Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hbtqia-certifierade äldreboendet Rönnbäret välkomnar alla – gay eller ej

06 aug, 2021 
Minna Wallén-Widung
Till vänster syns Selga Schröder som bor på det hbtq-certifierade äldreboendet Rönnbäret i Malmö. Till höger syns Jonas Niklasson och Yasemin Yakisan som jobbar som sektionschef respektive undersköterska på boendet.
På äldreboendet Rönnbäret är alla välkomna precis som de är. Boendet är ett av få hbtqia-certifierade äldreboenden i Sverige och för personalen är bemötandet gentemot boende och anhöriga a och o.
– Det handlar om hela synen man har på de människor som kommer hit, säger undersköterskan och hbtqia-ambassadören Yasemin Yakisan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I trädgården utanför vårdboendet Rönnbäret i Malmö vajar en regnbågsflagga i solen. Rönnbäret är ett av få äldreboenden i Sverige som har hbtqia-certifierats av RFSL, och det första i Malmö. Arbetet med att införa ett normkritiskt tänkande i verksamheten har pågått i flera år och certifieringen kom 2017.

10 Historiska HBTQ+profilerna vi minnsBrand logo
10 Historiska HBTQ+profilerna vi minns

För Jonas Niklasson, sektionschef på Rönnbäret, var grundtanken från början inte att det skulle handla om just hbtqia-rättigheter utan snarare att man ville anta ett mer inkluderande arbetssätt rent generellt.

Annons

– Vi hade försökt hitta en bra väg att fördjupa oss i Malmö stads värdegrund och alla människors lika värde. Hbtqia-certifieringen blev en väldigt bra väg in för att arbeta med ett normkritiskt tänkande med personalen. Det normkritiska tänkande kan vi vidga till att handa om mer än enbart hbtqia-frågor så som religion, etnicitet med mera, säger han.

Jonas Niklasson och Yasemin Yakisan på Rönnbärets älderboende i Malmö.

Handlar om inställningen till andra människor

I dag är all fastanställd personal på Rönnbäret utbildad och dessutom är två av de anställda så kallade ambassadörer. Det betyder att de vid sidan av sina vanliga arbetsuppgifter har ett särskilt ansvar att upprätthålla och sprida kunskap samt utbilda nya personer som kommer in i verksamheten. De går utbildningar, besöker föreläsningar och ser till att informera om Rönnbärets arbetssätt även externt. Yasemin Yakisan jobbar till vardags som undersköterska, och är en av ambassadörerna på Rönnbäret.

Annons

– Det handlar om hela synen man har på de människor som kommer hit. Vi ska vara en jämställd plats för alla som kommer hit, både de boende och de anhöriga, säger hon.

Öppna frågor snarare än antaganden

Mycket handlar om det sätt personalen uttrycker sig på. Att inte anta en massa saker om de boende eller anhöriga och att så långt som möjligt undvika förutfattade meningar är grundprincipen. Här ska alla få vara precis som de är.

Yasemin Yakisan på Rönnbärets äldreboende som är hennes arbetsplats.
Yasemin Yakisan trivs med sitt jobb som undersköterska och hbtq-ambassadör.

– Det är klassiskt misstag inom vården att när det flyttar in en kvinna till ett boende så frågar man om hon har en man och vad han heter. Vi vill inte låsa in människor i fack, så vi frågar istället om hon har en partner. Genom att ställa öppna frågor ger vi människor möjlighet att själva berätta, säger Jonas.

Annons

Så fungerar ett hbtqia-äldreboende

Han berättar att han ibland får frågan om Rönnbäret är ett särpräglat boende för hbtqia-personer. Så är det inte.

– Vår inställning är – kom som du är. Och jag tror att våra boende har känt av den inställningen. En av mina egna fördomar var att äldre har svårare att förstå den nya världen, men där blev jag snabbt motbevisad av våra boende. Jag har gått i en kjol för att utmana mig själv och känna hur det känns att inte tillhöra det normativa, och jag trodde nog att jag skulle få en del undrande kommentarer men de har bara sagt ”gud vad snygga ben du har”, säger Jonas med ett skratt.

Jonas Niklasson, sektionschef på äldreboendet Rönnbäret i Malmö.
Jonas Niklasson har länge jobbat för att hbtq-certifiera Rönnbäret.

Selga trivs på Rönnbäret

I ett rum på Rönnbärets tredje våningen bor Selga Schröder, 85. Här har hon en liten kokvrå, ett stort badrum och plats för säng, bord, tv och garderob. Och alla de personliga ägodelar som betyder mest, som foton på barn och barnbarn – och ett tidningsurklipp på henne själv när hon kom tvåa i en skönhetstävling i Strängnäs. Selga har bott på Rönnbäret i fyra år, och trivs bra.

Annons

– Det var namnet Rönnbäret jag föll för, det låter så gulligt. Och jag tror att på Rönnbäret är det bättre än på många andra håll, både vad gäller personal och chefsskapet. Man har tillgång till dem dygnet runt och personalen gör verkligen vad de kan för att vi ska trivas, säger hon.

