Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Larmet från tonårstjejer: Man får räkna med att killen vill ta stryptag vid sex

08 sep, 2020 
Lovisa Svedlund
Katarina Svensson Flood är barnmorska och har larmat om den nya sextrenden bland unga.
Porr utan skymten av samtycke och där män är aggressiva. Det har blivit ungas informationskälla till hur man har sex – och nu ärras en generation av den nya normen, menar Katarina Svensson Flood som är barnmorska på en ungdomsmottagning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Man ska gå med på oralsex djupt i halsen, hårda tag och penetrerande sex även om man inte är upphetsad.

15-åringar söker vård för skador i underlivet som de fått vid analsex.

– Det är många tjejer som vittnar om att, helt plötsligt, är det någon som tar stryptag på en, säger hon till Motherhood.

...det är svårt att veta vad som är skillnad på övergrepp och vad som är okej.

Det ”ingår” att ställa upp på sådant ens pojkvän sett i porr och vill testa. Stryptag som inte känns bra.

Larmet från tonårstjejer: Man får räkna med att killen vill ta stryptag vid sexBrand logo
Larmet från tonårstjejer: Man får räkna med att killen vill ta stryptag vid sex

Till slut rann det över för barnmorskan Katarina Svensson Flood efter alla historier som unga tjejer berättat på hennes arbetsplats, ungdomsmottagningen i Borlänge. Hon skrev ett inlägg på Facebook som nu blivit viralt.

– Inlägget handlade om min frustration och känsla av maktlöshet för det jag möter i mitt jobb. Att unga tjejer får fysiska besvär och skador av sättet de har sex på. Och att synen på sex har blivit tuff, säger Katarina Svensson Flood till Motherhood och fortsätter:

– Att det är svårt att veta vad som är skillnad på övergrepp och vad som är okej. Att man känner sig pressad till sexuella aktiviteter man inte är bekväm med.

Katarina Svensson Flood i en gul outfit framför en stenvägg.

”Plötsligt tar någon stryptag”

Snabbt spred sig Katarina Svensson Floods text och i skrivande stund har hon medverkat i de flesta rikstäckande och många lokala medier.

Annons

Hon berättar om unga tjejers vittnesmål: Många säger att man helst ska framstå som öppen för att experimentera sexuellt, vara erfaren och äventyrlig. Det är vad som förväntas av en och ens vänner.

De berättar att man inte vill vara en tråkig flickvän, man vill ställa upp på det som ens partner, oftast pojkvän, vill testa eller har sett i porr.

– De berättar att man inte vill vara en tråkig flickvän, man vill ställa upp på det som ens partner, oftast pojkvän, vill testa eller har sett i porr. Man förväntas tänja på sina gränser för det ses som det "normala" att man hela tiden ska utveckla och förnya sitt sexliv, även tidigt i sitt sexuella liv, säger Katarina Svensson Flood.

Normen hos ungdomarna hon möter är ofta att man ska vilja ha sex flera gånger om dagen, och gå med på de "hårda tag" som killar har mot tjejer i mycket av innehållet på porrsajterna.

– Oftast är det våld och aggression man får upp på förstasidorna på sajterna. Det innehåller inga kyssar eller smek eller samtal om att vi vill de här båda två, säger barnmorskan.

Katarina Svensson Flood sitter i en fåtölj och berättar vad unga tjejer känner sig tvingade till att göra.

– Det är många tjejer som vittnar till mig om att, helt plötsligt, är det någon som tar stryptag på en. Att den man har sex med ”bestämmer sig för att testa det lite grann”. Men även analsex och djupt oralsex långt ner i halsen är exempel på sådant de berättar.

Annons

Söker hjälp för skador

Flera tjejer berättar om eller söker hjälp för att de har ont i underlivet. Det kan vara en allmän obehagskänsla, skavsår eller att man faktiskt har bristningar och sår i slidan, slidmynningen eller på blygdläpparna, berättar Svensson Flood.

Många säger att de har sex även när de inte vill, eller är tillräckligt upphetsade. Och har man då vaginalt penetrerande samlag kan killen lätt ge tjejen den här typen av skador.

När jag pratar med de här tjejerna så ser de det inte som övergrepp många gånger...

