Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Håvard Lillethun lämnade sekten Guds barn efter 38 år: ”Otroligt hjärntvättad”

18 okt, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Håvard Lillethun med en gitarr från tiden då han var med i sekten Guds barn. Till höger en bild på Håvard Lillethun i dag.
I närmare 40 år var Håvard Lillethun medlem i den kontroversiella sekten Guds barn. Att få en fungerande vardag utanför sekten har varit svårt, och är något han fortfarande jobbar med. I boken Instängd berättar han om sina upplevelser.
– Det är svårt att tänka på att jag har varit en del av något så förfärligt, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Håvard Lillethun är 56 år gammal när han bestämmer sig för att lämna sekten som har varit hela hans liv i nästan fyra decennier. Han har inga sparpengar, ingen utbildning, ingen bostad, ingen inkomst och ingen arbetslivserfarenhet som passar på ett CV.

Författaren Håvard Lillethun är aktuell med boken Instängd som handlar om hans liv i sekten Guds barn.
Håvard Lillethun.

Men – han är fri.

För första gången sedan han var 18 år får Håvard lov att tänka sina egna tankar, att uttrycka sina egna åsikter och att själv bestämma över sitt liv. Sedan 1972 hade han varit medlem i Children of God, Guds barn, som senare bytte namn till The Family of Love, eller kort och gott Familjen. Det är en kristen sekt som under flera årtionden spridit sitt budskap till miljoner och värvat tusentals heltidsmedlemmar. Medlemmar som sedan skärmats av från omvärlden och sina familjer för att ge sitt liv åt rörelsen.

Annons

Jag började undervisa några unga drogmissbrukare i Bibeln efter att ha varit kristen i tio dagar

Men att bli fri var inte så enkelt som Håvard hade trott.

– Den första tiden var det svårt. På utsidan försökte jag se ut som en vanlig människa, men jag kände mig inte som en sådan. I Familjen var man väldigt upptagen med hur världen utanför uppfattade oss. Vi var vana vid att hålla uppe en fasad, i stället för att bara vara oss själva, säger Håvard.

Växte upp på olika platser i världen

Håvard föddes i Etiopien 1953. Familjen bodde under hans uppväxt också i USA och Schweiz innan de åter landade hemma i Norge i mitten av 60-talet. Håvard började norsk skola, och till en början var han populär – han talade flytande franska och blev tjejernas favorit. Men snart övergick populariteten i ren mobbning.

Håvard Lillethun under uppväxten i Etiopien.
Sina första år i livet tillbringade Håvard Lillethun med sina föräldrar och syskon i Etiopien.

– Jag var väldigt osäker i mig själv. Jag vet inte riktigt var det kom ifrån, om det var för att jag hade höga krav på mig hemifrån eller om det var för att vi flyttat runt från ställe till ställe. Och mobbningen gjorde inte saken bättre. Jag kände mig väldigt ensam.

Annons

Kom i kontakt med Guds barn på folkhögskolan

När det var dags för det sista året på gymnasiet blev det bestämt att Håvard skulle börja på en kristen folkhögskola och bo på internat, medan föräldrarna och de yngre syskonen flyttade utomlands igen. Skolan bjöd ofta in olika kristna grupper och rörelser som fick presentera sig för eleverna och en dag vintern 1972 hade turen kommit till Guds barn. In i aulan kom en brokig samling människor som ropade ”Praise the Lord! Hallelujah! Thank you, Jesus! Thank you, Lord!” samtidigt som de intog scenen. Håvard blev hänförd.

Ett gäng ungdomar som tillhör sekten Guds barn spelar och sjunger ute på gatan i Oslo år 1972.
Några av de första medlemmarna i den skandinaviska delen av Guds barn, Oslo 1972.

– Under min barndom hade jag varit ganska beskyddad från den mörka sidan av världen – jag hade aldrig kommit i kontakt med narkotika, mina föräldrar drack inte alkohol och så vidare. Så det här var en helt ny upplevelse för mig, jag såg människor jag aldrig hade sett förut. Många var hippies, några före detta narkomaner. Jag lyssnade på dem och jag vet inte vad som hände, men samma kväll gick jag runt och pratade med folk om Gud. Det var ganska crazy, men så var det.

Annons

Blev frälst – och flyttade in hos sekten

Håvard började gå på möten med gruppen hemma i Oslo. Där läste han Bibeln tillsammans med de andra och omgående kände han en gemenskap som han aldrig tidigare upplevt. Han togs emot med öppna armar, fick ett nytt bibliskt namn och kände sig snabbt som en i gänget. Han gick helt upp i sin nya gudstro. Håvard hade blivit frälst.

