Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Kändisarnas kärlek till Björn Natthiko Lindeblad strömmar in: "Väldigt varm och inkluderande"

18 jan, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, Björn Natthiko Lindeblad på sin avskedsfest i december 2021, till höger, Björn Natthiko Lindeblad sitter i sin rullstol.
Björn Natthiko Lindeblad finns inte bland oss längre. Men hans vänner kommer aldrig att glömma honom. Så här uttrycker sig några av kändisarna som stod honom nära.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Björn Natthiko Lindeblad avslutade sitt liv den 17 januari år 2022, omgiven av sina närmsta i norra Halland.

Beskedet meddelades på Björns instagramsida morgonen efter.

Sedan dess har kondoleanserna strömmat in på hans sida. Kärleken fylls på för varje minut med varma ord till honom och om honom. Och i princip samtliga svenska medier har skrivit om Björn Natthiko Lindeblads bortgång.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad är död – blev 60 år

Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Detta var Björn Natthiko Lindeblad

Han var en uppskattad meditationslärare och föredragshållare som övergav sitt höga chefsjobb inom AGA-koncernen för att söka en mer meningsfull tillvaro. Något han hittade som skogsmunk i Thailand.

Annons

Där stannade han i 16 år och där fick han namnet Natthiko, ”den som växer i visdom”.

Han återvände hem till Sverige år 2008. Först var omställningen svår för honom, men han hittade tillbaka till livet igen. Inte minst efter att ha träffat kärleken och funnit ett kall med att berätta om sina livsvisdomar från att ha varit munk.

År 2018 fick han diagnosen ALS vilket med tiden skulle begränsa hans fysiska kropp. Till slut valde Björn att avsluta sitt liv.

Men in i det sista behöll han livsglädjen och modet. Under sina sista år fortsatte han att beröra människor vilket många nu vittnar om i sociala medier.

Sarah Dawn Finer skriver ett eget inlägg på sitt instagramkonto.

"Tack för ditt liv. Tack för din visdom som du så generöst delade med dig av. Tack för din kärlek.Tack för dina ord.För drygt två veckor sen hade vi bokat en tid att få ses. Äntligen skulle vi få prata.Jag skulle få komma ner till dig och få äran att i ett par timmar vara i din närhet och fråga dig lite om ditt liv. Vi skulle spela in en intervju för ”Talk to me”.Men bara ett fåtal dagar innan, så behövde du - helt självklart - göra ett återbud.Imorse nås jag av nyheten att du nu, bara ett par dagar senare, har somnat in. Omgiven av dina nära och kära.Du levde ditt liv i kärlek och har både i livet och kommer så i döden, lära oss så mycket om livet och att vara människa.Jag är tacksam för din visdom och så glad att jag fick chansen att få säga till dig vad du betytt för mig.Med kärlek, säger jag farväl. Alla tankar går till dina nära och kära. Vila i frid."

Annons

Stina Wollter kommenterar på Björn Natthiko Lindeblads inlägg.

"Flyg fri. Buren av kärleken från tusen och tusen."

Programledaren Anne Lundberg intervjuades av Aftonbladets tv-desk på tisdagsmorgonen. Hon gjorde en dokumentär om Björn som sändes i augusti 2021. De kom varandra nära under inspelningen.

– Det är alltid tråkigt när någon man tycker väldigt mycket om, går bort. Samtidigt var detta väldigt väntat. Jag var på hans avskedsfest i december och han sa då att han hade upplevt sin sista vår. Han förstod att hans kropp var så svag att den inte skulle klara mycket till, men jag tror han fick avsluta sitt liv på det sätt han ville.

Hon beskriver också festen som ljus och full av liv.

– Alla som träffat Björn känner att man kommer honom mycket nära. Han var extremt varm, inkluderande och väldigt rolig att vara runt. Han fick också människor att känna sig sedda. Det var alltid underbart att vara i hans närhet.

Anne Lundberg svarar också på frågan vad Björn lärde henne genom hans sätt att vara på.

Annons

– Att ta tillvara på livet, vara generös och inte vara kontrollerande. Han levde verkligen som han levde.

I samma tv-inslag av Aftonbladet intervjuas Alexander Pärleros om sin relation till Björn. Alexander är programledare för "Framgångspodden" som intervjuat Björn vid ett flertal tillfällen.

– För mig har Björn varit som pappan jag inte har haft. Han har varit en gestalt som jag lärt mig mycket av. Hur man ska hantera människor, vad kärlek är. Sedan mitt första möte med honom så ändrade jag mycket av mitt tänk. Jag har intervjuat 550 personer, men han är är tveklöst den person som påverkat mig mest. En magisk person.

Läkaren och professorn Agnes Wold konstaterar kort på Twitter: "sorgligt".

Även Björns följare på instagram skriver under hans inlägg med beskedet om hans död. I skrivande stund, 4 timmar efter att inlägget publicerades, har över 24000 personer skickat en hälsning.

Annons

Här kommer några av dem:

Vackra själ... Jag kan tänka mig att du är på ett fantastiskt äventyr nu... Men här på jorden blev det så tomt efter dig. Tack för allt du gett oss.

Tack Björn för allt du lär och har lärt mig. Jag ska meditera vidare med din röst i mina öron. Du är den störta klokboken som levt. Kärlek i massor till dig och de dina.

Så vist och klokt, fullt av djupa insikter, omtanke och kärlek till alla. Tack för allt du gav. Din resa har bara börjat, vidare ut i evighetens oändliga rymd. Namaste.

Tack, för all inspiration och lugn du givit mig med många. När de blåst upp till storm inombords har din ord varit en trygg hamn.

Du försvinner inte bara för att du har lämnat.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112 utan att tveka.

Mind självmordslinjen

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Har också en chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om ALS

Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
Annons