Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

De bytte bransch mitt i livet: ”Det känns meningsfullt”

12 jun, 2023 
Birgitta Lindvall Wiik
Solmaz Ebadi och Jennie Westerberg
Från och med den 1 januari 2023 kan du få omställningsstudiestöd, om du byter bana mitt i livet. Allas har träffat tre modiga kvinnor som skolat om sig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att Sara Waernér, 33, skulle jobba med kläder och mode var inte en överraskning för någon. Redan som barn sydde hon ofta och gärna tillsammans med sin farmor.

– Jag älskade att stoppa farfars strumpor, skrattar Sara och berättar att intresset för att sy och skapa mönster utvecklades med åren.

Under gymnasiets projektarbete sydde hon upp en kollektion kläder och hon gick en kurs i modeteckning.

– Senare har jag pluggat klädsömnad och mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin och gått en 60 poängs utbildning i modevetenskap på Stockholms universitet, säger Sara.

11 jobb med kort utbildning och hög lönBrand logo
11 jobb med kort utbildning och hög lön

En kompis sådde fröet

Vid sidan av modeintresset har Sara alltid gillat att jobba med barn och hon har varit både tennistränare och seglingsinstruktör för unga. Men yrkesvalet föll på att jobba med mode och Sara har bland annat praktiserat som stylist- assistent vid tv-inspelningen av The voice Sverige. Hon har också jobbat som säljare, säljledare och butikschef i modebutik.

Annons

– Det var faktiskt så jag och Niclas träffades. Han jobbade i lagret under sin studietid och var den som kom upp med plaggen jag beställde därifrån, skrattar Sara och berättar att Niclas blivit kvar i modeindustrin, som inköpare.

Det var under föräldraledigheten med första barnet Ebbe som idén om att byta bransch kom. Saras kompis som pluggade till lärare sådde fröet redan för tio år sedan.

– Hon vet att jag gillar att jobba med barn och tyckte att jag skulle passa perfekt som förskollärare. Under mammaledigheten tog jag beslutet. Jag sökte till flera universitet och högskolor och kom in på mitt förstahandsval, Stockholms universitet, säger Sara och berättar att hon var lite orolig för hur hon skulle klara studierna.

– Jag har dyslexi och fick inte särskilt mycket hjälpmedel när jag gick gymnasiet. Jag oroade mig i onödan, på universitetet får jag all litteratur även som ljudböcker och kan både lyssna och hänga med i texten. Jag tycker inte att man ska tveka att söka utbildningar bara för att man har läs- och skrivsvårigheter, det finns hjälp att få!

Annons

Sara Waernér

Sara Waernér

Ålder: 33 år.

Familj: Maken Niclas, 38, inköpare, och barnen Ebbe, 3, och Elis, 1.

Bor: På söder i Stockholm.

Gör: Skolar om sig till förskollärare.

Trivs jättebra

Redan under den första terminens praktikperiod kände Sara att hon valt helt rätt yrkesbana.

– Jag trivs jättebra och längtar bara efter att bli färdig och börja jobba. Jobbet känns verkligen meningsfullt, i förskolan ger vi barnen en bra start på det livslånga lärandet. Förskolan är också en fristad för barn som inte har det så bra hemma, i förskolan sätter vi grunden för bra värderingar. Jag har valt ett viktigt jobb där jag kan göra skillnad, och det är väldigt kul!

Sara tillsammans med sina barn

Solmaz var jurist – blev PT

Karriären var tidigt utstakad och nästan direkt efter gymnasiet började hon plugga juridik. Efter 14 år som jurist valde Solmaz Ebadi, 38, att följa sitt hjärta, nu har hon skolat om sig till personlig tränare.

Annons

Hon tar emot klädd i träningstajts och gympaskor när hon visar runt på sin nya arbetsplats. Solmaz har bytt dräkten och lagboken mot hantlar och skivstänger och strålar av lycka. Hon är nyutbildad personlig tränare och har uppfyllt en dröm hon burit på länge.

