Klimatångest tog musten ur Sara Olsson: ”Nu är det loppisfynd för hela slanten”

Porträtt av Sara Olsson i sitt vardagsrum som är inrett med loppisfynd.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Med loppisfyndade möbler och omsydda second hand-kläder inspirerar Sara andra att leva ett hållbarare liv. Hon var själv tokig i shopping – till det gjorde henne sjuk.

Ny säsong, ny stil! Höstens klänningar är här! Shoppa nyheter! Klädkedjornas annonser uppmanar oss att shoppa mer och det är något som ger klimataktivisten Sara Olsson, 30, ont i magen. Även om hon mår bättre nu än för några år sedan när klimatångesten slog till på allvar.

Se också: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dag
1:59

Efter reklamen: Se också: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

(1:59)

Slå på ljud

– Vi fick barn, Greta började demonstrera för klimatet, de stora skogsbränderna härjade i Sverige. Jag var färdigutbildad och började jobba med återvinning i grannkommunen. Jag såg hur mycket som slängdes och kände att det inte går att fortsätta slösa på jordens resurser på det sättet, säger Sara som bestämde sig för att helt gå över till återbruk.

Sara Olsson håller upp ett plagg från sin garderob och ler mot kameran.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Sara Olsson om hållbar livsstil

Sara har alltid varit modeintresserad och köpt nya kläder hos butikskedjorna där trenderna växlar fortare än årstiderna. En före detta ”fast fashion-galning” som levt för flygresor till solen, saftiga köttbitar på tallriken och snabba trender. Så börjar Sara Olssons egen beskrivning av vem hon är. Den fortsätter med att hon nu hittat en balans i ett hållbart liv med second hand, vegorätter och en långsammare livsstil.

– Visst hände det att jag handlade på loppis även förut, men det var bara detaljerna. Nu vände jag på allt och bestämde mig för att second hand skulle bli det normala, säger Sara.

Jag såg hur mycket som slängdes och kände att det inte går att fortsätta slösa på jordens resurser på det sättet

Klimatångesten växte i henne, samtidigt som hon kände sig stressad på jobbet. Pandemin kom och det var inte längre okej att åka buss, hon behövde köra mer bil än annars.

Sara Olssons vardagsrum som är inrett med loppisfynd.

Det stora bordet i vardagsrummet är perfekt för sällskapsspel.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

– Jag mådde allt sämre och kraschade till slut. Jag drabbades av utmattningssyndrom och blev sjukskriven i början av sommaren 2021.

Appar och poddar som hjälper dig bli klimatsmart – våra 7 tips
Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Instagram hjälpte klimataktivisten Sara Olsson

För Sara blev hennes instagramkonto en ventil ut i världen. Medan hon låg i soffan och vilade delade hon med sig av sin utmattning och även om hur man kan vara modeintresserad och skapa sin egen unika stil, både med mode och inredning, utan att slösa på jordens resurser. Hennes konto växte och växte, Sara fann en gemenskap med andra som jobbar för klimatet och miljön, och började må allt bättre.

Nu är hon inte längre sjukskriven men har bestämt sig för att aldrig mer gå tillbaka till ekorrhjulet med ett heltidsjobb. I dag jobbar Sara hemifrån, hon håller föreläsningar och kurser i allt ifrån hur du boostar din stil med second hand-plagg till hur du kan minska ditt hushållsavfall. Sara hjälper också företag att bli klimatsmartare.

Själv handlar hon kläder, möbler och inredningsdetaljer på Marketplace, Sellpy, Blocket och loppisar, och hon undviker att gå i klädbutiker för att inte frestas till köp.

Sara Olssons kök från 1960-talet.

Sara älskar sitt kök från 60-talet och har inga planer på att renovera det.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

– Även på loppis gäller det att stå emot att köpa bara för köpandets skull. Det är billigt och lätt att dras med och handla sådant man inte behöver. Men allt ska ju tas om hand också, säger Sara och konstaterar att det trots allt inte är hela världen om man ångrar ett loppisköp. Det tär varken på ekonomin eller jordens resurser, och felköp går att lämna tillbaka för återvinning.

– Jag har ändrat hela mitt synsätt. Fler skulle kunna konsumera mindre och leva mer. Man säger att tid är pengar, men tid är också tid! Om man lever för att konsumera och köpa nya grejer så snurrar livet på i ett allt högre tempo. På fredagskvällen somnar man i soffan och orkar inte ens njuta av den nya stora soffhörnan, man orkar inte bjuda hem vänner att sitta vid det dyra matsalsbordet. Och fint kan man ha även utan de där dyra nyinköpen, säger Sara som inrett 1960-talshuset i Luleå nästan enbart med möbler och detaljer från Blocket och loppisar.

