Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Kajsa Hultin populär på Instagram: Låt kroppen vara!

25 nov, 2018 
Redaktionen
Kroppspositivisten Kajsa Hultin är småbarnsmamma och populär på Instagram, med närmare 14 000 följare. Hon vill att vi ska sluta bedöma och värdera våra kroppar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kajsa Hultin är småbarnsmamman från Oxelösund som har nästan 14 000 följare på sitt Instagramkonto. Hon vill sprida kroppspositivism genom att presentera sig precis som hon är. Och visa att hon är nöjd med sig själv.

– Låt kroppen bara vara en kropp.

Bilder på Instagram

För fyra år sedan började Kajsa skriva och lägga upp bilder på Instagram kopplade till kroppspositivism.

Vad lägger du i begreppen kroppspositivism och kroppsaktivist?

– Det handlar mycket om ett motstånd och en öppenhet. Motstånd mot rådande ideal och allt som jag lärt mig kring hur kroppar får se ut och vara. Det är en ganska snäv norm att vara fast i, och jäkligt svår att bryta sig loss från.

– Jag kämpar själv varje dag. Men det handlar också om en öppenhet kring den egna kroppen och att låta den bara vara och se ut som den gör.

Kajsa Hultins bilder är populära på Instagram.
Kajsa Hultin lägger upp sina bilder under instagram-kontot kobranhuggertill.

Kroppspositivism är för alla

För vilka finns kroppspositivismen?

– För alla. Och då menar jag verkligen alla! Men viktigt är att ständigt tänka på de som drabbas hårdast av förtrycket och patriarkala ideal. De som är mest utsatta. Och det är ju inte vita, normsmala kvinnor som är missnöjda med celluliter.

Annons

– Det kan självklart vara mycket jobbigt för individen, men den lever inte i ett samhälle som hatar och diskriminerar den. En svart kropp, en fet kropp, en transkropp, en funktionsnedsatt kropp kan drabbas extremt mycket hårdare och det är viktigt att inte tappa bort.

Kroppsidealet förminskar kvinnor

Varför ser de rådande kroppsidealen ut som de gör?

– För att vi lever i ett patriarkat. En kvinnas kropp är främst till för att vara vacker och för att behaga andra.

– Väldigt många människor och företag tjänar pengar på att kvinnor inte är nöjda med sina kroppar och ständigt strävar efter något mer, något annat, något bättre. Att ständigt förändras och förbättras, vilket tyvärr ofta handlar om att förminskas.

Hur har ditt förhållande till din kropp sett ut?

– Jag har alltid tyckt och tänkt att jag är fel och ful och att min kropp inte passar in och inte ser ut som den ”bör” och därmed borde förändras på alla sätt. Den har alltid varit för mjuk, för hårig, för sladdrig, för dallrig, för gropig. Aldrig så där som kroppar i media ser ut.

Annons

– Men numera är vi bättre kompisar, jag och kroppen. Tack och lov! Jag försöker vara kroppsneutral och inte tänka alltför mycket på den och bara låta den vara.

Hur har du ändrat dina tankemönster kopplade till din kropp?

– Det har tagit tid, men en bra grej är att ändra vilka jag följer i sociala medier. Genom att sluta följa konton och människor som får mig att må dåligt och känna mig sämre, och bara följa peppande människor, feminister, kroppsaktivister och på det sättet öka bredden av kroppar jag ser på en daglig basis, så har mitt tankemönster kring hur kroppar ser ut helt klart ändrats.

Kajsa Hultins bilder är populära på Instagram.
Kajsa visar öppet och ärligt hur kroppen ser ut efter en graviditet, med bristningar.

Tar foton av sin kropp

– En annan grej som hjälpt mig är att ta många foton på min kropp, i alla möjliga olika vinklar och positioner. Genom att försöka låta kroppen se ut som den faktiskt gör, och utforska den genom fotografi, har jag fått en helt ny syn på min kropp.

Annons

– Att slänga bort vågen och aldrig slentrianväga mig är en annan sak som hjälpt. Att veta min vikt i siffror för inget gott med sig.

Utelämnande bilder

Vilken respons fick du när du 2014 började publicerade kroppspositiva bilder?

– Överlag har det varit positiv respons, vilket både gjort mig glad och förvånad.

– Det kan vara läskigt och ovant och kännas utlämnande att lägga ut den typen av bilder. Att då få positiv respons känns ju alldeles underbart. Särskilt när människor skriver och berättar att de tycker att jag och mina texter och bilder hjälpt dem på olika sätt.

