Lisa Nowak-astronauten som föll

Astronauten Lisa Nowak överföll rivalen

Foto: TT

Lisa Nowak har tillbringat 12 dagar, 18 timmar och 36 minuter i rymden. Hon sågs som en hjälte. Men stjärnan dalade tvärt efter att hon iförd peruk och utrustad med vapen försökte kidnappa och mörda sin kärlekskonkurrent...

Colleen Shipman, 30-årig kapten i det amerikanska flygvapnet, baserad i Florida, var inte lättskrämd. Men kvällen den femte februari 2007 i Orlando, Florida, när regnet öste ner och åskblixtarna fyllde den svarta kvällshimlen, slog hennes hjärta snabba slag. Hon var på väg till sin bil, parkerad på en av de många parkeringsplatserna vid Orlandos internationella flygplats, när hon hörde steg bakom sig. När hon ökade takten gjorde personen bakom henne detsamma. När Colleen började springa gjorde personen bakom henne det också. Vettskrämd rusade hon till sin bil, kastade sig in och låste dörrarna samtidigt som en kvinna i svart peruk och lång trenchcoat slet i dörrhandtaget för att komma in.

–Jag hade ingen aning om vem kvinnan var. Men sedan log hon och gjorde tecken åt mig att jag skulle veva ner rutan, som om hon behövde hjälp, berättade Colleen senare.

Colleen vevade ner rutan, enbart för att sprejas i ögonen med pepparsprej. Trots rädslan, svedan i ögonen och tårarna som forsade, hade hon sinnesnärvaro nog att veva upp rutan igen.

–Jag var livrädd och trodde att jag skulle dö, sa Colleen senare i en intervju med ABC News.

Lisa Nowak på arbetet

Som Nasa-astronaut var Lisa Nowak att betrakta som oantastlig nationalhjälte

Foto: TT

Höjd över varje misstanke

Hon körde snabbt från platsen, stannade strax därpå och larmade polisen. Det dröjde inte lång stund förrän polisen kunde gripa den attackerande kvinnan. Förvånat konstaterade polisen att den gripna var astronauten Lisa Nowak, som precis som alla andra astronauter i USA i det närmaste betraktades som en nationalhjälte. De hade svårt att förstå att hon skulle kunna göra sig skyldig till brott. Lisa var dessutom gift sedan 19 år med den framgångsrike läkaren Richard. Paret hade tre barn tillsammans. Sju månader efter sitt senaste besök i rymden satt nu Lisa inlåst på en polisstation i Florida, anklagad för att ha försökt kidnappa och mörda en kvinna. De två kvinnorna kände inte varandra. Däremot hade de en gemensam vän, astronauten William ”Bill” Oefelein, 41 år. Bill var Colleens pojkvän sedan några månader tillbaka. Han var också Lisas arbetskamrat.

Bill Oefelein blev indragen i ett triangeldrama

Bill Oefelein var kollega med Lisa Nowak. Det var i alla fall så han beskrev deras relation.

Foto: TT

Lisa Nowak levde med man och the barn

Lisa körde från hemmet i Houston, Texas till Orlando, Florida för mötet med rivalen.

Foto: TT

Enligt Lisa hade Bill under två års tid varit hennes älskare, men han hade brutit med henne sedan han träffat sin nya flickvän. Uppgifterna tillbakavisades kategoriskt av Bill, enligt honom var deras relation begränsad till att de var just kollegor. Andra röster hävdar att det var Bills nära relation med den kvinnliga astronauten som var orsak till att hans första äktenskap gick i kras. Oavsett hur det låg till med den saken hade Lisa och Bill ingen annan relation än att de var arbetskamrater när mordförsöket inträffade i februari 2007.

SVT-aktuella Gisslandramat i Gladbeck skakade Västtyskland

Sträckkörde med rymdblöja

Polisutredningen visade att Lisa i månader kartlagt Colleens liv minutiöst. När hon, tillsammans med kollegorna, besökt Bill i hans hem kopierade hon i hemlighet Colleens arbetsschema. Tidigt på morgonen dagen före attacken lämnade Lisa hemmet i Houston, Texas, utklädd i mörk peruk. Enligt åklagaren skulle hon ha burit rymdblöja för att slippa stanna längs vägen för att gå på toaletten, uppgifter hennes försvarsadvokat senare tillbakavisade. Lisa sträckkörde de 150 milen till Orlando i Florida, och checkade in på ett motell innan hon gav sig iväg till flygplatsen i Orlando. Lisa visste att Colleen sent samma kväll skulle landa där efter att ha varit på tjänsteresa. Övervakningsfilmen från flygplatsen visade hur Lisa, iklädd trenchcoat och svart peruk, väntade in rivalens plan och hur hon, när Colleen i två timmar fick vänta på sitt bagage, cirklade kring den intet ont anande kvinnan.

Se också: Mest hyllade svenska krimserierna just nu

Lisa Nowak hade kniv och hammare med sig.m

Kniv och hammare som beslagtogs i samband med gripandet.

Foto: TT

I Lisas bil hittade polisen en vass kniv och en luftpistol, i hennes motellrum påträffades halvfärdiga kärleksbrev till Bill och en vägbeskrivning till Colleens hem i Cape Canaveral. Lisa anhölls men släpptes mot borgen på 25 000 dollar. Fallet väckte oerhörd uppmärksamhet i USA, det fanns med i varje nyhetsprogram. Det var första gången som en Nasaanställd astronaut misstänkts för något brottsligt. Vid den efterföljande rättegången hävdade åklagaren att den gifta trebarnsmoderns syfte var att undanröja Bills flickvän, att först kidnappa Colleen och sedan mörda henne. Lisas advokat, Doland Lykkebak, menade att så inte var fallet, syftet hade varit att de två skulle träffas för att diskutera situationen. Lisa Nowak erkände sig skyldig till att ha hotat Colleen och hon dömdes till ett års övervakning.Händelserna fick fler följder för Lisa. Nasa tog inte ställning i skuldfrågan men sa redan strax efter gripandet, i mars 2007, upp hennes kontrakt.

Dokumentären om Knutby – barnflickan Sara berättar

–Den uppkomna situationen är en tragedi, inte minst för de inblandade familjerna, kommenterade James Hartsfield, talesperson för Nasa.

Lisa Nowak under rättegången

Lisa Nowak med sin försvarare under rättegången.

Foto: TT

Efter Lisa Nowaks agerande inkluderas psykologiska utvärderingar i de årligen återkommande hälsokontrollerna för Nasas astronauter. Makarna Nowaks äktenskap höll inte för krisen, paret skildes 2009. Lisa bor kvar i Texas och arbetar i dag inom den privata sektorn. Attacken har påverkat Colleen Shipman starkt.

–Jag är alltid rädd, alltid på min vakt efter den där kvällen. Jag tittar mig ständigt över axeln, är alltid redo för en oväntad attack och har drabbats av svår migrän, berättade Colleen under rättegången.

Colleen Shipman blev attackerad av Lisa Nowak

Colleen Shipman i vittnesbåset. Hon lämnade flygvapnet efter attacken.

Foto: TT

På grund av det inträffade har Colleen lämnat sin tjänst i flygvapnet.Hennes relation amed Bill Oefelein har klarat påfrestningarna. Paret är i dag gifta, har en son tillsammans och bor i Alaska.

Relaterade artiklar