Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Kvinna "solros-konfronterade" ryska soldater – nu fröbombas ryska ambassader i hela världen

08 mar, 2022 
AvLukas Ernryd
Till vänster, en kvinna konfronterar ryska soldater, till höger, en solros.
En fredlig protestaktion mot kriget i Ukraina har fått stor spridning. Solrosfrön skickas till ryska ambassader i hela världen. Allt tack vare en modig kvinna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vem som började skicka solrosfrön till den ryska ambassaden i Stockholm är högst oklart. Men att det händer står bortom allt tvivel.

Flera lokaltidningar har skrivit om initiativ där personer packar ner solrosfrön och lägger på brevlådan till Gjörwellsgsatan i Stockholm där den ryska ambassaden har sin adress.

– Jag fattar väl att det kanske inte kommer att bidra till så mycket praktiskt mer än att jag visar stöttning. Men samtidigt så hoppas jag att de begravs i solrosfrön, säger Anna som intervjuats av Smålandsposten.

Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorienBrand logo
Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

Så började solros-historien

Företeelsen har sin upprinnelse i att en ukrainsk kvinna konfronterade ryska soldater när de främmande trupperna anlände till hennes stad Henichesk som ligger i södra Ukraina. Hon undrade vad de tungt beväpnade soldaterna gjorde där. Sedan sa hon att de var fascister och ockupanter.

Annons

Det är modigt i sig och kvinnan har blivit en symbol för den ukrainska moralen som vida överstigit den ryska under kriget.

Men det är vad hon avslutar samtalet som blivit den stora snackisen. Hon kastar solrosfrön vid deras fötter och säger: Ni kommer att dö här, men lägg dessa frön i er ficka så att åtminstone solrosor kommer att växa när ni dör här.

Sedan skickar hon en förbannelse över de ryska soldaterna.

Klippet blev viralt

Filmsekvensen har spridits som en löpeld på nätet. På många ställen i världen har människor också börjat skicka solrosfrön till den ryska ambassaden i sina respektive länder.

Solrosblomman är Ukrainas nationalblomma och landet är världens största exportör av solrosfrön.

På den sociala plattformen Imgur finns en lång tråd som startades med en bild på ett brev som ska skickas till Stockholm. Användarna på sajten är tydligt imponerade och delar med sig av adresser till de ryska ambassaderna på andra platser i världen.

En droppe som kan bidra

Till Smålandsposten säger Erica att hon förstår att enbart protesterna förmodligen inte kommer att leda till fred. Men det visar att det är många som står på Ukrainas sida.

– Jag hoppas att det är en droppe i havet som skapas av alla som säger nej till krig. Att min lilla droppe ska bidra med något liksom, säger Erica till Smålandsposten.

Se också: Vänskapband för de drabbade i Ukraina - så gör duBrand logo
Se också: Vänskapband för de drabbade i Ukraina - så gör du
Annons