Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Krimfallen som skakade Sverige

03 nov, 2021 
Jenny Lundberg
Oskar Brusén
Krimfallen som skakade Sverige.
Avrättningar på en kyrkogård och en militär som utförde ett massmord i sommarnatten. Här är några av de krimfall som har skakat Sverige genom åren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi minns de hemska krimfallen som chockade hela Sverige och skapade stora rubriker. Ett av fallen blir dramaserie i sex delar nästa år.

Se också: Svenska krimfall som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Åmselemorden

Under natten till den 3 juli 1988 dödades två föräldrar och deras 15-åriga son på en kyrkogård i Åmsele i Västerbotten. Gärningspersonerna, finske Juha Valjakkala, 23 år, och Marita Routalammi, 20 år, hamnade i bråk med familjen över en cykelstöld.

Annons

När pappan försökte ta tillbaka familjens cykel sköt Juha honom och sedan sonen. Både avled av skottskador i huvudet. Mamman försökte fly men paret hann i fatt och slog ihjäl henne.

Juha Valjakkala.
Idag är Juha släppt på fri fot efter 20 år i fängelset.

Morden beskrevs som rena avrättningar och lämnade många i chock. Efteråt följde en intensiv jakt när mördarna flydde genom Sverige. Till slut kunde de gripas på ett tåg i Danmark.

Juha dömdes för morden medan Marita dömdes för medhjälp till misshandel. Juha dömdes till livstid, men fick sitt straff omvandlat till en villkorlig dom och är sedan 2009 släppt på fri fot.

Annons
Första sidan på Aftonbladet.
Första sidan på Aftonbladet. Rättegången blev den mest bevakade i Umeå tingsrätts historia.

Massmordet i Falun

Under natten mot lördagen den 11 juni 1994 dödade officeren Mattias Flink sju personer och skadade tre.

Det var efter ett bråk med sin flickvän som han gick till regementet i Falun och beväpnade sig med tunga vapen.

Mattias Flink.
Mattias Flink sköt ihjäl sju personer.

Sedan följde massmordet, och Flink gick runt i Falun och sköt mot alla personer som kom i hans väg. Han hann döda sju personer innan han kunde gripas av polis, efter att han beskjutit även polisen.

Annons

I rätten hävdade Flink att han varit i en psykos vid tiden för dådet, men han dömdes ändå till livstids fängelse. Hans straff skulle senare komma att tidsbestämmas, och sedan 2013 är han släppt på fri fot.

Mattias Flink
Mattias Flink utanför fängelset.

Hedersmordet på Fadime

Fadime Sahindal dödades av sin pappa i januari 2002 och mordet på henne blev en symbol för hedersvåld i Sverige.

Fadime, som levde gömd från sin pappa, befann sig hos sin syster i Uppsala när mordet inträffade. Hon skulle åka till Kenya och ville säga hej då till sin mamma och syster när pappan dök upp oinbjuden.

Annons
Fadimes pappa.
Fadimes pappa ansåg att hon vanhedrat sin familj genom sitt sätt att leva.

Hon sköts med två skott och hennes pappa greps samma kväll och erkände mordet direkt. Bara några månader innan mordet, den 20 november 2001, talade Fadime Sahindal om hotade kvinnor inför Sveriges riksdag.

Motivet var att pappan ansåg att Fadime vanhedrat sin familj genom sitt sätt att leva. Pappan dömdes till livstids fängelse och mordet skapade en debatt i Sverige hedersvåld mot kvinnor.

Nästa år släpper Viaplay en dramaserie i sex delar som skildrar Fadimes sista år i livet. Serien bygger bland annat på boken Du ska dö skriven av Fadime och systern Songül och advokaterna Leif Ericksson och Ulf Broberg.

Annons
Fadime uttalade sig offentligt om hederskulturen genom att hålla ett tal i riksdagen arrangerat av nätverket Våld mot kvinnor.

Mordet på Engla

Lördagen den 5 april 2008 försvann 10-årige Engla Höglund när hon var ute och cyklade.

Engla Höglund.
Engla Höglund blev bara tio år.

Polisen grep efter några dagar 42-årige Anders Eklund, vars bil av en slump fotograferats i samma område. En vecka efter försvinnandet erkände Eklund mordet på Engla och visade då var han hade glömt kroppen.

Annons

Han erkände dessutom det åtta år gamla mordet på Pernilla Hellgren i Falun som då länge hade varit olöst.

Anders Eklund i rätten.
Anders Eklund fick livstids fängelse.

I oktober 2008 dömdes Anders Eklund till livstids fängelse för morden på både Engla och Pernilla, samt för våldtäkt och barnpornografibrott.

Vill du läsa mer om true crime? Köp tidningen Brott, mord och mysterier här.

Tidningen Brott, mord och mysterier.
Annons