Kända mammor står upp för rätten att amma offentligt

Sanna Lundell och Ann Söderlund står upp för rätten att amma offentligt.
Under World breastfeeding week fick många kvinnor utstå hat för att de valt att publicera bilder där de ammar offentligt. Bland annat utsattes bloggaren och den nyblivna mamman Kenza hårt. I samband med kampanjen och för att stå bakom Kenzas rätt att amma offentligt har flera svenska kvinnor, bland annat Sanna Lundell, publicerat egna bilder – se dem här!

Förra veckan var det World breastfeeding week och sociala medier har svämmat över av kärleksfulla bilder på mammor som ger sina bebisar mat under hashtaggarna #normalizebreastfeeding och #worldbreastfeedingweek. Hashtaggen #normalizebreastfeeding har idag inte mindre än 895 061 inlägg . Anledningen till uppropet är att försöka normalisera amning som, trots att vi skriver 2019, fortfarande är lite av ett tabu.

Kenzas amningsbild upprörde

En mamma som delade en bild var Kenza Zouiten som på bilden ammar sin knappt två månader gamla son Nikola.

Som sagt är amning fortfarande inte ansett som något rumsrent av alla, och också Kenza drabbades av en storm av arga kommentarer om att hon borde täcka över sig och sonen med en filt, att amningsbilder är sexualiserande och att de minsann inte bett om att få ”se hennes pattar”.

Motreaktionerna lät inte vänta på sig. Går man in på Kenzas inlägg idag är det fullt av kärleksfulla kommentarer om att amning är det vackraste och mest naturliga i världen och att man inte kan uppröras över den bilden om man samtidigt tycker att det är ok med bikinibilder.

Fler svenska ammande mammor på Instagram

Många svenska mammor backade också uppropet World breastfeeding week genom att lägga upp amningsbilder.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver:

Annons

”Idag är det sista dagen på #worldbreastfeedingweek, en vecka som handlar om att stötta nyblivna föräldrar i sina val och stå upp för rätten att få amma sina barn. Man kan undra om det verkligen behövs men läser man en del och lyssnar på en del kommentarer när kvinnor ammar sina hungriga barn offentligt så förstår man varför det behövs.”

View this post on Instagram

Idag är det sista dagen på #worldbreastfeedingweek, en vecka som handlar om att stötta nyblivna föräldrar i sina val och stå upp för rätten att få amma sina barn. Man kan undra om det verkligen behövs men läser man en del och lyssnar på en del kommentarer när kvinnor ammar sina hungriga barn offentligt så förstår man varför det behövs. Att amma kan vara stressigt. Ibland tar inte barnet bröstet överhuvudtaget, och ibland krånglar det på annat sätt. Jag har haft viljan och haft förmånen att kunna amma mina två barn, det var ofta fantastiska stunder med närhet och gemenskap men det var inte alltid problemfritt. Med mjölkstockningar och mjölkflöden som inte slutar. Arbetet med att förbättra eftervården och stödet efter att barnet fötts måste intensifieras. Vi föreslår därför: ✔️Eftervård med hembesök ✔️En mamma-rehab-check ✔️Inför nationella mål och kompetenscentrum När vi pratar om amning och barnets första tid: när ett litet barn är hungrigt har det rätt att äta. Om man vill och amningen funkar så ska man vara fri att amma. Ingen mamma ska behöva isolera sig hemma, stänga in sig för att amma på offentliga (och ibland ohygieniska) toaletter, eller bli stressad över att andra påpekar att man inte borde amma "just där". Jag har ammat på möten med riksdagsgruppen, ute på parkbänkar på väg in på studiebesök, när jag tagit emot internationella gäster på mitt arbetsrum och på flyget på väg till Almedalen. Hade jag inte kunnat göra det så hade jag inte kunnat jobba samtidigt som mina barn varit just bebisar och med mig på jobbet. Och som på bilden, lite hålögd av alla amningstimmar på natten, i bilen utanför matbutiken. Mata sina små mirakel måste man kunna göra överallt. #normalizebreastfeeding #WBW2019

A post shared by Ebba Busch Thor (@buschebba) on

På Cissi Wallins Instagram kan man hitta en bild på henne när hon ammar sin bebis hos frisören. I sin kommentar ger hon en känga åt de som kommenterat Kenzas bild på ett negativt sätt:

”’Vadå är offentlig amning ens än debatt längre??’. Ja, tyvärr. Gå in hos @kenzas och få hjärnblödning av många kommentarer under en av hennes senaste (amnings)bilder.”

Cissi Wallin ammar.

Annons

Vår bloggare Sanna Lundell har också lagt upp en härlig bild med hashtaggen #normalizebreastfeeding där hon sitter och ammar sin bebis:

”Frulle i soffan”.

View this post on Instagram

Frulle i soffan❤️

A post shared by sannalundell (@sannalundell) on

På kriminologen Nina Rungs #normalizebreastfeeding-bild ger hon statistik som visar att vi har långt kvar att gå när det gäller synen på amning:

”Att 75 procent av de mellan 15-22 år och över hälften av de mellan 56-80 år 2011 ansåg att det finns ställen en inte ska amma på offentligt i en skandinavisk undersökning säger en del.”

View this post on Instagram

Det här med amning. Och bröst. Det är så sjukt symtomatiskt att kvinnor som ammar eller kvinnors vars kropp skiljer från kulturell norm bannas och stängs av från sociala medier medan kvinnors bröst, så länge de är förpackade som en sexig vara får vara kvar. Att 75 procent av de mellan 15-22 år och över hälften av de mellan 56-80 år 2011 ansåg att det finns ställen en inte ska amma på offentligt i en skandinavisk undersökning säger en del. Att det finns så otroligt starka normer om hur länge som är okej att amma säger något annat. Som att någon annan än den ammande kvinnan och barnet ska bestämma om 6,12 eller 36 månader är okej (trots att det finns massor av forskning som ju visar på stora hälsoeffekter av långtidsamning för både barn och mamma). Jag hoppas att det en dag är amning som är det naturliga och att bröstens bärande av sexighet är det som får folk att frågande höja på ögonbrynen. Kanske kommer vi dit en dag. Då ska jag fira. Så länge så fortsätter jag amma på trottoaren, bussen, tuben, restaurangen och på festivaler. Därför att mitt barns behov är allt. Andras eventuella tyckanden inget alls. ————————————————————————Ps. Inlägget är alltså inget skammande av de som varken kan eller vill amma utan handlar om vilken roll brösten spelar och vems ögon som får bestämma vad som är äckligt, normalt, naturligt, snyggt eller sexigt. #worldbreastfeedingweek #normalizebreastfeeding

A post shared by Nina Rung (@ninarungs) on

Ann Söderlund delar med sig av sina egna erfarenheter och backar Kenza och andra ammande mammor på sin bild:

”[…] jag sörjer att jag aldrig ska ha en kärlekskerub så nära att man inte ser början och slutet på mamma och barn. Har nästan älskat varje sekund. Förlorat typ åtta års sömn, men så värt. Forza @kenzas och alla andra som inte bryr sig om att vara i rätt skick i rätt miljö inför rätt ögon. Puss!!

Du som är sugen på en överdos av bebisgos och kärlek kan klicka dig in på instagram och #normalizebreastfeeding. Du som vill stötta uppropet för att normalisera amning och backa Kenza kan naturligtvis också lägga upp en egen bild även om den internationella amningsveckan är över för den här gången.

Foto: Anna-Lena Pettersson

Mer inspirerande innehåll från allas.se: