Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Singelmännen som drömmer om att mörda kvinnor

01 aug, 2022 
Malin Aunsbjerg
I Kicki Sehlstedts nya roman står kvinnohatet inom den så kallade incelrörelsen i fokus. Mycket är hämtat från verkligheten. ”Minst 50 människor har dött i incel-kopplade attentat, det är något vi måste prata om”, säger författaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnorBrand logo
Se också: Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnor

I Kicki Sehlstedts nya spänningsroman Oskuld (Piratförlaget) försvinner en ung influencer under mystiska omständigheter. Det sista spåret som finns är en Snapchatbild.

– Det är en bok om kvinnohat i verkligheten och på nätet och hur det kan drabba unga kvinnor, speciellt de som är mycket ute på nätet. Influencers är tillsammans med kvinnliga journalister och politiker de som utsätts för de mest extrema konsekvenserna.

Som deckarförfattare inspireras Kicki av det som skrämmer henne själv mest.

– Det jag varit mest rädd för är kvinnohatet som finns därute, och hur det har blivit normaliserat på nätet, säger hon.

Annons

Under sitt researcharbete för boken upptäckte hon att hatet mot kvinnor blomstrade som mest inom den så kallade incel-rörelsen och därför blev hon intresserad av att ta reda på mer. Incel står för involuntary celibate på engelska.

Det jag varit mest rädd för är kvinnohatet

– Det är en brokig skara män som träffas på forum på nätet, och gemensamt är att de lever i ofrivillig celibat, vilket de anser är kvinnornas fel eftersom de har makten i samhället och bestämmer vem som får kärlek och sex. Männen ser sig som en underklass i samhället och det frodas ett extremt starkt hat mot kvinnor i dessa grupper.

Författaren Kicki Sehlstedt
Författaren Kicki Sehlstedt tyckte det var obehagligt att vistas på incelforumen. Foto: Anna-Lena Ahlström

Att vistas i dessa miljöer på nätet var skrämmande, menar Kicki Sehlstedt.

– Det finns en retorik och kvinnosyn där som är svår att förstå. Det finns trådar som handlar om allt från att man drömmer om att våldta och mörda kvinnor till att man känner sig ensam och mobbad eller gör sina föräldrar besvikna.

Annons

Glorifierar våld

I forumen stöttar männen varandra. Men det finns också en tendens till att glorifiera våld och att man eldar upp varandra, menar Kicki.

Några av forumen har stängts ner just på grund av våldsglorifieringen. Under våren 2018 när Kicki var som mest inne i sitt researcharbete skedde ett massmord i Kanada. Den åtalade, 25-årige Alek Manissian, är misstänkt för att ha kört en skåpbil in i en folkmassa i Toronto och mördat tio personer, många av dem kvinnor, samt skadat ytterligare 16 personer i incelrörelsens namn.

Under attacken kunde man följa hyllningar i realtid på ett av forumen, förklarar Kicki.

Internetforumet Reddit har varit en samlingsplats för incelmännen, i Sverige rör det sig om ett hundratal. Foto: TT

Alek Manissian ska ha varit inspirerad av Elliot Rodger, en 22-årig amerikan som med kniv och pistol mördade fyra män och två kvinnor och skadade ytterligare 13 personer i Santa Barbara i maj 2014, innan han sköt sig själv. Elliot Rodger har blivit en slags galjonsfigur inom incelrörelsen. Innan attacken postade han en video på Youtube där han förklarar att han känt sig avvisad av kvinnor de senaste åtta åren och att han var oskuld och aldrig ens fått kyssa en tjej. Han förklarar skrattandes att han kommer njuta av att slakta tjejerna som han åtrått så mycket. ”Om jag inte kan få er så kommer jag att förstöra er. Ni förvägrade mig ett lyckligt liv.” Han säger i videon att han även kommer hämnas på de sexuellt aktiva männen som haft ett bättre liv än honom.

Annons

Dådet som utfördes av Alek Manissian 2018 ska också ha föregåtts av att Alek känt sig avvisad av kvinnor. I inlägg på sin Facebooksida strax innan attacken hyllade han Elliot Rodger och skrev: ”Incelrevolutionen har börjat! Vi ska störta alla ’Chads’ och ’Stacys’!

Chad är inom incelrörelsen benämning på en attraktiv man som får sex och Stacy är kvinnan man aldrig kan få.

Avhumaniserar kvinnor

Kicki Sehlstedt har använt sig av autentiska citat från incelforumen i sin bok eftersom hon anser att verkligheten i detta fall överträffar dikten.

– Minst 50 människor har dött i incel-kopplade attentat, det är något vi måste prata om, säger Kicki.

Hon menar att den hatiska retoriken inte är isolerad till de här forumen utan sipprar igenom på alla möjliga ställen på nätet.

