Hjärntvättad i SVT: Lee Malvo sköt ihjäl 10 personer från sin bil

DC sniper Lee Malvo

Lee Malvo var bara 17 år när han åkte på en mordturné.

Foto: TT

Han var 17 år när han sköt ihjäl tio människor från bakluckan på en Chevrolet. Nu berättar livstidsdömde skytten Lee Malvo om sin roll i dokumentären ”Hjärntvättad: En seriemördares bekännelse” i SVT.

Under tre veckor i oktober 2002 spred en eller fler krypskyttar död och förintelse omkring sig i och omkring Washington D.C. Tio personer sköts till döds och tre skadades allvarligt i vad som i medierna kallades the DC sniper attacks eller Beltway snipers.

Offren verkade slumpvis utvalda. James Buchanan sköts till döds när han klippte sin gräsmatta i Flint, Maryland, en kvinna sköts när hon dammsög sin skåpbil, Premkumar Walekar, fälldes till marken när han tankade sin bil på en mack i Silver springs, Maryland. Terrorn började den 3 oktober på kvällen. En 55-årig man sköts ner på en parkering i Wheaton, Maryland.

Myndigheterna hade svårt att se sambandet mellan skjutningarna.

Det fanns inget mönster i skjutningarna. Pascal Charlot, 72, sköts ner vid en tvättomat i Washington.

Foto: TT

Inom 15 timmar hade ytterligare fyra personer mördats på samma sätt inom en snäv radie. Morden kopplades snabbt samman och polis och FBI mobiliserade. Snart jobbade 400 agenter med att spåra krypskytten eller krypskyttarna. Under tiden fortsatte mördandet. Det verkade som att vem som helst oavsett kön, ras eller religion kunde falla offer för mördarens godtycke. Folk hukade när de tankade bilen och drog sig för att vistas på öppen gata hur som helst.

Det nionde offret var FBI-analytikern Linda Franklin, 47. En tvåbarnsmamma som var expert på terrorism och hade överlevt bröstcancer. Hon sköts till döds på en parkering efter att ha varit inne på ett byggvaruhus och handlat med sin man. Kriminologen Dr Carl Taylor spekulerade om gärningsmännen i CNN.

– Det är sannolikt vita män i 20-årsåldern, uppvuxna med dataspel och videokultur. De lever i en fantasivärld genom sin subkulturella tillhörighet.

–Morden började med att de låtsades skjuta mot folk. Sedan gick de över gränsen.

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

2:07

Efter reklamen: Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

(2:07)

Under tiden gick FBI:s tipstelefoner varma. Ett tips stack ut. 17 oktober ringde en man och påstod sig vara krypskytten. Han tog även på sig ett mord som begåtts vid ett rån mot en sprit- och vinbutik i Alabama en månad tidigare. Tipsarens uppgifter kontrollerades kors och tvärs. Det fanns fingeravtryck säkrade från rånet tillhörande en Lee Boyd Malvo, 17 som gripits vid ett annat tillfälle. I hans dokument nämndes även en den före detta militären John Allen Muhammad, 44. På Muhammad hittade man att det fanns ett gevär, en Bushmaster, i hans namn. Det var i sig ett federalt brott eftersom hans fru ansökt om kontaktförbud.

Lee Boyd Malvo och John Allen Muhammad

Spåren ledde till udda paret Lee Boyd Malvo, 17 och den före detta militären John Allen Muhammad, 44.

Foto: TT

En annan tipsare berättade om två män som övningsskjutit mot ett träd. Han namngav grannarna som Muhammad och Malvo. Andra spår pekade i samma riktning. På en av mordplatserna hade man hittat ett brev som mördarna lämnat efter sig. Det var skrivit på engelska men föreföll märkligt formulerat.

När analytikerna fick reda på att Malvo var från Jamaica föll poletten ner. Nu hade utredarna två personer att leta efter och en bil. En blå Chevrolet Caprice av 1990 års modell registrerad i Muhammads namn. Nummerplåtarna NDA 21Z spreds i hela organisationen och gjordes allmän i media.

DC snipers bil

Åklagaren visar Capricen som förberetts så att en skytt skulle kunna ligga i bagageutrymmet och skjuta genom ett hål.

