Inreseförbud – resor till Sverige stoppas på grund av corona

Inreseförbud i hela EU i 30 dagar från och med torsdag 19 mars.

Inreseförbud i hela EU i 30 dagar från och med torsdag 19 mars. Foto: TT

På tisdag kväll kom beskedet att Sverige stänger gränserna för inresande i 30 dagar från och med torsdag 19 mars. Förbudet gäller i hela EU och är en gemensam strategi för att begränsa smittspridningen av coronaviruset.

EU:s länder har enats om ett inreseförbud inom unionen. Det ledarna har kommit överens om är att stoppa inresor för personer utanför EU. Beslutet ska minska trycket på den svenska och europeiska sjukvården, rapporterar Aftonbladet.

”En exceptionell åtgärd”

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det handlar om att visa upp en enad front. De som vill ta sig in i EU utifrån måste vänta i 30 dagar från och med torsdag 19 mars.

Coronakrisen: Så bokar du av flyg och hotell

– Det här är en exceptionell åtgärd, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.

Svenska medborgare och personer som är bosatta i Sverige och just nu befinner sig utomlands kommer inte stoppas från att ta sig hem. Inte heller de personer som har särskilda skäl att besöka Sverige ska beröras av förbudet.

– Om man är medborgare i Sverige eller bor i Sverige har man rätt att komma hem eller om man arbetar här eller behöver komma hit av familjeskäl. Så det kommer att finnas undantag, fortsätter ministern.

Se också: Så kan du undvika smittas av coronaviruset

Videon kunde inte hittas

Kan påverka den som reser

Inrikesministern säger till tidningen att han inte ser några risker med inreseförbudet i dagsläget, men tillägger:

– Riskerna jag har sett är att vissa länder infört egna inre gränskontroller inom Europa som har försvårat transporter med bland annat skyddsutrustning. Det minskar våra chanser att möta den här krisen.

Svenska medborgare tillåts alltså lämna Sverige, men då inreseförbudet gäller i hela unionen kan det uppstå problem att ta sig tillbaka igen. I våra grannländer tas samtidigt ytterligare steg för att stoppa smittspridning. Danmark meddelade på tisdagskvällen att folksamlingar med fler än 10 personer förbjuds.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Smittbärarpenning och corona – det här gäller om du hamnar i karantän