Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

35 enkla steg mot en hållbar vardag

11 mar, 2021 
AvEmelie Søndergaard Christiansen
AvLIsa Södergren
Två steg mot en mer klimatsmart vardag – tygkasse istället för ny plastpåse när du handlar och glasflaska istället för plastflaska
Välj tygkasse istället för plastkasse och glasflaska istället för platsflaska. Två klimatsmarta val.

Det behöver inte vara krångligt att leva mer hållbart. Här får du 35 tips på vad du kan göra hemma och som kan göra skillnad för klimatet.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vill du leva mer klimatsmart och undrar var du ska börja? Här får du tips på vad du kan göra i vardagen för att får en mer klimatsmart livsstil hemma.

1. Använd allt i paketet. Ställ det upp och ner, klipp upp botten, kläm ihop – och få ut så mycket som möjligt av yoghurt, ketchup, kaviar med mera. Maten räcker längre och det blir mindre svinn.

2. Locket på! Genom att ha lock på kastrullen när du kokar vatten eller mat så använder du en tredjedel så mycket energi jämfört med om du kokar utan lock.

3. Genom att skriva inköpslista innan du handlar undviker du att köpa mer än du behöver vilket minskar risken för matsvinn – och är bra för plånboken. Enligt Livsmedelsverket kan ett hushåll spara minst 3000–6000 kronor på att minska sitt matsvinn.

Se också: 15 tips för en mer klimatsmart vardag

15 Tips för en klimatsmartare vardagBrand logo
15 Tips för en klimatsmartare vardag

4. Välj mat med omsorg. Genom att välja varor från ditt närområde och från andra delar av Sverige bidrar du till färre transporter och till att minska utsläppen av koldioxid. Dessutom är priset ofta lägre på mat i säsong. Det kan också vara en bra idé att äta mer ekologiskt odlad mat, men kanske inte om den måste resa långt för att hamna på ditt matbord

Annons

5. Planera mera. En veckomatsedel kan vara en bra hjälp om du vill minska på matsvinnet. Håll dig till den så sparar du även pengar. Win-win!

6. Dags för restfest! Rester från ett par måltider kan bli en ny lunch eller middag. Du kan hitta massor av inspiration via nätet, exempelvis via köket.se, coop.se och ica.se. Ett annat tips är boken Rädda maten: manual för matsvinn av tv-kocken Paul Svensson. Tips! Om du inte tänker äta resterna de närmaste dagarna kan det vara läge att frysa in dem. Märk dem tydligt så slipper du har frysen full av burkar med okänt innehåll.

7. Varje år slänger vi ca 19 kilo ätbar mat och 26 kilo ät- och drickbar mat och dryck hälls ut i vasken. Testa att ställa de äldsta matvarorna längst fram på hyllorna i kylen och lägg nyinköpt frukt och grönt under de gamla. Så blir det lättare att ha koll på maten med kortast hållbarhet.

Annons

8. Koll på matens klimatpåverkan. Via Världsnaturfondens (WWF) matkalkylator kan du snabbt skaffa dig en uppfattning om hur din mat påverkar klimatet. Vad på tallriken som påverkar lite och vad som påverkar mycket.

9. Ersätt engångsprodukter med tvättbara flergångsprodukter där det går. Det finns till exempel kaffefilter i tyg och kökstrasor i lin. Båda går att tvätta/koka och återanvända.

10. Hur ser det ut på tallriken? Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest (enligt Livsmedelsverket). Genom att dra ner på köttet, välja mer omsorgsfullt vilket kött du äter och äta mer vegetariskt kan du bidra till mindre miljöpåverkan. Köttguiden från Världsnaturfoden (WWF) kan vara en bra hjälp. Där kan du läsa mer om miljöpåverkan från olika kött samt även från ägg, ost och baljväxter.

11. Rädda maten! Med hjälp av appar som Karma och Too good to go kan du köpa bra mat som blivit över på kaféer, restauranger och matbutiker till lägre priser.

Annons

12. Skippa plastflaskorna. Flaskor av glas eller metall som du kan diska och återanvända är ett mer klimatsmart alternativ än plastflaskor.

13. Använd tygpåsar, gamla plastkassar eller papperskassar när du går och handlar.

14. Miljövänligt alternativ till folie. Bivaxdukar har du kanske hört talas om, men visste du att det även finns dukar som är gjorda av vax från oliver? Dessa kan användas istället för aluminiumfolie och plastfolie.

15. Påse till frukten? Numera erbjuder flera livsmedelsbutiker papperspåsar till frukt och grönsaker i lösvikt. Du kan också köpa/tillverka särskilda påsar som du tar med dig hemifrån när du går och handlar.

16. Se över diskborsten. Du kan till exempel byta till en diskborste i plast med utbytbart borst eller byta till en diskborste i trä. Båda innebär att du minskar på plasten hemma.

Tvättbara rengöringspads samt öronpinnar av trä är mer miljövänliga alternativ till engångspads och öronpinnar av plast.

