Hera är mästerkatten på frimärket –vann juryns hjärta med sin äventyrslust

Julia Weber och Hera älskar att åka ut i naturen där den lilla missen får leka vildkatt.

Foto: Privat

Över 18 000 kattägare ville se sin misse på ett frimärke. Bara en handfull kunde vinna. En av dessa blev den sibiriska katten Hera som redan blivit en profil i hemstaden Lund. "Folk blir glada av henne", säger matte Julia.

Inne på ett kafé i Malmö har en mästerkatt fullt sjå med att jaga flugor.

Hennes namn är Hera.

Hon är stolt på det där självklara sättet som bara en katt kan vara.

Det har hon också all anledning till.

På senare tid har hon prytt flera av lokaltidningarnas framsidor, fått vara med i radio, tv och fått spaltmeter i flera veckomagasin.

Alla vill ha en pratstund med kändisen.

Från och med den 25 augusti kan man köpa frimärken med Heras porträtt. Hon är en av fem katter som klarade nålsögat i Postnords tävling som utlystes i januari.

I mars fick vinnarna besked om vinsten.

Hera och Julia går gärna på kafé i Malmö.

Foto: Lukas Ernryd

Det glädjande budskapet överraskade naturligtvis inte Hera – det var något självklart – men matte Julia förstod att hennes katt kämpade mot nästan omöjliga odds.

– Jag blev faktiskt förvånad av vinsten. Det finns ju så många katter och alla är jättesöta. Men jag hade sålt in henne som en äventyrskatt och jag visste att juryn önskade en blandning av olika personligheter.

Vi ska återkomma till epitetet "äventyrskatt". Låt oss stanna i vinstögonblicket lite till.

Ny undersökning visar – nästan hälften väljer husdjuret framför partnern

Julia blev så glad att hon kastade sig ner på golvet för att krama sin pälskling. Det var inte populärt. Irritation uppstod.

– Hon har väldigt hög integritet. Jag tror det blev för mycket kärlek. Hon blev arg helt enkelt.

Intrycken behövde kanske smälta lite?

– Det tror jag. Nu har hon förstått att något bra har hänt. Hon får ju göra mycket saker. Det har getts mycket godis och hon får fortfarande rejält med uppmärksamhet. Det tycker hon om.

Hon känns som en klassisk katt.

– Ja, man ska prata med henne men inte nödvändigtvis klappa henne. Hon vill gärna bli beundrad på avstånd.

In på kaféet kommer en tax. Hera drar sig tillbaka i ryggsäcken som matte transporterar henne i. Där ligger hon i en avvaktande position. De två djuren tittar på varandra. En tyst duell utspelar sig som i en western-film.

– Hera är inte rädd men lite arg på hunden just nu. Den tar upp hennes plats, hennes scen, säger Julia.

Julia Weber med katten Hera på utflykt.

Foto: Helga Haak

Självklart att skicka in Hera

Julia visste redan när hon fick höra om tävlingen i januari att Hera skulle bli ett bidrag.

Även vänner och bekanta hörde av sig till Julia med uppmaningen att låta Hera slåss om en plats på ett frimärke. Hon är nämligen något av en karaktär i hemstaden Lund. Julia tar ofta promenader med katten i en sele.

– Hon blir ofta stoppad på stan av människor som utbrister "men gud vilken söt katt". Det är både barn och äldre som blir glada och vill klappa henne.

Detta är Hera

Gör: Äventyrar.

Bor: Lund.

Från: Staffanstorp.

Ålder: Född 2 april 2021.

Aktuell: En av fem katter som kommer avbildas som ett frimärke av drygt 18000 kandidater. Frimärkena går att köpa från och med den 25 augusti 2022.

Familj: "Mamma" Julia och "pappa" Erik. "Vi ska bli en hel familj. Jag och min kille ska flytta ihop inom kort."

Favoritmat: Älskar all mat. Gör vad som helst för mat.

Hobby: Jaga flugor. Titta på folk. Älskar att vara utomhus, helst i naturen.

I tävlingen krävdes en bild men också en text. Hera såldes in som en modig liten tiger som ser världen som sitt garnnysta.

– Hera är en äventyrskatt som sprider glädje. Det var min huvudpoäng. Jag blir ofta förvånad hur hon visar att ingenting är omöjligt.

Just när Julia säger detta är Hera redo att ta ett astronomiskt språng upp på en hylla.

