Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Janne Jemtland mördades av sin man efter julfesten

20 dec, 2019 
Henrik Högström
Janne Jemtlands bild på ett bord omgiven av röda rosor.
När hans syster Janne Jemtland försvann ryckte Terje Opheim in för att stötta svågern Svein och syskonbarnen. Två veckor senare hittades systern dumpad i älven med ett skotthål i pannan. Hennes make är nu dömd för mordet.
– Han körde ett skådespel hela tiden jag var där, säger Terje Opheim.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kvällen den 28 december 2017 har uppåt 185 människor samlats i en lokal i norska Brumunddal för en julfest. Terje Opheims syster Janne är där med sin man Svein. Stämningen är hög. Så där som det kan bli när man firat med familjen hela julen och äntligen får släppa loss med kompisarna.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Janne lägger upp flera klipp på snapchat under kvällen där brodern kan hänga med i festligheterna på distans. Eftersom han är uppvuxen i stan kan han känna igen flera av ansiktena från festen. Jannes make Svein är också från Brumunddal.

Den mördade Jannes bror Terje Opheim i rättssalen.
Brodern Terje Opheim bodde under samma tak som systerns mördare i två veckor. Foto: Heiko Junge/TT

– Jag visste vem han var från uppväxten men vi kände inte varandra riktigt, säger Terje Opheim.

Flyttar hem från Frankrike

Även om Janne och Svein är tillbaka på uppväxtorten har de hunnit se sig om i världen. Svein tog tidigt värvning i franska främlingslegionen och paret bodde i Frankrike under flera år. Janne talar flytande franska och parets bägge söner är födda där. Hon är van att ta sig fram i världen på egen hand.

Annons

– Vår mamma dog tidigt, 1985. Vi var fyra syskon och Janne var yngst. Vi fick klara oss mycket själva så det var ju tufft. Men Janne var en tuff tjej med skinn på näsan, säger storebrodern Terje.

När sönerna blir gamla nog att gå i skola köper Janne och Svein en gård på hemorten. Janne och sönerna flyttar hem först och Svein jobbar kvar i Frankrike i några år innan han flyttar efter. Janne pluggar ekonomi och Svein har startat ett eget företag. Tanken är att han ska jobba med socialtjänsten, Barnvernet, och ta hand om barn som riskerar att fara illa.

Tar taxi från festen

Paret tar en taxi från festlokalen och hem till gården. Då har det blivit den 29 december. Klockan är närmare två.

Ett dygn senare ringer Svein till svågern Terje och frågar om han hört av Janne. Hon har gått ifrån huset och han får inte tag i henne.

– Han lät ju som att han inte visste något. Som att hon bara hade stuckit, säger Terje Opheim.

Massor av spår i snön vid skallgången efter Janne Jemtland.
Området finkammas. Spår överallt i snön vittnar om det intensiva sökandet efter tvåbarnsmamman Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen/TT

Terje har nyårsplaner men det här är viktigare. Han åker till Brumunddal för att hjälpa till. Men han tänker också att systern kanske bara tagit en paus. Att hon dragit iväg för att få lite lugn och ro. Han gör upprepade försök att ta kontakt med systern på telefon.

Annons

– Men Janne svarade inte på sociala medier, messenger, ingenting. Det var helt dött. Och hon svarade alltid snabbt annars.

Snudd på apatisk

Det är något som inte stämmer. Det här att Janne skulle ha gått från huset mitt i natten låter till exempel orimligt.

Men Janne är borta och familjen behöver stöttning. Svein är uppriven och förefaller nästan apatisk. Morbror Terje ser till så att hushållet fungerar och att pojkarna har det bra. De lär honom till och med att spela Playstation.

Helikopter flyger över Brumunddal under sökandet efter försvunna Janne Jemtland.
Helikopter sattes in i den massiva sökinsatsen efter Janne. Foto: Geir Olsen/TT

Terje är också med ute och letar efter Janne. Letandet går trögt trots att många är med i sökinsatserna och försvåras av ett ymnigt snöande.

Annons

Polisen får in massor med tips från allmänheten och kan konstatera att Jannes telefon kopplats upp mot en mobilmast i Brumunddals centrum vid sextiden på morgonen 29 december. Men telefonen är fortfarande borta.

Blodspår i snön

Den 4 januari hittar en man som är ute och går med hunden blodspår i snön i Brumunddal. Det finns även dieselspår på marken. Nu börjar polisen misstänka att Janne utsatts för brott. En teori är att hon blivit påkörd av en smitare.

Han ville ju inte ut och leta, han vill bara sitta hemma och vänta

Polisens nationella specialenhet Kripos kopplas in och skickar personal. Brottsmisstankarna stärks ett par dagar senare när ytterligare blodspår hittas halvannan kilometer från den första fyndplatsen.

– Det är inte tal om bagatellartade droppar, kommenterar åklagaren André Lillehovde van der Eyden till VG.

