar viktiga på slagfältet, en av alla ståtliga stridshingstar var Gustav II Adolfs häst Streiff. Kungen hade betalat tusen riksdaler för hästen, motsvarande 30 årslöner för en hantverkare.

Annons

Streiff var kungens trogne kompanjon under trettioåriga kriget, fram till den ödesdigra och dimmiga dagen i Lützen den 6 november 1632. Hästen träffades av ett skott i halsen och skenade förmodligen med Gustav II Adolf in bland fienden där kungen sköts och stacks ihjäl.

Streiff överlevde, men dog under kungens likfärd från Tyskland till Sverige. Hästen stoppades sedan upp och kan än i dag ses på Livrustkammaren i Stockholm.

Alexander den store med hästen Bukefalos.
Alexander den stores häst Bukefalos ska vara den enda häst som gett namn till en stad – Bukefala.

Bukefalos – fick en egen stad

Alexander den store lyckades som tonåring tämja den eldiga unghästen Bukefalos – och de fick ett speciellt band. Tillsammans deltog de sedan i flera anfall och erövringar – hemlandet Makedonien var inte nog för den legendariske Alexander, förebild för många historiska krigarkungar.

Annons

Bukefalos dog vid Alexanders erövringståg mot Indien, år 326 före Kristus. Alexander sörjde sin vän och grundade en stad – Bukefala – där hästen begravts. Det ska vara den enda stad som har namngivits efter en häst. Staden som låg i nuvarande i Pakistan finns inte kvar, men historien om Bukefalos och Alexander lever vidare.

Vill du läsa om hundar och katter som förändrat människans historia? Då finns de här böckerna:

Annons