17. Källsortera mera Det finns ett stort intresse för källsortering bland svenska hushåll. 2019 lämnade varje svensk i genomsnitt in 62 kilo förpackningar och tidningar till återvinning. Vi kan väl fortsätta på den vägen! Sortera mera, återanvänd eller lämna till återvinning.

Annons

18. Soppåsens vara och icke vara. Numera finns allt från olje-baserade plastpåsar till påsar av förnyelsebara råvaror som majs och sockerrör. Välj de sistnämnda och gärna de tunnare påsarna på rulle för att minska belastningen på miljön. Och om du sopsorterar så mycket som möjligt så blir restavfallet mindre och du behöver slänga färre soppåsar.

19. Spara vatten. Genom att duscha i 10 minuter istället för 15 minuter kan du spara 60 liter vatten. Och tar du ett bad så behövs ca 150 liter vatten. Något att tänka på nästa gång det är dags för tvagning.

20. Byt flytande tvål mot fast tvål eller köp refillförpackningar med tvål och fyll på din tvålpump. Båda varianterna sparar plast, det första mer än det andra.

21. Rengör, tvätta, rengör igen. Numera finns flera varianter av återbrukbara rengöringspads i bomull och i tvättsvampar i cellulosa. Du kan också sy eller virka egna. Bra alternativ till engångspads i bomull.

Annons

22. Om du vill skippa öronpinnarna i plast finns det allt från biologiskt nedbrytbara bambupinnar till återanvändningsbara pinnar av bambu som du desinficerar före och efter användning.

23. Nästa gång du byter tandborste kan det vara läge att testa en tandborste med skaft av bambu och borst av nylon och varför inte byta till en miljömärkt tandkräm. Finns bland annat på apotek. Och visste du att det finns tandtråd av silke istället för plast?

24. Vet du om att det finns schampo- och balsamkakor? De ser ut som vanliga tvålar. Genom att byta till dessa drar du ner på antalet plastförpackningar och på det sättet få mer miljövänligt schampo och balsam.

25. Genom att använda skönhetsprodukter med flera funktioner kan du dra ner på antalet produkter/förpackningar i ditt badrumsskåp. Två varianter är ansiktscremé med solskydds-faktor samt cream blush som kan användas både på läppar och kinder.

Tandborstar i trä eller bambu är ett mer miljövänligt alternativ än tandborstar av plast.
Behöver du byta din tandborste? Se om det finns alternativ som är mer miljövänliga som tandborste i bambu eller trä.

26. Håll koll på Svanen och Bra miljöval! Märkningarna kan hjälpa dig att hitta produkter som är mer skonsamma mot miljön.

Annons

27. Tvätta skonsamt. Fyll maskinen, dosera tvättmedel med måtta och tvätta inte varmare än du behöver. När du använder tvättmaskinen går nästan 90 procent av energin åt att värma vattnet och därför kan det vara läge att dra ner på temperaturen när du kan. Underkläder, lakan och hand-dukar behöver alltid tvättas i 60 grader för att få bort bakterierna. Andra alternativ till mer skonsam tvättprocess är så kallade ekoägg – ett ägg i plast som fylls med tvättkulor, tvålbär och ullbollar som sägs förkorta torkningen i torktumlaren.

28. Har tvättklämmorna i plast gjort sitt? Satsa på tvättklämmor i trä eller metall när du behöver skaffa fler.

29. Behöver du verkligen tvätta? Ofta kan det vara läge att vädra och fläckbehandla istället.

30. I Sverige köper vi enligt Naturvårdsverket i snitt nästan 14 kilo textilier – kläder och hemtextil – per år. Samtidigt slänger vi omkring 7,5 kilo textilier per år. Här kan vi göra en insats genom att laga, sälja vidare, byta och ge bort samt lämna till åter-vinning. Och istället för att köpa nytt först kolla vad som finns på andrahandsmarknaden. Bra för både miljön och plånboken.

Annons

31. Visst är det härligt med levande ljus, men miljömässigt är det inte klockrent eftersom en del del ljus till exempel är gjorda av oljebaserat paraffin. Håll ögonen öppna för Svanenmärkningen eller testa andra typer av ljus som bivaxljus och sojaljus. Dessutom finns det numera värmeljus i glaskoppar istället för aluminiumkoppar. Eller satsa på LED-ljus. Då slipper du sotpartiklar från ljusen samt brandrisken.

32. Använder du vanliga glödlampor? Byt till lågenergilampor eller LED-lampor när de har gjort sitt.

33. De datacenter som levererar Netflixserier och Facebook-notiser står för mer än 3 procent av världens energiåtgång. Ju mer vi ser på strömmad tv, desto mer stiger energiförbrukning och belastningen på miljön ökar. Det kanske är läge att plocka upp en bok istället, lösa ett korsord eller ta en promenad?

34. Stäng av apparater som står i stand by-läge, dra ut laddaren till mobilen från kontakten och släck lamporna så sparar du energi och pengar.

35. Släpp gärna in luft men vädra kort och intensivt. Och glöm inte att stänga av elementet.

Annons