Hönan Sven charmar hela bygden: ”Mitt lyckopiller”

Till vänster, "hönan" Sven ute på promenad, till höger Evelina Rönnkvist och "hönan" Sven.

Foto: Privat

Hönan Sven bor hemma hos Evelina Rönnkvist som älskar sitt fjädriga charmtroll. Tillsammans åker de till stan, ser på teve och håller varandra sällskap. "Han är helt underbar", säger Evelina.

Det är inte helt enkelt för Evelina Rönnkvist att tala ostört i telefon.

I bakgrunden hörs ett stilla kackel. Avsändare är hönan Sven. Han ber om mattes uppmärksamhet.

I klippet nedan kan du se hönan Sven och hans vardagliga liv:

Sociala hönan Sven gör viral succé
0:54

Efter reklamen: Sociala hönan Sven gör viral succé

(0:54)

Slå på ljud

Sedan förra våren har Sven bott hos Evelina och hennes sambo i marklägenheten i stadsdelen Röbäck i Umeå.

I mitten av april uppmärksammades hönan av SVT Nyheter i Västerbotten. Även lokaltidningen Västerbottens-Kuriren och Sveriges radio har varit på besök.

– Han är en uppgående trend. Det är jättekul, säger Evelina.

Sven har ett eget Youtube-konto och drar publik på Facebook och TikTok. Där får man följa hans hönsliv som lockar ett större intresse för varje dag som går.

Men hur började allt? Och varför har en höna fått namnet Sven?

Låt oss backa bandet till våren 2021.

Då hade Evelina vaktlar och blev kontaktad av en bekant som undrade om hon ville ta emot en utstött kyckling. Evelina tvekade inte en sekund. Det visade sig vara helt rätt drag. I sin nya familj fick kycklingen – som döptes till Gertrud – livslusten åter.

– Hon var så fin och mammig. Hon ville sitta på min axel och sova i min famn. Världens finaste.

Den vita hönan Gertrud tog snabbt Sven under sina vingar.

Foto: Privat

Evelina som är uppvuxen på bondgård är väl medveten om att höns behöver artfränder. Därför tog det bara några veckor innan hon skaffade ett par nya kycklingar. Från samma bekant köptes Sven och hans syster Göta.

Nu blev Gertrud mer än en rehabiliterad hackkyckling. Hon blev en mamma.

– Gertrud var en supermorsa. Tog emot kycklingarna med öppna vingar. De blev en liten familj.

Inom kort visade det sig dock att Sven inte alls var någon tupp – utan en höna.

– Men vi hade redan döpt "honom". Det hade varit konstigt att ändra det nu.

Fåglarna dog i en hundattack

I juli 2021 hände något som inte fick hända. Evelinas fåglar blev utsatta för en hundattack. Alla dog utom Sven som alltid varit snabb på fötterna och därmed lyckades komma undan. Den traumatiska händelsen satte djupa spår hos Evelina.

– Det var fruktansvärt. Obeskrivligt jobbigt.

Efter att chocken hade lagt sig, försökte Evelina finna nya artfränder till Sven. Flera försök gjordes. Men det gick inte alls.

Hönan Sven i vårsolen utanför Evelinas hus i Umeå.

Foto: Privat

– Vi hittade nya höns men han ville inte vara med dem. Det blev en massa bråk. Vi provade igen med lite äldre höns, det gick inte heller. Han kom bara in till mig hela tiden. Vi provade också med en tupp, men den ville Sven inte heller ha hos oss.

Med andra ord: Sven kluckade inte med någon.

Evelina kände sig rådvill och hörde sig för med rutinerade hönsvänner som gav förslaget att prova med kycklingar. Första dygnet blev ingen succé.

– Han tyckte mest att de var äckliga. Sen blev det värre. Han började attackera dem.

"Hönan" Sven och Evelina Rönnkvist.

Foto: Privat

Det blev allt mer tydligt att Sven bara ville ha Evelina för sig själv. Sedan dess har de skapat en slags vardagsrutin ihop. Han lever fritt i lägenheten och brukar sitta uppe på vitrinskåpet när Evelina vaknar.

– Då är han sjukt morgontrött.

Hur ser era dagar ut?

– Jag börjar med att plocka ner honom från skåpet. Då får han ligga i soffan med mig. Vi dricker kaffe och tittar på teve. Sen går jag till kylskåpet och han hänger med. Går jag och duschar så undrar han var jag är. På förmiddagen brukar han lägga ägg och är det fint väder är vi ute så mycket det går. Ska jag till stan och handla så följer han med i väskan eller är i sele. Han är lös ganska mycket.

Hur reagerar folk som ser honom?

– Det blir otroligt många leenden. Det är så himla kul. Barnen blir lyriska. Vi får en del frågetecken också. Det är trots allt inte så vanligt att någon är ute och går med en höna.

Något irriterande med honom?

– Det ska vara när jag får jaga honom när han rymmer till grannarna, men det gör mig egentligen mer orolig än irriterad. Idag tänkte vi faktiskt köpa ett nytt nät som är lite högre. Han kan vara för jäklig. I vintras satt han utanför och laddade för att ta språng över en stor snöhög. Han satt sedan på andra sidan och var själv förvånad över att han tog sig så långt.

Hur är det annars att ha honom inomhus, det blir inte smutsigt?

– Nej, det är inte farligt alls. Jag har sytt en blöja och vi har ett äggschema då han går helt fri på förmiddagen. Småduttarna som annars kommer plockar jag bara upp. Han dyngar inte mer än en hund.

Foto: Privat

Tänker skaffa kalkonkompisar

Även om Evelina och Sven stortrivs tillsammans så vet hon att hon snart måste göra ännu ett försök att skaffa vänner till honom. Tidigare har framgången uteblivit med kycklingar, hönor och tuppar.

– Jag är väldigt frälst i kalkoner och tänkt att vi ska prova det. De kan vara utomhus och Sven kan äga mig inomhus. Det är så han verkar vilja ha det. Han är för övrigt inte särskilt imponerad av min sambo.

Du betyder mycket för honom, men han verkar också betyda mycket för dig?

– Han är mitt lyckopiller. Sven är mycket bättre än alla läkare i hela världen. Han gör mig otroligt glad.

Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur
3:13

Efter reklamen: Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

(3:13)

Slå på ljud