Det här är Sara Olsson

  • Ålder: 30 år.
  • Familj: David, 33, och barnen Inez, 6, och Alva, 3.
  • Bor: I Luleå i en villa från 1967.
  • Yrke: Avfallsingenjör som växlat om till egenföretagare.
  • Instagram: @hallbarasara

Sara Olssons eget hem

Pardörrar med glaspartier, teakfönster och platsbyggt elementskydd med plats för blommor. Redan i entréhallen möts besökaren av den stil som genomsyrar hela hemmet. Här bor Sara med maken David och barnen Inez och Alva.

Innan familjen flyttade in lät de slipa alla parkettgolv. Tapeter som gjort sitt byttes ut och ­källaren, som hade organiskt material direkt mot betongen, ­renoverades efter dagens byggstandard. I övrigt är allt bevarat som det var.

– Vi köpte huset eftersom vi älskar alla speciella detaljer och har inte sett det som ett renoveringsprojekt. Vi sökte efter ett hus i ursprungsskick men märker att det inte är norm att vara nöjd med spaljéer och ett gammalt 60-talskök. Jag får ofta frågan när vi ska göra om köket och om vi inte ska måla väggarna vita, säger Sara.

Sara Olssons sovrum som är inrett med väl utvalda loppisfynd.

I David och Saras mysiga sovrum har loppisfynden valts med omsorg.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Många av hemmets möbler har en egen historia, och just dessa bär Sara extra nära hjärtat. Som teakskåpet från Davids farbror Sixten, och ett stort skåp som kommer från ett gammalt snickeri i den lilla byn Vitå, där Sara är uppvuxen. Skåpet har plats för hemmets alla ljusstakar, linnedukar, krukor och vaser.

– När jag vill förnya hemma flyttar jag runt saker, eller så byter jag ut dukar, vaser och andra detaljer som finns i skåpen. Det är ett lätt och klimatsmart sätt att få en ny känsla i hemmet.

Favoritlampan med marmorerad stenfot och tre lampskärmar i rosa står i vardagsrummet intill en stringhylla som hon köpt på Blocket.

Sara Olsson om vikten att shoppa noggrant

Sara väljer sina vintagefynd noggrant. Hon väntade exempelvis länge på det rätta soffbordet och hennes devis är att hellre låta ett hörn stå tomt än att köpa något hon inte riktigt gillar. Just nu håller Sara utkik efter en kristallkrona, som ska hänga över det generösa matsalsbordet i vardagsrummet.

Sara Olssons dotters rum. Även det inrett med loppisfynd.

Även dotterns sovrum är fyllt av vackra second hand-fynd.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

– Jag älskar vårt stora bord, här kan sällskapsspel eller pussel stå framme och vi ryms ändå att äta familjemiddagar vid bordet. Sedan vi minskade ner antalet streamingtjänster till en har vi börjat spela sällskapsspel mycket oftare. Det är en härlig vinst för gemenskapen.

Jennie jagas av klimatångest: ”Förbereder mig för det värsta scenariot”

Familjens vänner och släktingar engagerar sig också i Saras vurm för fina, gamla saker.

– Pappa har exempelvis hittat spegeln och bordet i rotting i en container, han tyckte att det stod Sara på dem.

Bästa inredningstipset från Sara Olsson

Mycket av hemmets inredning har hängt med i många år, som Saras gamla handsnickrade dockskåp.

Sara Olssons gamla dockskåp som nu står på dotterns rum.

Saras gamla dockskåp står nu på dotterns rum.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

– När jag var barn fyllde jag det med plastiga Barbiemöbler. Nu har jag och mina döttrar gjort en sport av att hitta fina saker på loppisar och vi använder oss av det vi redan har. Byrån är egentligen ett smyckeskrin, virkade dukar får fungera som mattor och en gammal axelvadd funkar fint som sänggavel. Fantasin får fritt spelrum när dockskåpet inreds.

Saras bästa inredningstips är att låta inredningen ta tid och att välja det man själv gillar – inte inreda för någon annans skull. Så får man ett personligt och hemtrevligt hem.

35 enkla steg mot en hållbar vardag