Jag tror att det fanns ett stort vakuum inom mig när jag var ung

– Jag började undervisa några unga drogmissbrukare i Bibeln efter att ha varit kristen i tio dagar. Det var en märkligt tid, konstaterar han med ett skratt.

Håvard Lillethun spelar gitarr ute i en trädgård.
Håvard tog snabbt till sig det som medlemmarna av Guds barn predikade.

Snart hade Håvard flyttat in hos Guds barn, mot sina föräldrars vilja. Han hamnade i Köpenhamnsstadsdelen Christiania för att sprida ordet och värva medlemmar och senare i ett kollektiv i Värmland där sekten fick bo gratis i ett gammalt gästhem. Håvards viktigaste uppgift i livet blev att ge sig ut bland folk och vittna.

Annons

Vände sig mot sin familj

Håvards familj reagerade snart på att han hade förändrats. Men han lyssnade inte på deras invändningar. I sekten fick han lära sig att se familjen som en fiende. Med tiden gled han längre bort från både sina föräldrar och syskon. Medlemmarna i Guds barn blev hans nya familj och med dem delade han allt.

Se också: 5 av de mest omtalade sekterna i världen

5 av de mest omtalade sekterna i världenBrand logo
5 av de mest omtalade sekterna i världen

Då var han övertygad om att det som skedde var Guds vilja. I dag ser han annorlunda på det.

– Jag tror att det fanns ett stort vakuum inom mig när jag var ung. Jag hade inget mål i livet som många jämnåriga runt mig hade, jag visste inte vad jag skulle bli eller göra med mitt liv. När jag träffade de här människorna blev jag emottagen och älskad, jag kände att någon faktiskt tyckte om mig. Då var det väldigt lätt att ta till sig det de sa. De fyllde tomrummet.

Annons

Guds barn grundades i Kalifornien

Guds barn, The Family International, grundades i slutet av 1960-talet i Kalifornien av en man vid namn David Brandt Berg, senare kallad Moses David. Slagordet var ”revolution för Jesus” och Moses David såg sig som en profet i direktkontakt med Gud. Han kommunicerade med medlemmarna via brev och förutspådde både Jesus återkomst och jordens undergång.

Av sina medlemmar, som fanns utspridda runt hela världen, krävde Moses David absolut lojalitet och hela organisationen genomsyrades av systematisk hjärntvätt och strikt hierarki. Det fanns inget utrymme för ifrågasättande eller oliktänkande. Håvard trodde på Moses David och hans profetior av hela sitt hjärta, men förstår i dag hur han blev manipulerad.

Håvard Lillethun undervisar en ung man i Bibeln, Katmandu, Nepal.
Håvard undervisar i Bibeln i Katmandu, Nepal, där han och hans familj bodde under flera år.

– I dag kan jag se att jag var otroligt hjärntvättad under de här åren. Vi blev så vana att stänga ute alla tvivel vi hade, för vi blev övertygade om att lyssna på de tankarna var detsamma som att lyssna på djävulen. Efter tio, tjugo, trettio år är du så van att vid att inte tänka själv längre att det känns helt naturligt att bara acceptera allt vi fick höra från Moses David och våra ledare.

Annons

Gifte sig med en annan sektmedlem

Håvard vande sig vid ett liv som gick ut på att tjäna Gud. Allt som skedde var Guds vilja och sektens medlemmar blev styrda på detaljnivå. Att protestera mot alla regler var detsamma som att protestera mot Gud.

Jag ångrar att jag inte stod upp för det jag trodde på och sa ifrån när det gällde barnen

Efter två år gifte Håvard sig med en annan medlem av sekten och tillsammans fick det unga paret fyra barn. De flyttade utomlands och bodde i Indien, Nepal och Thailand där de under många år vittnade och värvade medlemmar. Även barnuppfostran styrdes av sektledarna. Moses David förespråkade bestraffning i form av aga och barnen gick aldrig i skola, utan fick undervisning hemma. När barnen fyllt elva år ansågs de inte längre vara barn och förväntades flytta från sina föräldrar till internatskolor och bo med andra barn inom sekten.

Håvard Lillethun med barn.
Håvard fick fyra barn tillsammans med sin första hustru som han träffade i sekten.

