Kronprinsessan Victoria utsedd till Årets svenska kvinna

Kronprinsessan Victoria mottog priset som årets svenska kvinna 2021 av föreningen SWEA International.

Claudio Bresciani / TT

På torsdagen mottog kronprinsessan Victoria utmärkelsen som Årets svenska kvinna. Hon röstades fram exakt 20 år efter att hennes mor fick hedersbetygelsen.

Kronprinsessan Victoria har delat ut ett stort antal priser och utmärkelser. Men hon har även fått stå på andra sidan och ta emot en medalj eller diplom för sina insatser.

Se också: Kronprinsessans stilresa genom åren

1:30

Efter reklamen: Kronprinsessan Victorias stilresa genom åren

(1:30)

I torsdags var det hennes tur att skina i rampljuset när hon tog emot priset som Årets svenska kvinna från föreningen SWEA International.

Sedan 1989 har denna förening utsett en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige i världen.

Redan i mars i år utsåg föreningen kronprinsessan till årets mottagare av priset. Den 9 september blev det en formell utdelning. Ceremonin ägde i stora ateljén på Millesgården på Lidingö.

Detta är SWEA

SWEA är en global ideell förening och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

SWEA har över 6 000 kvinnor som medlemmar i hela världen.

Syftet är att främja det svenska språket samt sprida svensk kultur och tradition.

Vinnare i närtid

År 2020, Pia Sundhage.

År 2019, Greta Thunberg.

År 2018, Ulrica Hydman Vallien.

Bilder visar att det var en tydligt hedrad Victoria som tog emot utmärkelsen. Hon gick upp på scenen tillsammans med prinsessan Christina, vår kungs yngsta syster, som också är engagerad i SWEA International.

Prinsessan Christina fru Magnusson är hedersordförande i SWEA International. Hon delade ut priset till kronprinsessan Victoria som Årets svenska kvinna.

Prinsessan Christina fru Magnusson är hedersordförande i SWEA International. Hon delade ut priset till kronprinsessan Victoria som Årets svenska kvinna.

Claudio Bresciani / TT

I år var första gången som medlemmarna själva kunde nominera kandidater och rösta vem som skulle få priset. Det var vår svenske generalkonsul i San Francisco som föreslog Victoria.

– Kronprinsessan står för allt som SWEA identifierar sig med, ett nutida, modernt Sverige med öppenhet, inkludering, miljötänkande och omsorg. Egenskaper som vi Sweor för med oss ut i världen i ett globalt systerskap över gränserna, där vi nu välkomnar vår kronprinsessa, sa Barbro Osher i ett pressmeddelande tidigare i år.

Efter tillkännagivandet lät kronprinsessan meddela att hon blev ärad över utmärkelsen.

Sådan mamma sådan dotter: Detaljen avslöjar Victoria och Estelles hemliga pakt

Även föreningen SWEA verkade tycka att det var extra roligt att dela ut priset i år.

- I år är det precis tjugo år sedan H.M. Drottning Silvia blev utsedd till Årets Svenska Kvinna. I år blev det vår kära kronprinsessa, och vi är glada över att kunna ge dessa fantastiska kvinnor och förebilder den hyllning de så väl förtjänar, sa Suzanne Langeland Southard, SWEA Internationals ordförande, när det årets vinnare tillkännagavs.

Se också: Fem gånger som Victoria burit Silvias kläder

0:50

Efter reklamen: 5 gånger Victoria har burit Silvias kläder

(0:50)

Tidigare har Victoria fått priser och utmärkelser i helt andra sammanhang. Här kommer ett litet axplock.

Så sent som i februari i år utsågs hon till Årets hetero av tidningen QX:s läsare. Då svarade kronprinsessan så här:

Det senaste året har varit en utmaning på olika sätt. På många håll i världen har arbetet för mänskliga rättigheter försvårats eller hindrats i skuggan av pandemin. Därför är det nu särskilt angeläget att vi fortsätter att varje dag arbeta för en värld där hbtqi-personer ges möjlighet att leva i frihet och utan förtryck. En värld där man kan vara just den man är, och vara stolt över det.

År 2018 utsågs hon till Årets ölänning. Priset ges till en person som gjort en bestående insats för landskapet. Det kan vara en personlig insats eller prestation, men också ett initiativ som främjar öns intressen och utveckling. Även detta pris blev Victoria hedrad och glad över. Inte så konstigt med tanke på alla somrar som hon förlagt där på slottet Solliden.

– Öland är en speciell plats för mig och min familj. Känns fint att kunna visa upp Öland med all den rikedom och de speciella kännetecken som är karaktäristiskt för ön”, skrev Victoria i ett uttalande.

År 2009 åkte kronprinsessan Victoria till Sicilien för att ta emot italienska Boninopriset. Det gavs för hennes insatser inom dyslexi.

Källor: svenskdam.se, expressen.se, kungahuset.se, qx.se

Relaterade artiklar

Här är Victorias och Daniels lyxköp – värt 10 miljoner: ”Förverkligar sin dröm”

Victorias nya härliga bild med Oscar och Estelle!