– Det här har jag drömt om länge men det skrämde mig också. Att gå från ett stabilt jobb med fast inkomst, flashig titel och jobb på ett globalt företag till att ge mig ut i en helt okänd bransch kändes läskigt.

Solmaz Ebadi

Solmaz Ebadi

Ålder: 38.

Familj: Singel.

Bor: Gullmarsplan, Stockholm.

Gör: Jurist som skolat om sig till personlig tränare. Jobbar på Sats i Stockholm.

Instagram: @solmaz_ebadi

Tog ett sabbatsår

Solmaz säger att hon också oroade sig för vad folk skulle tänka. Hon hade ju skapat sig ett gott renommé i juristbranschen.

– Jag kommer från en iransk familj och alla iranska föräldrars dröm är att barnen ska få en chans de aldrig fick, det vill säga att plugga på universitet. Målet är att barnen ska bli jurister eller läkare. Det blev min dröm också och både jag och min syster blev jurister.

Annons

Men först tog Solmaz ett sabbatsår då hon jobbade i London.

– Jag levde ungdomsliv och man kan väl säga att jag kom rätt mycket ur form under det året. Därför började jag träna när jag kom hem och det var där mitt nya intresse föddes och växte sig starkt.

Solmaz tog steget från gruppträningspass till styrketräning och crossfit via en personlig tränare som fick henne att våga börja lyfta tungt.

– Wow, jag minns känslan när jag tog 100 kilo i marklyft första gången. Det är en sån boost för självkänslan!

Parallellt med att juristkarriären tog fart ökade Solmaz sitt kunnande om träning och intresset bara växte. Hon luftade sin dröm om att skola om sig med sin PT, som peppade henne att ta steget.

– Jag gjorde massor av research, läste på om utbildningar, pratade med kontakter i träningsvärlden och förändrade min konsumtion för att spara pengar. Jag har inte köpt ett enda nytt plagg det senaste året. Allt för att spara pengar till utbildningen som jag bekostade själv.

Annons

Mest glada hejarop

Hösten 2021 bestämde Solmaz sig att våga ta steget att lämna juridiken och bli PT. Ett och ett halvt år senare är Solmaz licensierad PT och är gladare än någonsin att hon valde den här banan.

– Visst ifrågasatte både syrran och mina föräldrar till en början mitt val att säga upp mig från juristjobbet, och nog finns det kollegor som höjt på ögonbrynen. Men jag har mest fått glada hejarop från människor som tycker att jag är modig. Själv är jag så tacksam över att få möjligheten att jobba med min passion!

Solmaz Ebadi

Jennie lämnade reklambranschen – blev sjuksköterska

I juni tog Jennie Westerberg, 41, sin sjuksköterskeexamen och redan innan hon var klar kunde hon välja och vraka bland jobberbjudanden. Det var en ny upplevelse för Jennie, som kommer från reklambranschen, där arbetsmarknaden är tuff.

Annons

– Åh, det känns som att jag har en hel gottepåse att välja bland och jag vill smaka på allt, skrattar Jennie, som valde att ta anställning vid en medicinsk vårdavdelning på Sunderby sjukhus, utanför Luleå.

Hon berättar om en arbetsplats med god stämning, teamarbete och möjlighet att lära sig mycket nytt.

– Höjdpunkten är att gå rond med läkarna. Jag suger i mig av kunskapen och passar på att ställa frågor.

Jennie Westerberg

Jennie Westerberg

Ålder: 41 år.

Familj: Maken Daniel, 43, barnen Tilde, 13, och Agnes, 12. Hundarna Lilly, Ia, Lovis och Moa.

Bor: Villa i Rutvik.

Gör: Skolade om sig från grafisk formgivare till sjuksköterska.