Minst 50 människor har dött i incel-kopplade attentat

En vän till mig som inte uppskattade att en man på wordfeud skämtade sexistiskt blev kallad ”ett sliddjur”. De förminskar kvinnor, man är knappt människa.

Annons

Att avhumanisera kvinnor är också populärt inom incel-rörelsen där man ofta benämner det andra könet som ”foids” eller ”femoids” det vill säga en människoliknande varelse.

Varför tror du incelrörelsen har uppstått just nu?

– Det är en feministisk strömning i samhället, kvinnor i dag försöker på område efter område att få halva makten, det betyder att männen måste lämna ifrån sig makten. En man som inte har en maktposition, som är lågutbildad, arbetslös och inte haft ett förhållande och kanske ser sig som en förlorare – det är klart att han vill återta kontrollen och makten. Många av de här männen vill återvända till 50-talet där kvinnan stod vid spisen och tog hand om barnen och ställde upp på sex när mannen ville.

”Kom så nära min historia”

Med sin bok vill Kicki sätta ljuset på unga kvinnliga profiler på nätet som får stå ut med mycket hat och hot.

Annons

– Jag har själv två döttrar som snart är i den åldern. Det som driver mig är att förstå vilken värld de växer upp i. Vi måste finnas där och börja prata om det här med våra döttrar och söner, om vilka ord vi använder, jargongen som florerar. Det farliga är ju när unga killar tar till sig de här idéerna.

Många influencers lever under polisskydd

I somras blev en ung amerikansk tjej, Bianca Devins, som i medier beskrivits som aspirerande influencer och modell, mördad av en vän till familjen som hon enligt uppgift hade dejtat i två månader. Mordet ska ha föregåtts av ett bråk på en konsert. Den 21-årige mördaren spred sedan bilder på hennes döda kropp i sociala medier.

Influencern Ekaterina Karaglanova blev mördad av en man hon dejtat som erkänt att han känt sig förolämpad. Foto: TT

Två veckor senare blev även en känd rysk influencer, Ekaterina Karaglanova, mördad av sin ex-pojkvän. I en video som släppts av rysk polis förklarar mannen att han känt sig förolämpad och förödmjukad av kvinnan.

Annons

– Det är otäckt, jag blev å ena sidan chockad att verkligheten kom så nära min historia å andra sidan inte förvånad, många influencers får hot och hat, flera lever under polisskydd.

Är du själv rädd för att bli ett hatobjekt i och med en här boken?

– Nej jag tänker inte så. Vi kan inte låta oss tystas av rädsla, det vore fasansfullt för vår demokrati.

Experten: ”Det handlar om att slå larm och ta kontakt med psykiatrin”

Som våldsdåden visar så är rörelsen ett hot att ta på allvar, menar Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri som har examen i terrorismfrågor och arbetat med analys och säkerhet på Försvarsmaktens högkvarter.

– Jag tycker att man ska hålla ögonen på incels precis som man gör med andra extremistiska miljöer, säger Stefan.

Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri, uppmanar anhöriga att slå larm.

– Från vårdens sida så tror jag inte att vi har varit uppmärksamma på den här gruppen. I dag tar vi hand om väldigt många patienter som lever ensamma för att de har en diagnos. Det som är viktigt är att vi försöker bryta den isoleringen. Att vi ger de här människorna stöd och hjälp regelbundet, säger Stefan Krakowski som menar att andelen psykiatriska diagnoser i den här gruppen med största sannolikhet är något högre än hos normalpopulationen.

Annons

Därmed inte sagt att de utgör en fara mot samhället.

– Det är viktigt att komma ihåg att den överväldigande majoriteten av ensamma män med psykiska problem är fullständigt ofarliga.

Kan bli förödande konsevenser

Att incel-män uttrycker hat och frustration på nätet är egentligen inget bekymmer mer än att det är obehagligt att ta del av. Men när de går från ord till våldsam handling kan konsekvenserna bli förödande.

Gemensamt för de våldsdåd som kopplats till incel-rörelsen är att de ensamma gärningsmännen nästintill alltid postat manifest eller liknande på nätet innan de skridit till handling. Dessutom har omgivningen anat oråd.

– Det visar sig ofta att familj och vänner anade eller kände till vad som var på gång. Så det handlar om att slå larm och ta kontakt med psykiatrin eller polisen, säger Stefan Krakowski som menar att även övriga samhället, skolan till exempel, måste vara uppmärksamma på signalerna.

Annons

–Det här kan inte bara vara Säpo som håller koll på det här. Det är en gemensam angelägenhet.

FAKTA INCELRÖRELSEN

I Nordamerika räknar man med att det finns runt 100 000 aktiva incels. I Sverige rör det sig om ett hundratal, enligt en uppskattning i tidskriften Kvartal.

