Jossan svarade ofredare med vänsterkrok: ”Proportionerlig respons”

Josefine Nordén, Härnösand. Utsattes för misstänkt sexuellt ofredande

28-åriga Josefine fick nog.

Foto: Privat

Jossan var på väg hem från gymmet när hon fick en oombedd hand på sin kropp. Ett beteende hon inte kunde acceptera.
– Jag hade lovat mig själv att om jag utsattes för det skulle jag vända mig om och slå.

Härnösand, en måndagskväll i juli. Jossan Nordén har varit och tränat och är på väg hem. Hon har bagen i ena handen och telefonen i den andra. Hörlurarna är i. På vägen märker hon att två män följer efter henne. Det hörs på deras röster att de talar om henne. Jossan ser i speglande fönster att de närmar sig. Rösterna kommer närmare och plötsligt känner hon fingrar på sin kropp. Markanta fingrar som söker sig intimt in. Jossan reagerar instinktivt med en boxningskombination.

– En vänsterkrok, en högerjabb och en rak vänster och höger på det. Sedan sparkade jag honom över knäet så att han åkte ut i gatan, säger Jossan.

Mannen var inte beredd på den sortens respons från en kvinna. Förvåningen var uppenbar. Men dramat fortsatte.

"Jag pekar på andra sidan gatan och skriker att han inte ska följa efter mig utan gå på andra sidan. Han rör sig då obehagligt nära mig istället, så jag springer över nästa gatukorsning och tar upp telefonen. Jag vill få hans ansikte på bild, så jag filmar honom och berättar i kameran vad han gjort mot mig", skriver Jossan i ett facebookinlägg om händelsen några dagar senare.

Jossan Nordén fredade sig mot tafsare i Härnösand

Jossan jobbar med Barn- och ungdomar. Det är inte minst därför som hon vill föra upp det hon utsattes för på agendan.

Foto: Privat

Camilla lurades av en bedragare: "Barnen och jag hade ingenstans att ta vägen"

Där beskriver hon hur mannen försöker hindra henne från att filma. Hur han drar och sliter i hennes handleder men också om hur Jossan kämpar emot. I tumultet ringer hon hem för att larma dit sambon som inte befinner sig långt bort. Han skyndar till platsen och kan hålla fast angriparen tills polisen kommit på plats och kan ta över. Jossan blöder från ett finger och har blåmärken på handlederna.

– Det var mycket adrenalin efteråt. Jag tror paniken kom retroaktivt. Jag gick hem med en enorm frustration och sorg över att det kan se ut såhär i vårt Härnösand. jag menar jag är ingen liten pjäs att gå på. Kan man gå på mig kan man gå på mindre än mig också.

Se också: 3 faktorer som är grunden till nästan alla äktenskapsbråk
0:58

Efter reklamen: Se också: 3 faktorer som är grunden till nästan alla äktenskapsbråk

(0:58)

Slå på ljud

"Man måste ju prata om det här"

Hon postade inlägget med sin berättelse efter att talat om det med sina närmaste och bestämt sig för att det angick fler än henne. Både kvinnor och män.

– Jag kände bara att man måste ju prata om att det ser ut såhär, säger Jossan som fått tusentals reaktioner på inlägget.

– Den allmänna reaktionen är jättemycket stöttning och backning på min respons. Både män och kvinnor menar absolut att mitt handlande varit proportionerligt.

Av kommentarerna att döma är det fortfarande inget ovanligt med män som tar sig friheter. Det gäller i hemmet, på arbetet och på krogen. Oönskade händer som kladdar och kränker.

Det som skiljer sig i Jossans fall är valet av respons. Hon nöjde sig inte med att ta bort handen och säga ifrån. Det skapar ingen beteendeförändring enligt henne. Jossan menar att alldeles för många kvinnor tar för stort ansvar för kränkningen i sig. Kanske för att undvika dålig stämning eller för att man befinner sig i beroendeställning. Men ansvaret för övergreppet ska inte ligga på offret. Det ska ligga på förövaren.

– Skulden och skammen ska helt ligga på honom och hans agerande. Överfall av sexuell natur ger ofta mycket skuld och skam hos offret. Det måste vi dirigera om till den som begår övergreppen, säger Jossan.

Hon har också blivit utsatt tidigare, flyttat handen och sagt ifrån. Men den responsen har lämnat en bitter eftersmak.

– Jag har fått så nog av det. Jag har lovat mig själv och vända mig om och slå. Det var ju det som hände i den situationen.

Matilda lever med påse på magen: ”Den har räddat mitt liv”

Proportionerlig respons

Nu hör det till saken att Jossan är skolad att ta vara på sig själv. Kanske mer än genomsnittet. Hon har boxats sedan hon var 14, tränat massvis med kampsport och är aktiv inom MMA. Så hon har en ett flertal års erfarenhet av att fightas. Fast det är inte riktigt poängen. Hon menar att det ska räcka med ett nej eller att man stelnar för att någon ska fatta att tafsande är över gränsen.

– Allt annat än ett ja är ett nej. Många som utsätts blir ju paralyserade och stelnar. Och det är ju också ett försvar som man måste fatta. Men den reaktionen kan också leda till skuldkänslor efteråt: "varför gjorde jag inget?", säger Jossan.

Hon känner sig trygg i att hon har fredat sig själv. Samtidigt tycker hon inte att hon använt mer våld än vad nöden kräver.

– Jag vill inte uppmana till våld men man kan inte negligera att våld ibland behövs för att freda sig själv.

Enligt polisen i Västernorrland utreds händelsen som misstänkt sexuellt ofredande. Både Jossan och den misstänkte har förhörts.