Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

"Hinsehäxan"Lillemor Östlin satt 25 år i fängelse

16 aug, 2022 
Anette Bülow
Lillemor Östlin, "Hinsehäxan"
Lillemor Östlin blev känd som "Hinsehäxan"
Lillemor Östlin dömdes till fängelse flera gånger. Sedan blev hon känd genom boken ”Hinsehäxan” som blev tv-serie. Själv menade Lillemor att hon var utsatt för en häxprocess.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kanske hade hennes liv sett annorlunda ut om hon hade fått studera, men det fanns det inte pengar till när hon växte upp i ett fattigt hem i Stockholm. Lillemor som var född 1940 blev mamma redan som 16-åring och fick två år senare ytterligare en dotter med maken Gustav.

Det unga paret flyttade till Rimbo där Gustav hade fått jobb på ortens cementfabrik. Han var en bråkstake och hade alkoholproblem och fick på grund av detta sparken från jobbet där. När hushållskassan var tom åkte Lillemor till Stockholm för att prostituera sig, hon såg ingen annan utväg har hon berättat.

Lillemor Östlin, Hinsehäxan
Lillemor Östlin i en av många intervjuer om sitt liv.

Livet kändes tungt med pengaproblem och en försupen make så när en god vän erbjöd henne preludin, ett centralstimulerande och humörhöjande läkemedel som användes som bantningspiller på 1960-talet, tackade Lillemor ja.

Annons

Att hon inledde ett drogmissbruk insåg hon inte då, hon var bara glad att tabletterna fick henne att må bra och orka mer. Så småningom började hon själv sälja tabletter och amfetamin i allt större mängder för att finansiera sitt eget missbruk. Lillemor skilde sig och flyttade till Stockholm med de två små döttrarna. Hon fick jobb på statliga Televerket som växeltelefonist, men lönen räckte inte och hon fortsatte att prostituera sig på Malmskillnadsgatan.

Lennart Geijer pekades ut som sexköpare
Lennart Geijer pekades ut som sexköpare och gentleman i Lillemor Östlins självbiografi.

Sålde sex till höga politiker

En kväll stannade en hög socialdemokrat, TCO-chefen Lennart Geijer, senare känd för Geijerskandalen där han pekades ut för att ha köpt sex av polska KGB-anställda prostituerade och därmed ansågs vara en säkerhetsrisk, sin bil och ville köpa sex av Lillemor.

Annons

Så här har hon beskrivit mötet i sin bok ”Hinsehäxan”: ”Det finns herrar, män, karlar, killar och sluskar. Det här är en herre. Han lyfter på hatten. ”God kväll, är du ledig?”Det blev inledningen till ett tio år långt förhållande då Lennart Geijer, som blev justitieminister 1969, köpte sex av henne flera gånger i veckan. Det var en affärsuppgörelse, men Lillemor skriver i boken att de blev goda vänner och gick på utställningar ihop och diskuterade politik. Ett ömsesidigt tycke uppstod.

– Palme försökte få honom att sluta träffa mig, men han var för fäst vid mig. Och jag var fäst vid honom, jag också, har Lillemor berättat.

När den så kallade Geijerskandalen briserade med krigsstora rubriker i tidningarna 1977 träffade Lillemor inte längre den före detta ministern. Men hon berättade att hon kände den omtalade bordellmamman Doris Hopp, som avslöjat maktens män som sexköpare, och att även hon deltagit i Doris ökända fester där högt uppsatta män köpte sex av minderåriga flickor. Genom narkotikaförsäljningen kom Lillemor i kontakt med många kriminella i Stockholms undre värld.

Annons

– Jag hamnade i den undre världen och i den fann jag en trygghet, det var mitt folk som levde där, mina vänner, rövarna, sa Lillemor på äldre dar i en intervju i Expressen.

Se också: Maria drack en bag-in-box om dagen: "Alkoholen var min bästa vän."Brand logo
Se också: Maria drack en bag-in-box om dagen: "Alkoholen var min bästa vän."