Ovissheten gnager på familjen. Letandet fortsätter med allt från helikopter till skoter och fyrhjulingar. Snön ligger djup och Janne är borta.

Annons

Terje har begärt ledigt från jobbet i Trondheim och fokuserar på att hålla vardagen flytande. Pojkarna ska till skolan och på träning. Morbror Terje skjutsar dem dit de ska.

Makarna Jemtlands mörkblå hus omgivet av snö.
Makarna Jemtlands hus. Foto: Fredrik Hagen/TT

Fredagen den 12 januari gör polisen husrannsakan på Jannes och Sveins gård i Veldre. Terje, Svein och pojkarna får flytta ut när teknikerna gör sitt arbete. Två bilar och en traktor tas i beslag på gården för vidare undersökning.

Älv med bro över i snölandskap
Här i älven i Glomma hittades Jannes kropp. Foto: Tore Meek/TT

Samma eftermiddag griper polisen Jannes man Svein misstänkt för mord på hustrun. Terje Opheim beskriver det som en extrem dag. Kanske den mest extrema i hans liv.

Annons

– Det är klart att tanken hade slagit mig innan. All statistik pekar ju på att det är maken i såna försvinnanden. 80 procent. Så det är klart att jag funderade kring det men jag ville inte tänka i de banorna. Jag höll undan de tankarna, säger Terje Opheim.

Sköts men drunknade

I förhören lämnar Svein uppgifter som tar utredningen vidare. Samma helg dyker polisen i älven Glomma, cirka åtta mil från Brumunddal. En kvinnokropp bärgas från botten. Det är Janne Jemtland. Hon är skjuten i pannan men den rättsmedicinska undersökningen visar att hon har drunknat.

Terje Opheim tvingas inse att han har bott under samma tak som systerns mördare i två veckor. Nu förstår han bättre Sveins beteende. Varför den före detta främlingslegionären närmast verkat apatisk.

Räddningspersonal med gummiflotte bärgar Jannes kropp
Här bärgas Janne Jemtlands kropp. Foto: Fredrik Hagen/TT

– Han ville ju inte ut och leta, han vill bara sitta hemma och vänta. Men det är klart. Han visste ju något som inte vi visste. Det var ju ett skådespel alltihop.

Annons

Han hade fått en historia av pappan vad han skulle säga

Den äldste sonen anförtror sig till sin morbror. Han har hört bråk och en knall när Janne försvann men blivit tillsagd att vara tyst.

– Jag märkte att han var väldigt orolig. Men han hade fått en historia av pappan vad han skulle säga, säger Terje Opheim.

– Han berättade det för mig när pappan blivit gripen, inte tidigare. Terje Opheim träffar Svein i fängelset inför förhandlingarna i tingsrätten.

Janne Jemtlands inramade foto och rosor på kistan
Janne Jemtlands kista i Veldre kirke där begravningen ägde rum en knapp månad efter mordet. Foto: Tore Meek/TT

– Jag var i fängelset, fick snacka med honom och ställa några frågor. Mest för min egen del som en förberedelse inför att träffa honom i rätten. Mer har jag inte lust att säga om det.

Annons

Bilbatteri som sänke

Vid rättegången döms Svein Jemtland för mord. Enligt åtalet har han skjutit Janne i pannan med en Makarov-pistol på fem centimeters avstånd. Efteråt har han fraktat kroppen i en lånad bil till en bro flera mil bort och dumpat henne i älven med ett bilbatteri som sänke. Pistolen, ammunition och några kläder har han dumpat på vägen.

Enligt Kripos kartläggning av telefoner och bilar har kroppen dumpats först den 2 januari. Flera dagar efter försvinnandet. Åklagaren menar att motivet bakom mordet var att Janne ville skilja sig. Något som väninnor till henne vittnar om under rättegången.

Närbild på en glad Svein Jemtland med skägg, som kör bil, privatfoto från tidigare.
Svein Jemtland. Foto: Privatbild

Svein Jemtland hävdar själv att paret grälat under natten när de kommit hem från festen. Janne har fått reda på att Svein registrerat ett Tinder-konto och är rasande. Hon får tag på pistolen i ett nattygsbord. Under bråket hamnar de på förstutrappan till huset och under tumultet går ett vådaskott av.

Annons

Planterat villospår

När Svein inser vad han har gjort bestämmer han sig för att undanröja hustrun och alla spår.

– Han skyller ju på alla andra än sig själv. Jag vill ju att han ska ta ansvar för Janne men det gör han inte, säger Terje Opheim.

Tingsrätten menar att dödskjutningen liknar en avrättning. I domskälen väger man in att maken planterat villospår som den blodiga snön, att han manipulerat sonen och sättet som kroppen dumpats på bland annat.

De dömer Svein Jemtland till 18 års fängelse. Domen överklagas direkt. Landsretten kommer fram till samma rubricering. Svein Jemtland är skyldig till mord på sin hustru men straffet mildras från 18 till 17 år i fängelse. Jannes familj kommenterar domen i VG genom Terje Opheim.

