Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kvinnor i Sverige har inte råd att separera

05 mar, 2020 
Minna Wallén-Widung
Kvinna som betalar räkningar vid ett bord.
Foto: Shutterstock/TT
Det är tufft att vara kvinna på bostadsmarknaden efter en separation. En ny kartläggning visar att kvinnor i betydligt lägre utsträckning än män har råd att köpa en lägenhet efter att ha gått skilda vägar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tiotusentals par går årligen skilda vägar i Sverige. Men ekonomin kan vara en aspekt som gör att många kvinnor väljer att stanna kvar i relation de egentligen inte är nöjda med. Enligt en kartläggning från SBAB, har män större möjlighet att kunna gå vidare på bostadsmarknaden efter en separation än kvinnor.

Är du offer för ekonomiskt våld?

Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?Brand logo
Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

I kartläggningen har man undersökt hur kvinnor i åldern 40-44 år, med medelinkomst och med två barn i ålder fem och sju år, skulle klara av ett bostadsköp efter en separation. Genom att ta fram det genomsnittliga kvadratmeterpriset i respektive kommun, har SBAB räknat ut kontantinsatsen och månadsavgiften för en trea.

Lättare för män att ha råd med egen bostad

Resultatet är nedslående – inte i en enda av de 20 kommuner som är med i kartläggningen skulle en kvinna i den här situationen ha råd att köpa en trerumslägenhet till sig och sina barn. Män däremot skulle, baserat på en trea och medelinkomst, klara av det i åtta av 20 kommuner.

Kvinna sitter vid ett bord med miniräknare och kvitton.
För vissa kvinnor kan ekonomin vara ett skäl till att stanna kvar i ett förhållande de inte är nöjda med. Foto: Shutterstock/TT

– Vår undersökning visar att situationen är olika för kvinnor och män som separerar. Sen kan man också anta att det finns de som både tjänar mer och som söker en billigare bostad. Dock är tendensen densamma som när vi gjorde samma undersökning 2018, att det är lättare för männen än för kvinnorna att få ihop kalkylen och att hitta en passande bostad för sin varannan veckas tillvaro, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Annons

Amorteringskrav försvårar för kvinnor

Kartläggningen omfattar de 20 största kommunerna i Sverige. SBAB skriver att det inte är någon slump att man valt just dem, eftersom det där råder en extra tuff bostadsmarknad. Att få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet är svårt och många är därför hänvisade till att hyra i andra hand, eller köpa sin bostad – vilket alltså är svårt om man inte tjänar över medelinkomst.

8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannade:

8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannadeBrand logo
8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannade

– Ett uppbrott är alltid jobbigt, och att hitta ett nytt hem är inte heller det lättaste. Man tajmar inte precis en separation efter bästa köp- och säljläge på bostadsmarknaden. Priserna har stigit mer än lönerna, kreditrestriktioner som amorteringskrav och kontantinsats påverkar också förstås, säger Claudia Wörmann.

Tänk på det här när du ska separera

Oavsett hur nöjd du är i din relation, kan det vara bra att förbereda sig för en kommande separation. På så sätt är du beredd om något händer.

Annons

Här är några tips:

  • Prata om pengar. Redan tidigt i förhållandet är det klokt att diskutera er ekonomin och hur ni ska fördela kostnaderna. Om den ena parten har satsat på karriären och tjänat mest pengar, medan den andra har tagit störst ansvar för det oavlönade jobbet med hem och barn, kan det slå hårt mot ekonomin vid en skilsmässa. Det är ofta något som man inte tänker på medan allt fungerar bra, utan upptäcker först när omständigheterna förändras, och ofta är det kvinnorna som drabbas. Genom att aktivt prata om det ekonomiska upplägget och hur ni ska fördela utgifterna (dela lika rakt av eller betala i proportion till inkomsten exempelvis), undviker ni att den ena parten missgynnas.
  • Spara. Att ha ett eget konto med egna sparpengar är centralt för att du ska kunna ha råd med en separation.
  • Ha is i magen! När separationen är ett faktum vill många få ett snabbt avslut. Försök att vänta lite och gör inga förhastade bostadsaffärer. Hör dig istället för hos vänner och släktingar om någon känner till en tillfällig bostad. Kanske någon har en övervåning som står tom eller känner till en vinterbonad sommarstuga som du kan låna? På så sätt ger du dig själv mer tid att fatta bra beslut om ditt permanenta boende, och kanske hinner också bostadsmarknaden bli mer gynnsam under tiden.
  • Prata med barnen. Många som separerar kan känna en skuld gentemot sina barn för att familjen splittras. Det kan kännas bra att kompensera skuldkänslorna med gåvor och prylar, men försök att inte tävla mot varandra om det materiella. Prata istället igenom den nya situationen med barnen ordentligt.
  • Handla begagnat. När du och din partner ska bygga upp två separata hem, med nya möbler och ny inredning, kan det bli en dyr affär. Tänk på att mycket i dag går att köpa begagnat på till exempel Blocket och i olika säljgrupper på Facebook. Många av sakerna ser knappt använda ut, men prislappen är normalt betydligt mindre än om du köper nytt. Här finns mycket pengar att spara. Källa: SBAB, privatekonom Annika Creutzer

Om undersökningen:

"Booli står för prisstatistiken på treor, SBAB har räknat ut kontantinsatsen. Månadsavgiften har baserats på ett snitt/kvm för respektive kommun, källa Booli. Boytan 75 kvm har använts i beräkningen. Uträkningen baseras på en ensam sökande utan varken studielån eller andra lån. Personen som separerar har två barn på fem och sju år och har delad vårdnad. Lönestatistiken är framtagen ur SCB:s statistikdatabas, medelinkomst sorterat på åldern 40 - 44 år samt kön."

Annons