Festade med flyg och sidenblus

Även om hon mest ägnade sig åt amfetaminförsäljning ställde hon upp när de kriminella kompisarna ville ha hjälp, som när två av dem bad henne delta i ett försäkringsbedrägeri med guldaffärer. Lillemor fick 10 000 kronor för besväret, en svindlande summa på 1960-talet. Lillemor som kände sig rik satte genast sprätt på pengarna!

I ”Hinsehäxan” berättar hon: ”Jag blev fullständigt överväldigad, tio stycken tusenlappar i handen, jag som aldrig hållit i en tusenlapp, än mindre haft en egen. Äntligen var jag rik, eller i alla fall på god väg att bli. (…) Dagen efter jag fått pengarna tog jag kompledigt från jobbet. Barnen lämnade jag på dagis som vanligt, sedan tog jag en taxi till Bromma flygplats. Där köpte jag en tur-och-returbiljett till Malmö. (…) Det lilla planet mellan Stockholm och Malmö hade aldrig haft en rikare, mer världsvan miljonärska ombord, än den dagen.”Väl i Malmö klev Lillemor in i den finaste damaffär hon kunde hitta och köpte en dyr sidenblus innan hon flög hem mycket nöjd med att ha flugit för första gången.

Annons

Livet rullade på med preludin, prostitution och snabba pengar. Första gången Lillemor dömdes var för urkundsförfalskning, hon hade förfalskat id-kort för att kunna ta ut pengar från en annan kvinnas lönekonto och hon hamnade på kvinnofängelset Hinseberg.

Hinseberg, kvinnofängelse
Hinsehäxan fick namnet efter fängelset hon rymde tre gånger från.

Sedan åkte hon in och ut från fängelset – tre gånger rymde hon själv från Hinseberg, hon klättrade bara över det taggtrådsförsedda staketet och liftade till Stockholm – och satt sammanlagt inlåst i över 25 år. Lillemor ska vara den kvinna som har suttit längst tid i fängelse i Sverige. Fängelsestraffet ledde till att de båda döttrarna placerades i fosterhem. Kontakten var bitvis dålig under deras uppväxt, men som vuxna återtog döttrarna kontakten med sin mamma. De hade sedan en god kontakt och Lillemor träffade både dem och sina barnbarn, varav alla levde vanliga liv utanför den kriminella världen.

Annons

– När jag var barn så tyckte jag att hon var den vackraste mamman i världen.
Hon var som en magnet som folk flockades kring. Alltid tusen järn i elden och full fart framåt. Vägen har inte varit rak alla gånger men vi har förlikat oss med alla svårigheter, sa dottern Lotta Blomqvist i en intervju med Aftonbladet för några år sedan.

Lillemor Östlin blev 80 år
Lillemor Östlin var över 70 år när hon dömdes för narkotikaförsäljning sista gången.

25 år i fängelse

Ibland blev det stora rubriker i tidningarna, som när Lillemor var med och fritog en skadad bankrånare som vårdades under polisbevakning på Norrköpings sjukhus. Lillemor satte på sig en blond peruk och lyckades lura sjukhuspersonalen och fick med sig rånaren ut i en rullstol. Efter fritagningen kallades hon för ”ledaren av rullstolsligan” i pressen.

Annons

Lillemor dömdes till fängelse sista gången när hon hade passerat 70. Hon hade inga planer på att sluta med amfetamin och finansierade sitt missbruk som hon alltid gjort, genom att sälja drogen till andra. Hon engagerade sig för dömdas rättigheter och tyckte att hon skötte sitt försvar bäst själv, bättre än många av de försvarsadvokater hon haft genom åren. Lillemor ansåg att hon och många andra kvinnliga interner dömdes för narkotikabrott trots svag bevisning och kallade det för moderna häxprocesser, därav benämningen Hinsehäxan. 2005 kom hennes bok, den självbiografiska ”Hinsehäxan”, ut och gjorde succé. Den har sålts i över 80 000 exemplar. 2012 filmatiserades boken med Vera Vitali i huvudrollen. Lillemor gick bort efter en längre tids sjukdom några dagar före sin 80-årsdag 2020.

Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
Annons