Kyrka i snölandskap med begravningsprocession
Kistan med Jannes kista bärs ut efter begravningen. Foto: Tore Meek/TT

– För oss anhöriga är det symbolik i att straffet blir kortare. Varför då, frågar vi oss? Men samtidigt är det en riktig och hård dom, och med tanke på att det inte blev för överlagt mord så är det ett långt straff.

Hand ses teckna den åtalade Svein Jemtland i rättssalen
Rättstecknaren Ane Hem skildrar rättegången. Svein Jemtland till vänster, med långt skägg. Foto: Heiko Junge/TT

Med båda föräldrarna borta har Jannes söner fått ett nytt hem. Ett kärleksfullt och varmt hem.

– Det går bra. De har bott där i ett och ett halvt år nu. De har kommit in i skola och träning och allting, lever ett ganska normalt liv, säger Terje Opheim som besöker systersönerna med jämna mellanrum.

Annons

Pengar till hennes pojkar

Janne Jemtlands och pojkarnas öde har berört norrmännen. Familjens minnesfond, som upprättades i Jannes namn, har samlat in pengar som ska gå till hennes pojkar. Terje berättar att det gick ganska snabbt till 800 000. En anonym givare bidrog med 200 000 kronor på ett bräde för att ”runda av” siffran till en miljon.

Nu har det gått två år sedan Janne Jemtland mördades. Hennes mördare sitter i fängelse. Vetskapen att barnen ändå har det bra efter omständigheterna är en tröst och vardagen rullar på igen, konstaterar Terje Opheim.

Samtidigt måste familjen alltid leva med det som hänt.

– Det är ju ingenting man glömmer.

Tidslinje: Mordet på Janne Jemtland

Mordvapnet, en pistol, bland löv och gräs
Pistolen, en Makarov, hittades först i maj året därpå. Foto: Polisen/TT

2017

28 december: Janne och Svein är på fest. Samma natt tar de taxin hem. Den äldsta pojken är hemma. Vid tvåtiden på natten hör han en hög knall. Några minuter senare skickar han ett sms till Jannes telefon "Mamma?!".

29 december: 5.50 kopplar Jannes telefon upp sig mot en basstation Brumunddals centrum. Telefonen är ännu inte återfunnen. 30 december: Svein Jemtland anmäler att hans hustru försvunnit. Han skickar även sms till hustruns telefon och undrar var hon är.

31 december: Svein ringer polisen igen och meddelar att Janne fortfarande är försvunnen.

2018

2 januari: Polisen går ut med bilder på Janne Jemtland. Försvinnandet engagerar hela Norge.

4 januari: En man med hund hittar blodspår i snön på en väg nere i Brumunddal. Kripos kopplas in i sökandet.
– Fyndet har gjort det nödvändigt att ändra fokus. Vi håller det för troligt att något har hänt Janne, säger åklagare van der Eyden till VG.

6 januari: Nytt blodfynd halvannan kilometer bort från första fyndplatsen.

10 januari: Helikopter söker av området mellan hemmet och där blodfynden gjordes.

11 januari: 27 man från civilförsvaret hjälper till i letandet. Förutom helikopter så används allt från fyrhjuling till skoter. Polisen ”håller alla dörrer öppna”.

12 januari: Polisen gör husrannsakan i Svein och Jannes hem samtidigt som krimtekniker går igenom sopor på återvinningsstation i Hamar. Samma kväll berättar polisen att Svein Jemtland gripits som misstänkt på grund av fynd som gjorts vid husrannsakan.

13 januari: Dykare bärgar en kvinnokropp från älvbotten i Glomma. Åtta mil från Brumunddal.

16 januari: Obduktionen bekräftar att det är Janne som hittats. Enligt rättsläkaren har hon drunknat.

26 januari: Janne Jemtland begravs i Veldre kyrka. 8 maj: Pistolen som Janne skjutits med, en Makarov, hittas i ett skid- och turområde mellan Brumunddal och Hamar. – Vi menar att pistolen placerades där samma kväll som Janne dumpades i Glomma. Blodspår har också blivit planterade samma natt som mordet, säger förundersökningsledaren Trond Blikstad till Dagbladet i maj 2018.

8 maj: Pistolen som Janne skjutits med, en Makarov, hittas i ett skid- och turområde mellan Brumunddal och Hamar. – Vi menar att pistolen placerades där samma kväll som Janne dumpades i Glomma. Blodspår har också blivit planterade samma natt som mordet, säger förundersökningsledaren Trond Blikstad till Dagbladet i maj 2018.

12 november: Rättegången i tingsrätten inleds. Svein Jemtland döms till 18 års fängelse för mord.

2019

5 juli: Domen ändras i lagmansrätten. Från 18 till 17 år.

Källor: NRK, VG, Dagbladet

Annons