Männen i dessa forum beskrivs ofta vara upptagna av utseende, sex, våld och tankar på självmord. Kvinnoförakt och rasism förekommer i hög grad. Kvinnor beskrivs som onda och problemet är att de har makten över vilka män som får kärlek och sex. Man anser att samhället var bättre förr när kvinnan var i hemmet och mannen bestämde.

Många tar avstånd från de våldsdåd som begåtts i incelrörelsens namn medan andra hyllar dem.

Mord kopplade till kvinno-/feministhat

Sköt ihjäl 14 kvinnor

I december 1989 sköt 25-årige massmördaren Marc Lépine ihjäl 14 kvinnor på ett universitet i Montreal. Efteråt sköt han sig själv. I brevet han lämnade efter sig beskyllde han feministerna för att ha förstört hans liv.

Annons

Breivik-massakern

I juli 2011 sköt Anders Berhring Breivik ihjäl 77 unga människor, varav 44 kvinnor, på norska Utøya. Religionshistorikern Mattias Gardell framhäver i en text på feministisktperspektiv.se att Breiviks manifest som han mejlade ut till tusentals utvalda timmarna innan attacken innehåller kvinnofientliga åsikter. Bland annat skriver Breivik ”Den kanske viktigaste insikten är att så många av våra kvinnor är förrädare” och ”naturen i sig är sexistisk och man kan inte bryta mot primära naturlagar”.

Studenter sörjer sina mördade vänner efter de bestialiska morden i Santa Barbara, utförda av 22-åriga Elliot Rodger, 2014. Foto: TT

Kände sig avvisad av kvinnor

Elliot Rodger, en 22-årig amerikan mördade med kniv och pistol fyra män och två kvinnor och skadade ytterligare 13 personer i Santa Barbara i maj 2014, innan han sköt sig själv. Innan attacken postade han en video på Youtube där han förklarar att han känt sig avvisad av kvinnor de senaste åtta åren och säger skrattandes att han kommer njuta av att slakta tjejerna som han åtrått så mycket.

Annons

Körde in i folkmassa

25-årige Alek Manissian, är misstänkt för att ha kört en skåpbil in i en folkmassa i Toronto och mördat tio personer, många av dem kvinnor, samt skadat ytterligare 16 personer i incelrörelsens namn. Dådet ägde rum 23 april 2018.

Yogaskjutningen i Florida

I november 2018 sköt en man ihjäl två kvinnor och skadade ytterligare fem personer i en Yogastudio i Florida. Mannen tog sedan sitt eget liv. Mannen ska tidigare ha uttryckt misogyna åsikter i videor på nätet och beklagat sig över alla kvinnor som avvisat honom.

17-åriga aspirerande influencern Bianca Devins mördades i juli 2019. Foto: TT

Spred bilder på döda kroppen

14 juli 2019 blev en ung amerikansk tjej, Bianca Devins, som i medier beskrivits som aspirerande influencer och modell, mördad av en 21-årig man hon dejtade. Mördaren spred bilder på hennes döda kropp i sociala medier, och bilderna ska ha legat ute i över 12 timmar innan Instagram tog ned dem. På det svartlistade chatforumet 4chan och incel-forum ska mordet ha hyllats och diskuterats ur misogyn synvinkel, offret ska ha klandrats och sadistiska memes av hennes döda kropp postats.

Annons

Rysk influencer mördad

27 juli blev även en känd rysk influencer, Ekaterina Karaglanova, mördad av sin ex-pojkvän. I en video som släppts av rysk polis förklarar mannen att han känt sig förolämpad och förödmjukad av kvinnan. ”Jag kunde inte hantera det. Jag högg henne minst fem gånger med en kniv i nacken och bröstet. Jag ångrar det och kommer att vara samarbetsvillig under utredningen” säger mördaren i videon, enligt Fox news.

Misstänkt för mord på sin syster

Enligt uppgifter till norska Aftenposten uttryckte Philip Manshaus, som misstänks för moskéattentatet i Norge i augusti 2019, samt mordet på sin adopterade lillasyster, främlings- och kvinnofientliga åsikter. Och han hade också varit aktiv på forum där incelrörelsen figurerar.

Av Malin Aunsbjerg, Henrik Högström

Lever du eller någon i din närhet med våld i en nära relation? Hit kan du vända dig:

  • I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.
  • Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld. De ska erbjuda samtalsstöd och rådgivning samt ekonomiskt och praktiskt stöd. De ska också kunna ge dig olika typer av skyddsinsatser samt se till att barnen får stöd och hjälp.
  • Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour.
  • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
  • RFSL erbjuder samtalsstöd via telefon till HBTQ-personer som utsatts för våld, hot och kränkningar. Du når deras stödmottagning på 020 34 13 16.
  • Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.
    Källa: 1177 Vårdguiden
Annons