Elsparkcykelparkeringar spårar ur: ”Folk måste sluta vara så himla lata”

Elsparkcyklar och vanliga cyklar som ligger på gatan och trottoaren, slarvigt slängda.

Elsparkcyklar på trottoarer är ett stort, och i vissa fall, direkt farligt problem.

Foto: Gustaf Månsson/TT

Elsparkcyklar, eller elscootrar som de också kallas, har blivit ett vanligt sätt att ta sig fram i städer runt om i Sverige. Dessutom är det både miljövänligt och smidigt att lämna bilen hemma för att ta elscootern istället. Men faktumet att de ligger parkerade och slängda lite överallt, är något som många har tröttnat på.
– Bara för att man går från fyra hjul till två hjul så får man ju inte tappa trafikvettet, säger Helena Frank, syntolk.

Elsparkcyklar finns det gott om, och så även felparkerade elsparkcyklar. Det är ett så pass stort problem att företag som hyr ut elsparkcyklar har förbjudit vissa zoner i städer att parkera i, för att de inte ska ligga huller om buller på olämpliga platser och göra det svårt för förbipasserande. Men trots den lösningen så kvarstår fortfarande problem med slarvig parkeringen av dessa farkoster – det verkar som om vissa har svårt att ta ansvar över att ställa dem på ett rimligt sätt, på en rimlig plats.

Malmöbon Helena Frank arbetar som syntolk och vet vad konsekvenserna kan bli för exempelvis synskadade av felparkerade elsparkcyklar.

Malmöbon Helena Frank arbetar som syntolk och vet vad konsekvenserna kan bli av felparkerade elsparkcyklar.

Foto: Malin Perlheden

Helena Frank driver Instagramkontot smidigtkompis, där hon lägger upp bilder på tokigt parkerade elsparkcyklar runt om i Malmö. Helena Frank jobbar som syntolk och startade kontot eftersom hon kände att folk måste få se hur illa ställt de är, och hoppades att något skulle göras åt problemet ifall de uppmärksammades.

– En resa med dessa elfarkoster kan ju ersätta en och annan bilresa och det är ju trevligt. Men bara för att man går från fyra hjul till två hjul så får man ju inte tappa trafikvettet.

Viktigt att tänka på om du ska köra elsparkcykel – för att inte bryta mot lagen

Helena är långt ifrån den enda som stör sig på problemet med fulparkeringar med elsparkcyklar. I sitt jobb som syntolk arbetar hon med synskadade, en grupp som riskerar att drabbas hårt av konsekvenserna från fulparkeringarna.

– De flesta man ser är folk som har otur när de tänker, batteriet kanske tog slut och så ställer de bara den där. Men ibland är de placerade så folk ska skada sig och man börjar fundera över folks avsikter på riktigt.

Viktigt att veta var man kan ställa elsparkcyklar

Helena Frank har gett ett förslag till Malmö stad om fler flyttbara cykelställ som kan stå lite varstans på gatorna. Ibland när hon ser felparkeringar hör hon av sig till företagen som hyr ut elsparkcyklarna. Men att själv flytta på felparkeringar gör hon sällan.

– Jag brukar låta bli att ställa undan dem. Det kan låta underligt, men jag vill inte bli den nyttiga idioten. Vi vanliga dödliga som har lite vett i huvudet ska inte städa efter andra, för då blir det aldrig någon ändring. Så det jag gör är att jag postar dessa bilder och taggar företagen, och är det någon riktigt horribel parkering skickar jag bilderna till dem.

– Det handlar om principen, det är helt vansinnigt att bara dumpa dem. De finns synskadade, folk med barnvagn eller rullator och människor som bär på två proppfulla Ica-kassar som måste ta sig runt.

Se också: Vardagsproblem du känner igen som introvert

0:36

Efter reklamen: Vardagsproblemen du känner igen som introvert

(0:36)


– Om du ställer din farkost mitt på trottoaren, så kanske jag kommer förbi som gående med två ben och bärkassar ifall jag snyltar på cykelbanan, men där ska inte gångtrafikanter gå. Ingen skulle väl säga ”du kan väl gå ut på bilvägen för att komma förbi”. Då blir man ju påkörd.

Jag brukar låta bli att ställa undan dem. Det kan låta underligt, men jag vill inte bli den nyttiga idioten.

Ibland använder Helena Frank sig av en app som heter Felsparkerad, där man kan ange på en karta var det står felparkerade elsparkcyklar och av vilket märke, så kommer någon efter en tid att rätta till dem.

– Trafiken flyter mycket bättre om alla spelar i samma lag. Det gäller att läsa trafiken, och underlätta för medspelarna så kommer alla fram dit de ska, när de ska och ingen skadar sig på vägen. Att tänka på konsekvensen av ens handlande. Vad kan hända om jag ställer min scooter diagonalt tvärs över hela trottoaren? Se dig om – finns det ett cykelställ tjugo meter bort? Då kanske jag kan bekväma mig att leda min elsparkcykel dit bort när batteriet har tagit slut istället för att bara lämna den där jag står och går.