Flydde till Sverige som nioåring

Selga föddes i Lettland 1935 och var nio år när hon flydde till Sverige tillsammans med sin mormor, morfar, moster och lillebror i en fiskebåt. Kvar i Lettland fanns hennes mamma, som jobbade som spion åt den lettiska frihetsrörelsen, och hennes pappa som var radiotelegrafist och som tillfångatogs och skickades till fångläger i Sibirien. Efter att ha rymt därifrån sköts han till döds innan Selga hann återse honom.

Selga Schröder i sitt rum på Rönnbärets äldreboende i Malmö.
Selga Schröder berättar att hon flydde från Lettland som nioåring.

Selga växte upp i Kalmar, men flyttade snart till Stockholm innan hon till sist hamnade i Malmö. Hon har varit gift och har i dag tre barn och sex barnbarn. Hennes yrkesliv har varit brokigt – Selga har drivit både pizzeria och garnbutik, jobbat som kontorist, delat ut tidningar och sålt smink. Hon är aktiv på sociala medier, har drivit en blogg och dessutom skrivit boken Vi på Rönnbäret, med samlade historier från de boende.

Annons

– Jag är så glad att jag skrev den, för det är ju historier som lever kvar för eftervärlden.

Detta är HBTQIA+

HBTQIA+ är ett samlingsbegrepp för personer som avviker från samhällets normer rörande sexualitet eller könsidentitet. Förkortningen står för homosexuella, bisexuella, trans, queer, intersex och asexualitet. Plustecknet visar att det även finns fler termer inom det här paraplybegreppet.

Deltog i Prideparaden

Att hon nu bor på ett hbtqia-certifierat äldreboende är ingenting Selga tänker på till vardags. Det var heller inte det som gjorde att hon ansökte om plats här från första början, men i dag känner hon att hon passar bra in. Hon ser sig själv som en öppensinnad person och 2018 deltog hon i Prideparaden som anordnades i Malmö. Tillsammans med sitt barnbarn Angelique fick hon cykelskjuts genom staden, och hon har fortfarande kvar det regnbågsfärgade blombandet som hängde runt hennes hals den dagen.

Selga Schröder bor på Rönnbärets äldreboende i Malmö.
Selga Schröder.

– Det var väldigt kul, jag träffade många vänner och bekanta där. När vi kom till Stortorget kom det fram en kvinna och kramade om mig och sa att hon tyckte det var häftigt att jag var där. Vi har alltid haft fria sinnen i vår familj, så för mig var det inget märkvärdigt att vara med. Jag hade gärna gjort det igen, men det är svårt när man inte kan gå så bra själv. Mina barnbarn brukar gå i paraden.

Annons

Värnar alla människors lika värde

För Selga är alla människors lika värde en självklarhet. Hon önskar att världen vore mer öppen och tolerant.

– Jag önskar att det inte fanns några gränser, att vi kunde umgås med varandra oavsett läggning.

Att förändra tankesätt och beteendemönster är något som personalen på Rönnbäret kontinuerligt arbetar med. För Yasemin märks det tydligt i vardagen.

– Bemötandet, synen på andra, ja hela arbetssättet är något vi tänker på hela tiden i vårt jobb. Jag har jobbat på andra boenden tidigare och där nämndes kanske jämställdhet och diskriminering någon gång, men hbtqia-rättigheter togs aldrig upp. Här pratar vi om det hela tiden.

Selga Schröder i sitt rum på Rönnbärets äldreboende i Malmö.
För Selga Schröder är ett öppet samhälle där alla kan umgås oavsett läggning viktigt.

Att möta de äldre är den delen av jobbet som Yasemin älskar allra mest.

– Det roligaste är när man kommer människor nära och får lära sig något av deras livshistoria. De har så mycket att berätta och jag lär mig alltid något. Det känns bra att kunna vara här och lyssna när de vill prata med någon.

Annons

”Vi måste lära oss av historien”

Även Jonas har fått höra många historier sedan arbetet med att hbtqia-certifiera Rönnbäret drog igång. Vissa har påverkat honom på djupet och gjort honom ännu mer säker på att det är ett viktigt arbete som utförs på Rönnbäret.

– När vi inledde arbetet med det här pratade vi med ett homosexuellt par som berättade om hur det var när de träffades för 50 år sedan. De bodde i trapporna bredvid varandra och hade gjort ett hål i väggen uppe på vinden för att kunna smyga över till varandra och träffas. Då blev jag mörkrädd. Sådana här historier har fått mig att förstå att det är helt rätt väg att gå att sätta fokus på de här frågorna. Det ska inte få hända igen, vi måste lära oss av historien.

World pride & Eurogames

  • World pride och Eurogames kommer att hållas i Köpenhamn och i Malmö 12–22 augusti 2021, under det gemensamma namnet Copenhagen 2021.

  • Eurogames 2021 är ett HBTQIA+inkluderande sportevenemang med 6000 deltagare i 29 olika idrotter som hålls 18-20 augusti.

  • Mer info, kontinuerligt uppdaterad eventkalender och mycket mer finns på på copenhagen2021.com och malmopride.com

TV: Här är 10 HBTQ-begrepp att hålla koll påBrand logo
TV: Här är 10 HBTQ-begrepp att hålla koll på

Annons