När Håvard i dag tänker tillbaka på sitt liv är det framför allt det här som gör honom nedstämd, att han lät sina barn växa upp i Guds barn, med sektens snäva världsbild och ingen formell utbildning

Annons

– Det är svårt att tänka på. Jag ångrar att jag inte stod upp för det jag trodde på och sa ifrån när det gällde barnen. Men de har det bra i dag, de har alla lämnat sekten och vi har många bra samtal. De klandrar mig inte, de säger att det inte var mitt fel och de klarar sig bra nu. Jag är väldigt stolt över dem.

Använde sex för att få folk att tro på Gud

I slutet av 70-talet började Guds barn dyka upp i medierna. Bland annat för att man använde en metod som kallades flirty fishing, vilket gick ut på att kvinnliga medlemmar skulle locka nya personer att tro på Gud med hjälp av sex. Enligt vissa uppgifter från sekten själv kom man på det här sättet i kontakt med hundratusentals män, fram tills metoden förbjöds 1987. Kvinnor som vägrade anklagades för att vara själviska och blev påminda om att deras kroppar egentligen inte tillhörde dem själva, utan Gud.

Håvard minns tydligt hur vanlig den här metoden var.

– Det var en del av livet i många år. Det låter helt sjukt nu, att någon annan ska bestämma när du har sex och att du sedan ska skriva rapporter om det och bruka det som ett vapen för att få folk att tro på Gud. Idén kom från Moses David som vid den tiden bodde på Teneriffa tillsammans med 20 unga damer som alla höll på med flirty fishing. Det var ju också otäckt, men det var svårt att se det då, säger han och fortsätter:

Annons

Det är svårt att inse hur förvrängd min bild av sanningen har varit

– Det finns tidigare medlemmar som än i dag vägrar inse hur hemskt det var. Kanske är det för att de bara vill glömma det förflutna, men jag tror att det också är för att det är lättare att leva med sig själv utan att möta sanningen och erkänna att något man trodde på var så fel. Eller kanske de, precis som jag, glömde hur det egentligen var och kommer bara ihåg de goda minnena. Att skriva boken tvingade mig att gå tillbaka och återuppleva det förflutna, och för första gången kunde jag se mitt tidigare liv mer som en objektiv observatör snarare än en hjärntvättad deltagare.

Anklagelser om övergrepp och misshandel

Det är inte bara tvivelaktiga metoder att vittna om Jesus som har kommit upp till ytan – det har också förekommit anklagelser om misshandel och övergrepp mot minderåriga inom sekten. Flera av de som växte upp i sekten har senare vittnat om händelser som satt djupa spår inom dem. Ett exempel är sonen till Moses David. Han var en av dem som utsattes för övergrepp under sin uppväxt och 2005, när han var 30 år gammal, mördade han en av sina förövare och tog sedan sitt eget liv.

Håvard Lillethun läser Guds barns nyhetsbrev Liv&Lys.
Några gamla exemplar av Guds barns nyhetsbrev Liv&Lys finns fortfarande kvar i Håvards samlingar hemma i Norge.

Under tiden som Håvard har arbetat med boken Instängd – mina år i sekten Guds barn och hur jag blev fri, har han gjort mycket research och fått fördjupad kunskap om det som egentligen försiggick bakom stängda dörrar.

Annons

– Jag läste en bok om en flicka som var med i Familjen. Hon skrev om den grymma misshandel som hon och hennes systrar fått utstå. Jag kände henne på den tiden och jag minns när hennes pappa berättade om hur hemsk mamman var som tog döttrarna ur sekten och lämnade allt. Vi tyckte hon var förfärlig, men nu när jag har läst boken inser jag att det ju var pappan som var avskyvärd. Det är svårt att inse hur förvrängd min bild av sanningen har varit. Att jag följde de här hemska människorna är jobbigt att tänka på.

Jag tror inte på Gud längre

Bestämde sig för att lämna Guds barn

De sista åren i sekten bodde Håvard i Thailand tillsammans med sin andra hustru och yngsta dotter i ett hem med en ledare som styrde med järnhand. Till slut blev det för mycket och 2010 bestämde de sig för att ta steget och lämna. Nu stod de utan någon fast punkt i tillvaron och blev tvungna att starta om från noll. Ändå var deras gudstro fortsatt stark.

Håvard Lillethun undervisar barn på ett barnhem i Thailand.
Under åren i Guds barn jobbade Håvard bland annat med att undervisa föräldralösa pojkar på ett barnhem i Bangkok engelska.

I dag, efter månader av tänkande och reflektion, säger Håvard att han inte längre kan kalla sig kristen.

