Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Sötchock: Hundvalpen Limpan är polisens nyaste (och yngsta) kollega

16 aug, 2023 

Bara några veckor gammal och redan rekryterad till Stockholmspolisens hundenhet.
Hundvalpen Limpan väcker starka reaktioner efter att polisen publicerade ett presentationsinlägg på Facebook.
”Hon är vår absolut yngsta kollega just nu”, låter det uppmärksammade inlägget meddela.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 svenska kändisar som älskar sina husdjurBrand logo
Se också: 5 svenska kändisar som älskar sina husdjur

Polishundar utgör en ovärderlig del av polisens verksamhet och arbete. Tillsammans med sina hundförare utför hundarna ibland direkt livsavgörande insatser genom att hitta försvunna personer, leta upp farliga ämnen och bevisföremål som kan vara nyckeln till att många brott klaras upp eller att förövare döms.

Emellanåt hyllas dessa fyrbenta hjältar i media. När polishunden Lymmel uppmärksammades i fjol efter att ha jagat upp gärningsmän i träd vid ett stort narkotikatillslag, lät Leif GW Persson kommentera händelsen i ett inslag i Nyhetsmorgon.

Kriminologen resonerar att det är polishundarnas näsa som gör dem till en sådan tillgång för polisen och att det är just ”en bra näsa” som utmärker en bra polishund.

Annons

– Man brukar göra en jämförelse och säga att om vårt luktorgan är stort som ett frimärke, så är en sådan här hunds stort som en fotbollsplan. Då förstår du skillnaden.

Så många polishundar och hundföfrare finns i Sverige

Enligt den svenska Polisens hemsida uppskattar myndigheten att det finns omkring 400 verksamma polishundar i landet. Och därtill givetvis lika många hundförande poliser.

Dessa specialiserade duos utför uppskattningsvis uppemot 30 000 insatser årligen runtom i Sverige. Snacka om beundransvärt!

”Hundarna kan spåra, söka och försvara föraren, sig själva och andra. En del hundar kan också söka efter särskilda ämnen och arbeta under speciella omständigheter, till exempel på platser där det brunnit. Alla hundpatruller tränas löpande och kvalitetssäkras kontinuerligt. Hundarna används även för att övervaka och patrullera, till exempel vid demonstrationer, och att leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor och döda kroppar”, skriver polisen hemsidan.

Polishunden Lundy
Schäferhunden Lundy utsågs till ”Årets polishund” i fjol, efter exeptionella insatser i bekämpningen av gängkriminaliteten kopplad till narkotikahandeln i Eskilstuna. Här Lundy och hennes förare Jimmy Larsson.

Hunden Limpan är Polisens yngsta rekrytering

Det framgår också att de flesta hundar som utbildas till polishundar är av rasen schäfer eller malinois [en schäferliknande belgisk vallhund reds. anm.].

Annons

Den allra färskaste rekryteringen av polishund på Stockholmspolisens hundenhet är bara några veckor till åldern och av rasen schäfer.

I ett inlägg på enhetens Facebooksida låter de presentera sin allra yngsta kollega för allmänheten; Limpan.

”Krokasmedens Jansson ”Limpan” är med sina 9 veckor vår absolut yngsta kollega just nu. Trots att vi arbetar med hundar och kontinuerligt omges av valpar, så är det svårt att hålla sig från att kasta sig ner på marken och prata med så där härligt löjlig valpröst när man ser Limpan i lunchrummet”, skriver polisen på Stockholms hundenhet i inlägget på den egna Facebooksidan.

Limpan är inte särskilt skräckinjagande än, men verkar stolt och glad över sitt nya jobb och hoppas en dag kunna bli ett brottslösande geni. (Ja, det är förstås så som vi väljer att tolka hennes uttryck på bilden ovan).

Annons

Kommentarerna: ”Blir säkert en toppen polishund”

Inlägget har fått stor uppmärksamhet på den sociala medieplattformen Facebook. Förutom tusentals reaktioner, är det även många som tagit sig tid att kommentera Limpans gulliga uppsyn. Och önska henne lycka till med sin utbildning i poliskåren.

Inlägget har i skrivande stund fått tusentals reaktioner från allmänheten. Många skriver att de förstår polisens starka känslor för sitt nytillskott, och passar dessutom på att önska valpen lycka till med sin utbildning inom kåren.

”Förstår er. Vem kan motstå detta. Lycka till med den lilla”, skriver en person i kommentarsfältet till inlägget.

”Herrejösses, man smälter vilken sötnos”, skriver en annan.

”Så söt man kan vara. Det blir alldeles säkert en toppen polishund!! Och att det är svårt att låta bli att gosa med en liten vovve, det går bra inte. Lycka till i fortsättningen”, kommenterar en tredje.

Vi önskar givetvis också Limpan ett stort och hjärtligt lycka till!

Annons