Det är en komplex situation att bemöta de här historierna, vittnar barnmorskan. Om ungdomen hon möter tycker om det som man är med om sexuellt så är det en grej. Men om man känner sig osäker på om man faktiskt vill är det något annat.

– När jag pratar med de här tjejerna så ser de det inte som övergrepp många gånger utan att ”Det är såhär det är, det är såhär man har sex, jag och mina vänner och alla andra”.

Självklart ska ingen skuldbeläggas för att man gjort något under sex som man egentligen inte vill, påpekar hon. Men hennes uppgift blir ofta ändå att förklara: Om man inte vill klassas det som ett övergrepp eller våldtäkt.

Annons

– ”Men det här var ju med min pojkvän eller någon jag tycker om.” känner många då. Man vill inte se det som ett övergrepp för att inte vara ett offer och man känner kanske skuld och skam att man inte sa nej, satte en gräns.

Vad tänker du som barnmorska och vuxen om det du hör?

Det är så många ungdomar vi inte gett rätt kunskap i vad man vill göra, ska göra och hur man vill känna.

– Jag blir bara arg, ledsen och uppgiven. Och har en sådan känsla av att vuxenvärlden har svikit de här ungdomarna. Det är så många ungdomar vi inte gett rätt kunskap i vad man vill göra, ska göra och hur man vill känna. De har fått hitta information på det sätt de kan och hittar porren då. Det har blivit fel.

Aggressiv porr – ungas sexnorm

När Katarina Svensson Flood får frågan om den där ofta aggressiva porren, utan inslag av samtycke, har blivit normen för vilken ungdomar ska ha sex idag, kommer svaret direkt.

– Ja, men jag behöver inte säga att det är så. Ungdomarna säger det själva.

Det är den informationen – inspirationen – de hittar.

Och hon är kritisk.

Nej, det är inte det som ska vara sexualundervisningen idag.

– Porr är ingenting som barn under 18 år ska komma i kontakt med. Nej, det är inte det som ska vara sexualundervisningen idag.

Annons

– Och det vi måste förmedla till ungdomar är att sex har vi ihop med varandra, inte jag med dig eller du med mig. Utan det har vi.

Vuxenvärlden har misslyckats

Nu måste vuxenvärlden ta makten över bilden som unga får av sex och relationer, menar hon. Både skolan och vuxna som individer har ett ansvar.

– Barn och ungdomar måste få med sig en grundtrygghet i sig själva och en grundkunskap om sin kropp, från skolan och samhället. Det måste bygga på fakta och information, inte åsikter.

Man behöver tidigt prata med barn om samtycke i relationen till sig själv och andra. Så att de som kommer upp i tonåren, blir sexuellt aktiva och kommer i kontakt med porr, har en grundtrygghet i sig själva, säger hon.

– Jag säger när de kommer i kontakt med pornografi. För det gör de idag.

Nyligen kom regeringen med besked om att man också ska se över och förstärka lärarnas utbildning i sex och samlevnad. Man vill också byta namn på skolämnet till Sexualitet och relationer.

Annons

Det är så många som pratat om det här innan mig och jag är tacksam att det jag skrev och delade blivit en slags katalysator.

– Jag välkomnar det beskedet. Det är så många som pratat om det här innan mig och jag är tacksam att det jag skrev och delade blivit en slags katalysator.

Hon vill att den uppdaterade versionen av sexualkunskapen i skolan ska utgå från en helhetlig syn på sex och relationer. Undervisningen behöver vara porrkritisk och handla mer om integritet, makt och samtycke, tycker hon.

Men även vuxenvärlden utanför skolan måste ett ansvar, och det tidigt.

– Ge farmor kram, mamma vill ha en godnatt-puss... Vi vuxna får lära oss att om barn inte vill så ska jag inte tvinga mig på.

– Och träffar din tonåring en partner så kan man som vuxen uppmuntra till att de ska prata om sådant här med varandra. Man kan peppa ungdomarna att gå tillsammans till ungdomsmottagningen och skaffa preventivmedel om det är kille och tjej, kanske föreslå att prata med de som jobbar där eller med någon vuxen man känner er trygga med. Och alltid prata om att båda ska vilja.

Annons