Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Lärare hårdast drabbade av covid-19

19 jan, 2021 
Sara Wizén
Elever hänger i skolkorridor med röda skåp.
Lärare är mer smittade av covid än andra yrkesgrupper. Värst drabbade är grundskolelärare – i höstas drabbades nästan 3 000. Men även många gymnasielärare och förskolepersonal har blivit sjuka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I början av pandemin var det taxichaufförer, busschaufförer och pizzabagare som i högre utsträckning fick covid-19. Nu är läget ett annat.

Såväl grundskollärare, gymnasielärare, förskolepersonal och annan personal inom skolan är mycket mer smittade av covid-19 än andra yrkesgrupper. Det visar statistik som TV4-nyheterna begärt av Folkhälsomyndigheten. Hela 2 976 grundskollärare bekräftades smittade mellan början på september och slutet på november. Det innebär 28,2 smittade per 1000 yrkesverksamma.

Se också: Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Helena Svaleryd är professor i nationalekonomi och har studerat utbredningen av covid-19 i olika yrkesgrupper. Hon berättar för TV4 att en förklaring kan vara att lärare testar sig mer än till exempel taxichaufförer, men inte bara därför.

– Det kan bero på att lärare har svårt att skydda sig mot smittan på grund av den verksamhet de håller på med, medan man i andra yrken lyckats skydda sig bättre och lärt sig från våren, säger hon i intervjun.

Annons

Lärare önskar att mer gjordes

Tobias Borelius är mellanstadielärare på Sorgenfriskolan i Malmö, i hans arbetslag testade 11 av 18 positivt för covid-19 i slutet av höstterminen. Han berättar att det är svårt att hålla fysisk distans till eleverna.

– Man sätter sig bredvid och hjälper, det är svårt att hålla avstånd då, säger han till TV4.

Han önskar att fler insatser skulle göras för att stoppa spridningen av smitta på de skolor som fortfarande håller öppet. I Norge har till exempel skolan delats upp i två där lärarna då träffar ena halvan på förmiddagen och den andra på eftermiddagen.

Måste vara nära barnen

Även förskolepersonal och gymnasielärare har hög andel smittade. Helena Svaleryd tror att det kan vara något lättare för de som jobbar med äldre barn att hålla avstånd, än de som jobbar med de minsta.

Annons

– Vi måste ju vara med barnen, det finns inget håll två meters avstånd då. De små barnen behöver stöttning, man behöver vara med dem hela tiden, säger Sara Aziz, förskolepedagog i Göteborg, till TV4.

Statistiken visar att förskolepedagoger hade 23,9 bekräftade fall per 1 000 yrkesverksamma mellan den 1 september och 30 november. Bland gymnasielärare var smittan marginellt högre med 24,2 bekräftade fall per 1 000.

Annons