Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Krister Peterssons tuffa liv – tvingades fly tillsammans med hustrun!

10 jun, 2020 
SEBASTIANM
Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare för Palmeutredningen 2017
Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare för Palmeutredningen 2017
Krister Petersson är mannen på allas läppar just nu. Men vem är egentligen personen som knäckte gåtan kring Palmemordet?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare för Palmeutredningen 2017. Då var det få som hade något större hopp om att mordet på Olof Palme någonsin skulle lösas.

Åklagaren för Palme-mordet Krister Petersson – blev kändis över en nattBrand logo
Åklagaren för Palme-mordet Krister Petersson – blev kändis över en natt

Men Krister och hans medarbetare antog utmaningen med stort engagemang – och i dag säger de sig sitta på lösningen. Men vem är egentligen denne Krister, som löst gåtan som gäckat svenskarna i 34 år?

Krister Petersson – så lever han

Faktum är att Krister Petersson är van vid att hantera stora, massmedialt bevakade fall. Som åklagare har han hanterat två av vår tids mest uppmärksammade kriminalhändelser: mordet på Anna Lindh och rättegången mot John Ausonius, Lasermannen.

Krister Petersson har utrett Palmemordet

Som person beskrivs han som seriös och rättvis, samtidigt som han också har en lekfull sida.

– Petersson är lite klurig, inget negativt med det, lite pillemarisk, säger före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem till Dagens nyheter.

Advokaten Kerstin Koorti har ett kärt minne av Krister. Hon försvarade John Ausonius i hovrätten, men blev överfallen av densamme i rättssalen.

Annons

– Allt stannar upp i salen. Jag sitter där och fattar ingenting, alldeles varm i nacken. Så kastar sig vakterna över Ausonius och bojar honom. Då ingriper Krister Petersson, kommer med varma handdukar och baddar mitt huvud, säger Kerstin till Dagens nyheter.

Krister Petersson tvingades fly med sin fru

Men om Kristers privatliv finns mycket lite information. Han och hans hustru, som är polis, har båda skyddade personuppgifter, skriver Svenska Dagbladet. Det innebär att de inte finns med i folkbokföringen och att de lever på okänd adress.

Krister Petersson bodde tidigare på Lidingö och var partipolitiskt aktiv för Moderaterna. Men han hoppade av uppdraget med kort varsel, och meddelade sin partikollegor att han blivit utsatt för hot och att han och hans hustru skulle behöva flytta från Lidingö.

Enligt SvD uppstod hoten som en konsekvens av Kristers insatser för den internationella åklagarkammaren. Han arbetade där med utredningar kring grov brottsligheter – bland annat mord i utlandet och stora traffickinghärvor.

En sak har iaf pressen lyckats luska fram: Krister är inbiten supporter av Djurgården.

Annons