– Negativ respons kommer ju också, främst från män. Jag har anmält massor av konton, både till Instagram och till polisen, för olika typer av ofredanden. Det är aldrig roligt, men viktigt att anmäla.

Vad vill du säga med dina bilder?

Annons

– Jag vill säga: ”Du är okej!” För så är det ju. Vi är okej. Vi har alla full tillåtelse att få finnas till och ta plats. Att få leva och jobba och ha relationer och vara på stranden och gå på stan och så vidare och se ut hur vi vill.

– Jag vill jobba med mina egna känslor kring fulhet och varför jag tycker det ena eller andra är fult, och varför det skulle vara något dåligt. Det finns något frigörande i fulheten. Att inte anpassa sig. Att inte passa in i ouppnåeliga ideal.

Sluta värdera din kropp tycker Kajsa Hultin
Sluta värdera din kropp, tycker Kajsa Hultin.

Som ett krav att älska kroppen

Du har skrivit: ”En måste inte älska sin kropp hela tiden” – kan du utveckla det?

Annons

– Det här med att älska sin kropp blir nästan som ett nytt krav. Vi ska vara så jäkla glada hela tiden och älska allt med kroppen och vara nöjda, och det kan vara himla svårt att nå upp till. Det kan skapa ytterligare en känsla av misslyckande.

– Jag tycker inte att en behöver älska sin kropp hela tiden. Men det är ju ganska skönt att slippa hata den, exakt hela tiden. För så känner många. Jag har själv känt så. Jag har varit kroppsnegativ hela tiden.

– Det är fint om en kan nå till att vara kroppsneutral. Att kunna acceptera kroppen. Att kunna känna: ”jaha, så här ser jag ut”, och sen är det inget mer med det. Sedan kan en gå ut och leva livet.

– Kroppspositivitet blir en väg, ett verktyg för att sedan kanske kunna låta bli att tänka så mycket på kroppen alls.

Finns det något du stör dig på i flöden på sociala medier?

Annons

– Absolut! Olika saker stör mig hela tiden. Just nu stör jag mig på olika feministiska och kroppspositiva konton som svämmar över med samarbeten och reklam för företag i olika inlägg där allt bara går ut på att sälja, sälja, sälja och tjäna pengar på, framför allt, kvinnors, osäkerhet och kroppshat.

Kroppspositivism handlar inte om hälsa

Vad säger du till de som påstår att man inte ska uppmuntra övervikt av hälsoskäl?

– Att de har fel. Punkt slut. Jag kan ibland önska att någon person någon gång faktiskt skulle uppmuntra till övervikt, det skulle nog faktiskt hjälpa många människor som bara möter hat och ogillande gällande sin övervikt. Man kan aldrig se på någon om den är hälsosam eller inte.

– För övrigt tycker jag inte hela hälsodebatten har med kroppspositivitet att göra. I min kroppspositiva värld får alla människor plats, hur ohälsosam eller sjuk kroppen än är!

 

Kroppsaktivisten Kajsa Hultin
Kasta badrumsvågen, är Kajsas heta tips!

Här hittar du Kajsas instagramkonto!

Fyra tips från Kajsa:

1. Var naken hemma! Låt nakenheten bli naturlig och bli kompis med din egna nakna kropp.

Annons

2. Var snäll mot dig själv! Ät det du är sugen på. Gör det du har lust med. Var förlåtande. Det ska gudarna veta att det är inte så himla lätt hela tiden.

3. Kasta bort badrumsvågen! Sluta väga dig och sluta ge siffror betydelse som de egentligen inte har.

4. Rikta ilskan utåt! Det är så lätt att falla in i självhat, i kroppshat, men patriarkatet är designat så. Kanalisera ilskan till kämpaglöd. Rikta ilskan utåt! Det är aldrig ens eget fel.

Av Annika Nilsson

Foto: Peter Ericsson, privatbilder, IBL

Följ med i kampanjen #minkroppminkompis!

Vi önskar att alla kvinnor kan bli kompis med sin kropp och må bra i den. Strunt samma om den är tjock eller smal, eller vad andra tycker om hur den ”borde” se ut. Du har bara en kropp och den är fantastisk!

Därför drar vi igång en kampanj där vi samlar reportage, filmer och annat kroppspositivt material under hashtaggen #minkroppminkompis på nätet.

Vill du vara med och peppa andra kvinnor? Gör ett inlägg (en film eller bild eller text) om varför du är kompis med din kropp. Märk det med #minkroppminkompis och lägg upp det på sociala medier som Facebook och Instagram. Så syns det att vi tillsammans är många som vill sprida kroppsglädje!

Läs också:

Ann Söderlund var smal av sorg: Fick komplimang

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons