Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

11 aug, 2021 
Sara Frisk
Delad bild. Till vänster en hand lyfter lock från orange kastrull som det kommer ånga ur, till höger en äng med prästkragar.
Klimatet är på allas läppar i och med FN:s skrämmande klimatrapport. Men även om det mesta av ansvaret ligger på ledningsnivå så vill vi ju också göra vad vi kan, eller hur?
Här är väldigt enkla saker som alla kan göra för att bidra till en bättre planet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den lilla ljusglimt som ändå finns i rapporten från FN:s klimatpanel IPCC är att det fortfarande går att bromsa utvecklingen. Om du likt många andra drabbats av klimatångest så testa att vända den känslan till någonting positivt.

Se också: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom årenBrand logo
5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

Det är givetvis svårt, men genom att vara med och bidra så kan du i alla fall känna att du gör vad just du kan. Vi alla kan vara med och bidra på ett eller annat sätt och på så sätt hjälper vi varandra. Både stora och små förändringar gör skillnad.

Men det kan kännas överväldigande med all information om vad man som enskild kan göra. Här är 10 saker som vi alla kan börja med för att få in vanan och som går att börja med redan i dag!

Annons

1. Tänk på hur du förflyttar dig

Många av oss har redan bidragit massor med att minska vårt koldioxidutsläpp nu när vi arbetat hemifrån. Men det skadar inte att alltid överväga sina alternativ när man ska någonstans.

Kan du till exempel promenera eller ta cykeln? Kan du åka kollektivt i stället för att ta bilen? Kan du ta tåget i stället för flyget? Oavsett vad som fungerar för just dig så kan små förändringar göra stor skillnad.

2. Se över dina matvanor

För de flesta är det ingenting nytt att en vegetarisk kost är bättre för klimatet. Om du inte redan är vegetarian eller vegan så testa att äta mer mat som baseras på vegetabilier och inte har flugits hit. Börja smått och öka sedan om du känner att det fungerar för dig!

Kött, fisk och fågel

Om du fortfarande vill äta nötkött så är det ett bättre val att välja naturbeteskött. Alltså sådant som kommer från djur som till största del betat på gamla ängs- och betesmarker. Men det är fördelaktigt både för hälsa och klimat att dra ner på nötköttet.

Annons

Försök också att dra ner på kyckling eftersom det är det köttslag som ökar mest i Sverige och kycklingarna äter mest importerad soja av alla djur.

Fisk är generellt ett bättre val men kika gärna efter märkningarna MSC, ASC eller KRAV.

Delad potatis i en kastrull

Byt ut riset och avokadon

En annan sak du kan göra är att byta ut ris mot potatis när det går. Ekologisk potatis har 30 gånger lägre klimatpåverkan än ris. Men även andra spannmål är ett bättre val.

Det är också bra att undvika avokado för miljöns skull då det går åt väldigt mycket vatten för att odla. Världsnaturfonden tipsar om att det går att få till en minst lika god guacamole med ärtor, som både är klimatsmartare och oftast odlas i Sverige.

Annons

3. Konsumera cirkulärt och hållbart

Varje sak man köper lämnar ett avtryck på planeten. Fundera alltid över om du verkligen behöver det du vill ha. Om du bestämt dig är det klokare att konsumera cirkulärt där det går. Handla gärna begagnat och på loppis.

Om någonting går sönder så prova gärna att laga det i stället för att slänga och köpa nytt. Kanske kan du laga själv eller lämna det till någon som kan hjälpa dig? Eller kan det kanske bli en helt ny pryl?

Återanvändning är ett bra sätt att minska på konsumtionen. Speciellt om det handlar om plast eller någonting annat som inte går att återvinna. Glassboxen kan till exempel bli matlåda och det trasiga klädesplagget ett nytt!

4. Undvik att slänga mat och dryck

Maten står för cirka 25 procent av hushållens klimatpåverkan. Det är därför klokt att inte slänga mat eller dryck. Gör i stället nya rätter av resterna, kanske upptäcker du en ny favoritkombination!

Fundera även över vad du verkligen behöver och planera innan du handlar för att undvika att maten behöver slängas. Förutom att du gör klimat och miljö en tjänst så sparar du också pengar.

Annons

5. Sätt lock på kastrullen och skippa torktumlaren

All energi vi använder påverkar klimatet och det är därför en bra idé att se över användningen. Genom att sätta locket på kastrullen när du kokar vatten kan du använda hela 75 procent mindre energi. Utnyttja också eftervärmen på spisen eller i ugnen.

Vrid också ner termostaten eller elementen när det är möjligt. Om du möblerar så att ingenting täcker elementen kan det också bidra till att du inte behöver ha lika hög värme.

Skippa också torktumlaren och torkskåpet eftersom det går åt betydligt mycket mer energi än att tvätta den. Häng hellre upp tvätten på tork då det är möjligt.

6. Släng minst en sak som du hittar på marken

En väldigt enkel sak som nästan alla kan göra är att plocka skräp, förutom att inte slänga skräp på marken då. Det påverkar både miljön i stort och miljön i själva området.

Saker som ligger och skräpar kan ha allvarlig påverkan på natur och djurlivet. Börja med att plocka upp en sak om dagen och släng i papperskorgen eller återvinn, du kanske sedan får mersmak!

Annons

7. Sätt upp en ”ingen reklam”-skylt på dörren

Papperskonsumtionen har faktiskt minskat. Men det betyder inte att det inte tjänar någonting till att minska den ytterligare. Skogens liv påverkas men också klimatet.

Behöver du verkligen reklamen som kommer i brevlådan eller återvinner du den ändå bara? Du kan också använda dig av e-tjänster för reklam, räkningar och andra brev om du inte redan gör det.

8. Källsortera och kompostera

Det går att sortera nästan allt, även om det ännu inte går att återvinna allt. Men det som går att återvinna är guld värt. Det sparar energi och koldioxidutsläpp, men förhindrar även att plast och andra farliga ämnen hamnar i naturen eller haven.

En kompost för matavfall eller trädgårdsavfall är också en slags återvinning. Det hjälper naturen att ta tillvara på näringsämnen i avfallet och är bra för den biologiska mångfalden. Det kan också göra nytta för produktionen av biogas om det är kommunen som tar emot ditt matavfall.

Nyplanterad växt som sätts i jorden.

9. Låt gräset växa och plantera för artrikedom

Den globala uppvärmningen både gynnar och försämrar för olika arter. Att bevara den biologiska mångfalden är viktigt även för klimatet.

Annons

I Sverige kan du hjälpa pollinatörer som humlor och bin genom att plantera pollen- och nektarrika växter. Till exempel pärlhyacint, krokus, lungört, prästkrage eller en kryddväxt.

Ungefär en tredjedel av vilda bin och humlor riskerar utrotning. Utan dem får vi sämre skördar och mindre smak på frukt, bär och nötter

Du kan också låta din gräsmatta växa i trädgården, antingen en del av den eller hela för att hjälpa olika arter på traven.

5 enkla knep för badrummet som är effektiva och hållbara

5 enkla knep för badrummet som är bra för miljönBrand logo
5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön

10. Skriv under på olika upprop

Det finns många människor världen över som valt att gå ihop för att uppmana världens ledare att agerar på klimatkrisen.

Skriv på någon av alla upprop och namnlistor, eller flera, så kan ni tillsammans göra skillnad. Samtidigt förflyttar ni ansvaret till dem som faktiskt har mest makt till förändring vilket kan dämpa känslan av klimatångest för en stund.

Källa: Världsnaturfonden

Annons