Instagram nekar bilder som bidrar till vikthets

Kvinna kollar Instagram på en telefon
Instagram ändrar sina regler ännu en gång i kampen om att skapa ett trivsamt klimat på sociala medier. Nu blir det förbjudet att publicera bilder som kan bidra till vikthets – i alla fall om bilderna faller inom vissa ramar.

Tidigare i år gjorde Instagram de första testerna med att gömma antalet likes under bilder. Genom den nya funktionen hoppas man att en del av pressen som sociala medier kan orsaka ska släppa. Nu tar Instagram ännu en gång ställning i frågor som rör klimatet på sociala medier.

Det var i början på veckan som den världskända appen uppdaterade sina riktlinjer kring marknadsföring av viktminskningsprodukter efter att de lyssnat på kritik från profiler och användare av appen. Från och med nu blir det förbjudet att marknadsföra eller publicera betalda inlägg där bantningsprodukter är i fokus – i alla fall till användare under 18 år.

Instagrams nya regler förbjuder en viss typ av reklam

I en värld där sociala medier är vardag och vi hela tiden matas med bilder som kanske inte alltid skildrar verkligheten, är det svårt att inte låta sig påverkas. Instagrams nya regler är ännu ett steg i rätt riktning mot att skapa ett klimat på nätet som inte skadar användarans mentala hälsa.

De nya riktlinjerna ger nämligen Instagram rätten att ta bort inlägg med innehåll som främjar olika produkter som är direkt diet-relaterade, eller viktminskande. Ett exempel på inlägg som kommer förbjudas är om en influencer lägger upp en bild på sig själv och en produkt, vars syfte är att ”hjälpa” deras följare att gå ner i vikt.

Jameela Jamil vill sätta stopp för kroppshetsen

En person som har varit drivande i frågan om att förbjuda inlägg som är direkt kopplade till att göra reklam för viktminskningsprodukter är skådespelerskan och profilen Jameela Jamil. I en intervju med ELLE UK berättade Jamil att hon är nöjd med de nya reglerna och att det känns bra att stora företag med monopol över frågor som dessa, vågar sätta ner fötterna.

– Det är beslut som dessa som sätter tonen om detta är okej i vårt samhälle eller inte, säger Jamil.

Jameela har själv ett Instagramkonto med över två miljoner följare där hon under en tid uppmanat folk att inte publicera inlägg som dessa. Hon har bland annat uppmärksammat andra stora profiler och sina följare om vad inlägg som dessa kan göra med en ung publiks självförtroende och hur det kan påverka synen på den egna kroppen på ett negativt sätt.

På hennes egen Instagram har hon även publicerat ärliga inlägg om hennes egen resa och hur det är att växa upp med en ätstörning. I det senaste inlägget berättar Jameela nu att detta bara är början på en lång resa, men att hon är mycket stolt över resultatet hittills.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

THIS IS HUGE NEWS. @i_weigh are changing the world together. After a bunch of shouting, screaming, and petitioning… we have managed to get the attention of the people at the top, and they have heard us and want to protect us. And this is just the beginning of our efforts. As of now, if you’re under 18, you will no longer be exposed to any diet/detox products, and for all other ages; all fad products that have bogus, unrealistic claims will be taken down and easy to report. I’ve been working with Instagram all year towards this, who were amazing to deal with, and they expressed that they passionately care about creating a safer space for us all online. This happened so much faster than I expected and I’m so proud and happy and relieved. WELL DONE to the many people who have been working towards this huge change. This is a mass effort. This is an extraordinary win that is going to make a big difference. Influencers have to be more responsible. ❤️

Ett inlägg delat av Jameela Jamil (@jameelajamilofficial) 18 Sep 2019 kl. 10:08 PDT

Instagram berättar att det var engagemang från personer som Jameela, feedback från privatpersoner och andra kampanjer som bidrog till förändringarna av reglerna. Under de närmsta veckorna ryktas det även att Instagram kommer lansera en funktion där användare kan rapportera inlägg som bryter mot de nya reglerna.

Förhoppningsvis bidrar regler som dessa till mindre kroppshets och en hälsosammare syn på verkligheten. Heja Instagram och heja samhället!

Foto: TT/IBL