Förverkliga sin dröm

Visst hade Jennie hört talas om vårdkrisen, men det var inget som avskräckte henne när hon vid nära 40 års ålder valde att säga upp sig och börja plugga. Nedskärningar och hårt arbete är vardagsmat också inom den privata tjänstemannasektorn. Nu skulle hon förverkliga sin dröm.

Annons

– Redan när jag utbildade mig till grafisk formgivare år 2000 så valde jag mellan det och sjuksköterska. Nu var det dags att göra verklighet av vårdplanerna, säger Jennie och berättar att hennes kall är att ta hand om andra – både människor och djur.

– Ja alla våra fyra hundar är omplaceringshundar. En av dem hotades av avlivning när jag tog över henne. Jag mår gott av att få göra gott för andra.

För Jennie har längtan efter att jobba inom sjukvården pockat på länge och trots att hon, på grund av tidigare studier, bara hade rätt till 1,5 års studielån valde hon att börja plugga.

– Jag fick ett jättebra stöd av min man Daniel, det här fixade vi tillsammans. Under studieåren har jag också jobbat extra som undersköterska på intensiven, något som var lärorikt och gjorde mig ännu mer övertygad om att jag valt rätt.

Annons

Fördel att vara äldre

I början var det trixigt att hitta en bra studieteknik. Jennie kämpade på med anteckningar i block.

– När jag såg att mina yngre studiekamrater gjorde allt i datorn insåg jag att det nog var enklast och då skippade jag också blocken. I det stora hela har det bara varit fördelar med att plugga som lite äldre. Jag har livserfarenhet och kan delta i diskussioner under seminarierna på ett annat sätt, och mitt fokus har varit och plugga och inte att leva studentliv, som när jag var ung och pluggade.

Hennes examensarbete handlade om bemötandet av nära och kära till barn i livets slutskede, och för Jennie själv har det svåraste i arbetet hittills varit just att ta hand om familjen som precis förlorat ett barn.

Nöjd med lönen

– Jag gick ut ur salen, bet mig i läppen och sa till mig själv att jag måste vara professionell, om jag ska kunna jobba som sjuksköterska. De här situationerna kommer jag ju att möta många gånger och i grunden är jag en person som inte är lättstressad när det blir dramatiskt.

Annons

Jennies lugn sattes nyligen på prov när en patient drabbades av ett plötsligt hjärtstopp.

– Jag satte i gång med hjärt- och lungräddning på en gång och blev inte skärrad. Det känns bra att jag fungerar på det sättet när det blir skarpt läge.

Jennie är glad över sitt branschbyte och säger att hon inte behövt gå ner i lön, hon är nöjd med sin ingångslön. Ännu bättre blir den om hon specialiserar sig.

– Kanske vidareutbildar jag mig till barnmorska, eller akutsköterska. Det får framtiden visa. Till andra som vill byta bransch säger jag: kör!

Jennie Westerberg

Så fungerar omställningsstudiestödet

  • Om du varit yrkesverksam minst på halvtid under åtta år kan du ha rätt till det nya omställningsstudiestödet. Du kan fördjupa dig i ditt yrke, skaffa behörighet du saknar, studera till ett närliggande yrke – eller kanske byta bransch helt och hållet.
  • Du kan plugga från 20 procent till 100 procent och totalt upp till 44 veckor. För att ha rätt till omställningsstödet krävs att du är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd och är minst 27 år och högst 62 år.
  • Syftet med det nya stödet är att du ska stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden, utifrån arbetsmarknadens behov av kompetens.
  • Stödet gäller för studier som påbörjas från och med den 1 januari 2023. Du kan få omställningsstudiestöd för alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel. Det kan till exempel vara utbildningar på yrkeshögskola, universitet, högskola, komvux och folkhög- skola.
  • Bidraget motsvarar 80 procent av din tidigare inkomst upp till 27 863 kronor.
  • Läs mer på CSN:s hemsida, csn.se
Annons