Foto: TT

Polischefen Charles Moose distribuerade även en bild av den efterlyste Muhammad. Bara fyra timmar efter att polischefen gått ut i media med uppgifterna fick en bilist syn på bilen norr om Washington och slog larm. Polisen höll kontakt med tipsaren på telefon medan de samlade sina styrkor.

Inne i Capricen sov de misstänkta vidare. Plötsligt fanns det fullt med polisbilar omkring dem och en helikopter i luften ovanför. John Allen Muhammad och Lee Boyd Malvo greps innan de kunde sätta sig till motvärn.

I bakluckan på bilen hittades ett gevär med stöd och ett kikarsikte. Från bagageluckan hade det gjorts ett hål så att en skytt skulle kunna skjuta från bilen. Utredningen skulle visa att deras mordturné sträckte sig längre tillbaka än vad man tidigare vetat. I det udda parets spår fanns en rad rån och mord från Florida i söder och vidare norrut.

DC sniper gevär

Bushmaster, prickskyttegeväret som var registrerat på John Allen Muhammad.

Foto: TT

Lee Malvo, född och uppvuxen på Jamaica, hade rest in till landet tillsammans med den äldre John Allen Muhammad. I perioder hade Muhammad uppträtt som den yngre mannens pappa. Tillsammans hade de bland annat bott på härbärge för hemlösa. Motivbilden bakom morden var inte helt tydlig. Muhammad, ursprungligen John Allen William, hade varit militär och bland annat tjänstgjort i Tyskland och i Gulf-kriget. I det civila var han gift och hade barn. Äktenskapet kraschade dock i mitten av 90-talet när han lämnat armén. Hans fru lämnade honom och tog barnen med sig.

För John, som konverterat till Islam och hette Muhammad vid det här laget, var det här uppenbarligen ett hårt slag. Det fanns uppfattningar om att Muhammads egentliga mål med skjutningarna var hans ex-fru. De andra offren skulle i det scenariot vara en sorts dimridå för att dölja den verkliga måltavlan. Under jakten på mördarna hade polisen fört hans fru Mildred och barnen i säkerhet.

–Polisen berättade för mig att jag var måltavlan. Teorin var att han sköt oskyldiga för att dölja mordet på mig så att han skulle komma som den sörjande fadern och få vårdnad om barnen, berättade Mildred för WTOP news 2017.

DC snipers fru Mildred

Johns fru Mildred och barnen fördes i säkerhet under jakten. Var hon det tänkta offret?

Foto: TT

Lee Malvo menade att han indoktrinerats av den islamistiska extremisten Muhammad till att tro att målet var att pressa pengar från amerikanska myndigheter. Pengar som skulle gå till utopisk koloni i Kanada där svarta skulle kunna leva utan rasmässiga eller sociala barriärer.

Arméveteranen Muhammad skulle ha drillat sin unge adept i allt från prickskytte till politik. Psykiatern, som intervjuade Malvo, vittnar om att tonåringen sa saker som att ”vita är djävulen” och att revolutionen var om hörnet.

DC sniper John Allen Muhammad

Den före detta militären John Allen Muhammed avrättades 2009.

Foto: TT

John Allen Muhammad dömdes till döden och avrättades med giftspruta 2009. 17-åringens försvarare hävdade att Malvo lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för morden. Vittnen berättade om en svår uppväxt som gjorde honom till en lätt person att indoktrinera och forma. Taktiken gick dock inte hem. Lee Malvo dömdes till livstids fängelse för mord. Enligt flera inblandade på grund av sin ungdom.

– Han kan vara glad att han ser yngre ut än vad han är, sa åklagare Robert F Horan. I mars 2020 gifte Lee Boyd Malvo, idag 35 år, sig med Sable Noel Knapp, en 30-årig arvtagerska.

Ceremonin ägde rum på anstalten där Malvo avtjänar sitt straff i Virginia. Med början i november visar SVT serien om morden under namnet ”Hjärntvättad: En seriemördares bekännelse”.

Källa: New York Times, The Guardian, FBI, CBS News

Relaterade artiklar

Evas son mördades av Hells angels: ”Det var lönlöst”

Dokumentären om Knutby – barnflickan Sara berättar

Ett fängelse utan murar: Johan Gustafsson hölls fången av al-Qaida