Annons

– Jag tror inte på Gud längre. Allt det jag var övertygad om tidigare, som att Gud skapade jorden på sex dagar, det tror jag inte längre på. När jag ser på det nu inser jag att det är en förenklad historia som någon hittat på för att förklara hur allt blev till. Att alla djuren skapades på en dag och fick plats i en ark – jag förstår inte hur jag kunde tro på det. Men det är också svårt att inse att allt det jag trodde på i 40 år är borta, det är som om fundamentet i ens liv har försvunnit.

Omslaget till Håvard Lillethuns bok Instängd, som handlar om hans liv i sekten Children of God.
Boken Instängd handlar om Håvards liv i Guds barn – och kampen för att bli fri.

Håvards fru gick bort i cancer

Samtidigt har han ändå kvar en tro.

– Jag tror på något, att det finns en värld vi inte kan se eller ta på. Jag tror också att vi kan påverka den, men jag tror inte att den kan påverka oss på samma sätt som jag trodde tidigare. Allt det här är helt nya insikter som har kommit under arbetet med boken, hade du frågat mig för några veckor sedan hade jag aldrig vara så djärv att säga att jag inte är kristen. Det har varit en mycket svår process, men jag känner nu att jag är friare och lyckligare och att utan det kristna fundamentet där Gud skall vara allt, finns det mer utrymme för mig att växa och ta kontroll över mitt eget liv.

Håvard Lillethun tillsammans med sin fru Pat.
Håvard tillsammans med sin fru Pat som gick bort i cancer några år efter att paret lämnat sekten Guds barn.

Det senaste decenniet har Håvard ägnat åt att bygga upp sitt liv igen. Han studerade coachning och personlig utveckling och jobbade som entreprenör i Thailand. Ekonomin blev bättre och Håvard började få rätsida på saker och ting. Då drabbades hans hustru plötsligt av cancer och gick bort.

Annons

Vill hjälpa andra nå sitt bästa jag

Håvard fick fortsätta sin resa på egen hand. Han och dottern flyttade till Norge och Håvard hade mer eller mindre gett upp tanken på någon form av karriär. Då kom han i kontakt med föreningen Toastmasters, en talarklubb med målsättningen att hjälpa medlemmarna att bli bättre på tala inför publik. Håvard märkte snart att han hade hamnat i sitt rätta element. Han vann flera interna talartävlingar och till sist blev han erbjuden att hålla ett eget TEDxTalk i Stockholm. Där berättade Håvard för första gången öppet om sitt förflutna. I samma veva fick han erbjudande om att skriva en bok om sitt liv.

Håvard Lillethun, aktuell med en bok om sitt liv i sekten Guds barn.
Nu vill Håvard genom sin historia försöka hjälpa andra.

Nu hoppas han att hans historia kan hjälpa andra, genom sin bok, genom föredrag och med det han skriver på sin hemsida, www.havardlillethun.com.

Annons

– Jag gick igenom livet som en passagerare. Jag visste inte hur jag skulle sätta mig i förarsätet och styra själv och jag tror att många tänker på samma sätt. Nu vill jag hjälpa andra att flytta från passagerarsätet till förarsätet. Man ska inte bara acceptera sitt öde, utan ta det i egna händer.

Instängd – Mina år i sekten Guds barn och hur jag blev fri ges ut den 18 oktober av förlaget Harper Collins.

Fakta: Det här är Guds barn

  • 1968 grundades den religiösa rörelsen Teens for Christ i Kalifornien.
  • Under årens lopp har rörelsen haft många olika namn, men mest känd har den varit under namnet Children of God, Guds barn. Den bytte senare namn till The Family of Love och heter numera The Family International.
  • Grundaren David Berg (1919-1994), kallade sig för Moses David och såg sig som en profet. Han ansågs av sina följare stå i direktkontakt med Gud, och kommunicerade med medlemmarna i sekten via brev, så kallade ”Mo letters”.
  • I breven förutspådde Moses David bland annat Jesus återkomst till jorden och världens undergång.
  • Sekten blev uppmärksammad för sina kontroversiella metoder, som att medlemmarna skulle ha sex för att få dem att tro på Gud – så kallad ”flirty fishing”.
  • Det har förekommit vittnesmål från tidigare medlemmar om både sexuella övergrepp och misshandel mot minderåriga.
  • The Family International drivs i dag av Bergs änka, Drottning Maria kallad, och Kung Peter som levde tillsammans med Moses David under många år.
Annons