Hunden Ulla trillade på hindren – nu har hon glasögon

Hunden Ulla är snart fyrå år, här i matte Johanna Mattilas famn i finska Torneå på gränsen till Sverige. Med hundglasögon kan närsynta Ulla ta sig genom hindren när hon tränar agility.

Bordercollien Ulla i famnen på matte Johanna Mattila som har hjälpt henne att skaffa hundglasögon.

Foto: Privat

När hunden Ulla började riva hinder på agilitybanan tog matte beslutet att skaffa hundglasögon till närsynta Ulla. Nu tar hon sig över, under, genom och förbi utan problem. Men ett hinder återstår – regelverket som inte tillåter Ulla att tävla agility med glasögon.

Ulla är en bordercollie på fyra år som tränat och tävlat i agility sen hon var liten tillsammans med sin matte Johanna Mattila. Men för ungefär ett halvår sedan började det att gå sämre.

–Hon påbörjade hoppen för tidigt och landade på ribborna och hindren. Det var farligt för när hon sätter igång går det i rasande fart och hon blir eld och lågor, berättar Johanna.

0:40

Efter reklamen: Hunden Ulla briljerar tack vare sina hundglasögon

(0:40)

Tipsen från andra hundägare blev att kolla om hon hade problem med ryggen eller höfterna, men i röntgen fann veterinären inget fel. Efter det funderade Johanna på om det kunde vara synen det var fel på, hon hade nämligen läst om ett liknande fall i Holland.

Hon fick beskedet från en veterinär att det kunde vara så – men det finns bara en veterinär i Finland som har den nödvändiga utrustningen för att kunna läsa av synfel.

Sju tecken på att din hund älskar dig mest

Köpte hundsolglasögon och tog fram linser med styrka

Då bar det av till Kyrkslätt – 80 mil från Torneå där Johanna bor med Ulla. Det var självklart att åka ner, för Johanna är hängiven och vill förstås fortsätta att hålla på med den agility som både hon och Ulla älskar.

– Det var bara att åka ner med tåget. Undersökningen tog väl två timmar och Ulla skulle hålla sig stilla och då satt hon där så stilla, säger Johanna.

Eftersom att Ulla inte kan berätta när bokstäver blir suddiga för henne, blir själva mätningen ungefärlig. Det visade sig att Ulla var närsynt och matte skaffade därför hundglasögon till henne. Hon bär dem inte till vardags, men alltid på agilitybanan – och hon hoppar nu över hindren utan problem igen.

Ulla i sina specialgjorda hundglasögon. Det är från början hundsolglasögon som sedan fått anpassade linser med rätt styrka för hundens närsynthet.

Ulla trivs bra på agilitybanan i sina specialgjorda glasögon.

Foto: Privat

– Jag försökte först med själva solglasögonen utan styrka, det tyckte hon inte om. Men när hon fick linserna med rätt korrektion började hon inse att det funkar och godkände dem, säger Johanna.

Får inte tävla agility med hundglasögon

Det enda hindret som nu står i vägen är att hundar enligt regelverket inte får använda hjälpmedel när de tävlar i agility.

– Hon är hurtig och på alla sätt och vis frisk i övrigt, därför är det fel att hon inte skulle få tävla, hon älskar att hålla på med det här, säger Johanna.

Matte ska därför ansöka om dispens hos finska kennelförbundet för att Ulla ska få tävla med glasögon.

– Det är ju något som gör att hon kan tävla tryggt utan att skada sig, säger Johanna.

Katten Bonus har simmat sig i form efter olyckan

Men själva glasögonen då? Johanna köpte solglasögon för hundar, som ser ut ungefär som simglasögon för människor, sedan fick hon hjälp av en bekant som anpassar linser för dykmasker att ta fram linser i rätt styrka till bågarna.

– Om jag märker att hon börjar se sämre är jag beredd att ta en tur ner till Kyrkslätt igen, säger Johanna.