Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Linda, 45, byggde Sveriges första containerhus

17 mar, 2019 
Redaktionen
Linda Ulfsdotter tittar in i kameran.
Linda och Thomas tröttnade på traditionella hus – och skapade sitt eget magnifika mästerverk. Av åtta återbrukade containrar. ”Det känns helt fantastiskt att bo som vi gör”, säger Linda.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När familjen Ulfsdotter och Jacobsson ville flytta från sitt radhus i Nacka började de utforska andra ställen att bo på. Bostäderna de tittade på föll dem antingen inte i smaken, eller så var de för dyra. Något hus köpte de därför aldrig – men visningarna mynnade ut i någonting ännu bättre: ett egenbyggt hem av containrar.

Det var när Linda, 45, och sambon Thomas, 49, var på en visning på Värmdö som de kände att de hade kommit hem. Huset var inte vad de sökte, men läget – precis vid en sjö – gjorde dem lyckliga inombords.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Då kläckte min man idén att vi borde bygga ett eget hus i samma område. Men vi ville inte bygga som alla andra, vi ville återbruka, säger Linda Ulfsdotter.

Linda, 45, sonen Isak, 18, Thomas, 49 och Signe, 8.
Från vänster: Linda, 45, sonen Isak, 18, Thomas, 49 och dottern Signe, 8. Foto: Privat

Att bygga ett helt nytt hus var inte aktuellt för paret, i stället ville de ta till vara på redan existerande material. Linda hade redan sedan tidigare en hel mapp sparad på datorn, fylld med bilder på utländska hus byggda av containrar. Det var då paret kom på att de ville bygga Sveriges första containervilla.

Annons

– Det kändes helt rätt i magen. Redan samma kväll hittade vi tomten som vi ville ha.

Trappa från militärförläggning

Något hus hade familjen aldrig byggt förut, men med hjälp av flera Google-sökningar, instruktionsvideor på internet, en arkitekt och flera konstruktörer kunde de slutligen sätta i gång med det 150 kvadratmeter stora projektet.

– Vi var supernaiva! Under tiden dök det upp massor av saker som vi behövde lösa, som vi aldrig hade kunnat förutspå, säger Linda.

Åtta använda sjöcontainrar användes vid det kreativa bygget. Även husets två trappor är begagnade.

– Vi försöker återbruka så många saker som möjligt. I huset finns en metalltrappa från en nedlagd militärförläggning och en ektrappa från ett kontor på Kungsgatan i Stockholm. Badkaret och handfatet är köpta på Blocket.

Containerhuset frramifrån.
De åtta containrarna har blivit ett hus på 150 kvadratmeter. Foto: Privat
De åtta sjöcontainrarna kommer på plats på tomten.
Huset består av åtta sjöcontainrar, som har lastats på varandra. Foto: Privat

Bygget stärkte förhållandet

Under tiden har paret, tillsammans med sina tre barn, bott i en 20 kvadratmeter stor byggbod på tomten. Linda och Thomas såg från början framför sig att projektet skulle ta ungefär ett år – en tidsplan som kom att ändras med tiden. Inte förrän tre och ett halvt år efter byggstart stod huset färdigt för inflytt.

Annons

– Vi hade ju ingen aning egentligen, vi hade inga färdiga lösningar och kunde omöjligt känna till alla utmaningar på förhand, säger Linda.

Men trots den trångbodda vardagen har processen varit relativt smärtfri.

Vardagsrum med utsikt över sjön.
Från vardagsrummet ser man ut över den fina sjön. Foto: Privat
I vardagsrummet finns det flera ställen att sitta på.
Det finns flera mysiga ställen att vara på i det nybyggda huset. Foto: Privat

– Vi gick in med inställningen att vi inte skulle gå in i väggen eller skiljas. Under tiden har vi haft våra heltidsjobb och vi har varit måna om att inte pausa våra liv. Bygget fick ta den tid det tog.

Annons

En tredjedel av alla par upplever renoveringar som frustrerande. Sju procent av dessa menar att situationen har blivit så pass illa att man överväger skilsmässa, enligt en undersökning gjord av Houzz. Men för Linda och Thomas har husbygget aldrig varit förknippat med en försämrad relation. Tvärtom. Tack vare parets positiva inställning blomstrar i stället deras kärlek starkare än någonsin.

– Jag och min man är värsta jävla teamet.

– Vi löser saker ihop, i stället för att motarbeta varandra. I perioder har man kanske känt ”usch, hur ska vi tänka här”, men då har vi pratat om det. Det krävs att man tål en del, och att man trots svårigheter är okej med läget, säger Linda Ulfsdotter.

Har behövt lösa problem

För att hålla utgifterna nere valde familjen containrar som var lite kantstötta, eftersom vissa väggar ändå skulle kapas bort i processen. Husets byggkostnad landade på runt 15 000 kronor per kvadratmeter, vilket gav familjen en totalkostnad på ungefär 2 250 000 kronor.

Annons

– Ritningarna har varit helt perfekta, men förutsättningarna såg ju inte ut som vi trodde alla gånger.

Trappan från den nedlagda militärförläggningen leder upp till översta våningen.
Containerhuset rymmer bland annat en återbrukad trappa, från en nedlagd militärförläggning. Foto: Privat

Resan till det färdigbyggda containerslottet har inte varit spikrak. Familjen har stött på många oväntade problem, som de har behövt lösa allteftersom överraskningarna har dykt upp.

– Att ta bort golven och kapa alla bultarna har nog varit det mest slitsamma. Varje container hade till exempel trägolv som var impregnerat mot skadedjur, och golven satt fast med 5000 bultar. När golven revs ut insåg vi att höjden på golven inte var likadana i alla containrar, då fick vi hantera den biten också.

Annons

Vill tänka på miljön

Efter flera år återstod till sist bara flytten. I början av mars flyttade familjen in i sitt containerhus, och i dag vaknar Linda upp varje dag med en magnifik utsikt över den vackra sjön.

– Det finns två badrum och mycket plats i köket, vi har plats att breda ut oss på. Det känns lyxigt att inte leva på varandra, säger hon.

Ett sovrum.
I huset finns det utrymme för familjens alla medlemmar. Här syns ett av sovrummen. Foto: Privat
I det nya köket finns det massor med plats.
I det nya köket finns det massor med plats. Foto: Privat

Linda Ulfsdotter hoppas på att deras bygge kan motivera andra till att tänka mer miljömedvetet.

– Vi har inte längre råd att hålla på så som vi gör. Jag ser inte återbruket som en uppoffring, eftersom jag vill att mina barn ska ha en värld kvar att växa upp i.

Källa: Undersökningen ”Remodeling & Relationships Survey” är gjord i januari 2018 av Houzz.com. 1300 personer med erfarenhet från renovering i hemmet tillsammans med en partner har svarat på enkäten.

Av Elvira Lagerström Dyrssen

Läs också:

Mandelmanns taktik – letar fynd på soptippen

Sälja begagnat på nätet – så gör du

Åsas enkla lamptrick gör succé på nätet – se förvandlingen här!

Annons