– Nej, älskling. Dit upp ska du inte.

Tävlingen är avgjord: Dessa katter blir frimärken – över 18000 missar ville vinna

Miau. Protest.

– Nu var jag dum, säger Julia som drabbas av akut dåligt samvete samtidigt som vet att hon precis tog det nödvändiga ansvaret.

Du älskar verkligen den här katten.

– Något så innerligt. Hon är mitt lyckopiller.

Beskriv ert band?

– Det är väl som alla älskar sina katter. Men just att hon är så personlig... Jag hade en katt innan som hette Sigge. Jag fick honom när jag var nio år. Han dog för drygt ett år sedan och blev nästan 18 år. Jag kommer inte ens ihåg ett liv utan honom. Men jag var tvungen att ta bort honom och visste att jag måste börja processen att skaffa en ny katt innan dess. Jag älskade Sigge så mycket men jag hade också mer kattkärlek att ge.

Hera, en solkatt.

Foto: Privat

Våren 2021 hittade Julia en uppfödare av sibiriska katter. Där träffade hon Heras mamma. Föll som en fura för personligheten.

– Hon var i princip som Hera även om hon kanske inte var lika spicy (temperamentsfull, reds anm). Men det var mycket "titta på mig" och "jag vill vara med.". Jag gillade det.

Till uppfödaren sa Julia: "Kan jag få en kopia? Då var Hera i magen och föddes samma kväll.

– Jag hämtade henne tolv veckor senare på midsommarafton. Sedan dess har vi varit tillsammans.

Vad ger hon dig?

– Hon ger mig gråa hår.. Nej, hon ger mig levnadsglädje. Inte för att jag är en blyg person eller inte hittar på grejer, men hon kan hitta på vad som helst.Det enda som hon inte tyckt om att göra – förutom att åka till veterinären – är att åka till havet. Det var lite läskigt. Annars visar hon att allting är möjligt. Det gör mig lugn. Också att hon visar så tydligt när hon inte vill någonting. Den integriteten är inspirerande.

Hera tittar upp och ser något spännande utanför kaféet. Hon flyger upp och vill dra iväg.

– Nej, nej, inte ta fågeln, säger mamma.

Det märks att energi finns i överflöd.

Julia Weber och Hera åker ut i naturen så ofta det går.

Foto: Privat

På lediga dagar tar Julia med Hera på utflykter i naturen eller till stugan i Småland. Denna katt älskar att dra iväg. Särskilt om att få fantisera om att vara vildkatt i det fria. Då trivs hon som allra bäst.

Vad finns det kvar att sträva efter nu?

– Målet i sommar är att Hera ska få paddla kanot. Men inte på havet. Hon gillar sjöar. Nästa inköp blir en flytväst till henne. Kanske tycker hon det är pesten alltihop. Då får vi vända om.

Hon får styra?

– Det är alltid Hera som får styra.

Min katt på frimärke

Postnords tävlingMin katt på frimärkeengagerade kattägare över hela landet. Juryn fick ta ställning till både bilder och motiveringar för att utse den vinnande kvintetten.

Det var ingen skönhetstävling utan vinnarna valdes i ett försök att representera de olika sorters katter som finns i landet.

18 370 bilder med tillhörande motivering skickades in till Postnord.

Frimärkena med de fem vinnande katterna finns att köpa i butik och på postnord.se från den 25 augusti.

För två år sedan genomförde Postnord en liknande tävling, men med hundar i fokus.

De andra fyra vinnarkatterna

Fili

Fili är en ragdoll från Kiruna. En lite udda filur som agerar vårdkatt och har stått vid matte Maja Tapanis sida under långtidscovid.

Fili, en ragdoll från Kiruna.

Foto: Privat

Bengt

Bengt är en brittisk korthår från Västerås. En ung charmör som givit sällskap och välmående för matte Emma Pettersson i hemarbetstider.

Bengt, en brittisk korthår från Västerås.

Foto: Privat

Cornelis

Cornelis är en devon rex från Stockholm. En genomsnäll myskille som förgyller tillvaron för sin ägare Louise Enhus med sin nyfikenhet.

Valiant

Valiant är en huskatt från Kalmar, som tack vare ett katthem hittade hem till Jasmine Olsson Hansi och nu får den kärlek och omvårdnad alla katter förtjänar.

Valiant, en huskatt från Kalmar.

Foto: Privat