Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Konsumentverket varnar för farliga flytvästar: Finns hos tusentals svenskar

05 jul, 2021 
AvMåBra Redaktionen
Efter en kontroll återkallade Konsumentverket nio sorters flytvästar. Men idag varnar de för att västarna finns kvar hos tiotusentals svenskar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En säker flytväst är superviktig i sommarvärmen, men just nu finns det många svenskar som har en väst som inte är godkänd hemma. Nu varnar Konsumentverket för att de kan vara direkt livsfarliga.

Förra året (2020) gjorde Konsumentverket en marknadskontroll av flytvästar – och återkallade efter det uppblåsbara flytvästar av nio varumärken (se lista nedan).

Se också: Så gör du hjärt-lungräddning

HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddningBrand logo
HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddning

Konsumentverket varnar för farliga flytvästar

Men nu när man kontaktat de berörda företagen bedömer Konsumentverket att de farliga flytvästarna finns kvar i massor av svenska hushåll.

Annons

"Myndighetens bedömning är att tiotusentals sålda västar inte har åtgärdats och därför finns kvar i svenska hem och båtar", skriver Konsumentverket om flytvästarna på sin hemsida.

Allt grundar sig i ett beslut från EU-kommissionen 2019 som gör att uppblåsbara flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. Om gastpatronen inte funkar blåser inte flytvästen upp sig i vattnet. I Konsumentverkets kontroll klarade bara en av tio västar de nya kraven.

Efter kontrollen har nio varumärken genomfört återkallelser av västarna, men nu varnar alltså Konsumentverket för att många svenskar inte gjort sig av med västarna eller åtgärdat dem.

Flytvästarna som Konsumentverket återkallat

Västarna kan vara direkt livsfarliga om personen hamnar i vattnet och västen inte blåser upp, menar Konsumentverket

– Det är otroligt viktigt att alla som har en uppblåsbar flytväst hemma undersöker om den har återkallats på grund av säkerhetsbrister. Om den är med på listan ska konsumenten ta kontakt med återförsäljaren och få den åtgärdad. Använd den inte innan det, säger Jonas Eriksson, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket.

Flytvästar som har återkallats:

Här är de varumärken som har återkallat sina flytvästar. I de återkallelser som listas nedan finns information om hur man ska gå tillväga om man äger en av de återkallade västarna. Det kan du också läsa mer om hos Konsumentverket. Märken på flytvästar som återkallats är:

Biltema

Crewsaver

Fladen

Helly Hansen

Marinepool (Jula) Nautic (Bauhaus)

Plastimo

Regatta

Spinlock

Viking

Annons