Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Listor gör livet bättre

15 apr, 2021 
JO BRAND
Skriv listor så får du mer gjort
Skriv listor så får du mer gjort!
Listor styr upp tankarna, ger överblick och lugnar nerverna. Möt tre kvinnor som är riktiga listomaner och bli inspirerad. Vilka listor behöver du?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Forskning har visat att när vi stryker saker på våra listor lyser ett särskilt område i hjärnan upp och innebär att vi faktiskt blir lite lyckligare av att göra listor, säger Dorthe Rindbo.

Hon är expert på personlig och kollektiv effektivitet, och även om det låter väldigt… ja, effektivt, så vet hon att alla inte mår bättre av snåriga system och kalkylblad. Men samtidigt menar hon att de flesta av oss kan få glädje av rätt sorts listor.

–Det sker något magiskt redan när vi gör vår lista. Det ger en riktning. Du vet: det är det här jag ska. Låt oss ta att göra-listan som exempel, den fungerar ju som en gps. Vissa klarar sig utmärkt utan, men de flesta har nytta av den. Den positiva att göra-listan stöttar dig, den puffar dig mjukt och kärleksfullt framåt och ser till att du inte fastnar och står still. Men den ser även till att du inte har det för stressigt.

Listorna kan sätta krokben

Men det är inte alla sorters listor som är positiva.

– Vi kan också göra listor som sätter krokben för oss själva. Det kan vara listor som stressar oss, gör oss frustrerade, ger oss en känsla av misslyckande eller att vara fastlåsta. På den typen av listor står det för många saker eller för stora saker. Listor kan även invagga oss i falsk trygghet och få oss att känna att vi är på gång, trots att vi inte alls är det. Ibland när jag håller kurser måste jag påminna deltagarna om att de inte är på gång med något överhuvudtaget. De kan sitta och pilla med sina listor och planer i evighet istället för att omsätta det de ska göra till verklighet, säger Dorthe.

Dorthe förklarar att man både kan ha för många och för få listor
– Vi ska göra listor som inbjuder till att bocka av. Listorna kan inte göra saker åt dig. Utmaningen ligger i att få sakerna på listan omsatta till handling och göra klart dem, säger Dorthe.

Hon förklarar att man kan ha både för få och för många listor, resultatet blir detsamma.

– När du tappar fokus, riktning och överblick har du antingen för få eller för många listor. Jag vet det av egen erfarenhet. När jag får känslan av att stå i en skog och inte veta om jag ska gå till höger eller vänster, den förvirringen beror på att jag saknar rätt lista. Då har jag för mycket i huvudet, säger Dorthe.

Annons

Det roliga måste få vara med

Hon påminner om att man inte bara ska skriva ner plikter och måsten på sin lista. Det roliga måste också få vara med!

– Det ska finnas en röd tråd från våra drömmar och värderingar till det som till exempel hamnar på den dagliga att göra-listan. När vi skriver ner något på vår lista så är det också det som vi lägger vår tid på. Och det vi lägger vår tid på är det vi använder vårt liv till. Vi ska göra listor som inbjuder till att bocka av. Listorna kan inte göra saker åt dig. Utmaningen ligger i att få sakerna på listan omsatta till handling och göra klart dem. Som jag brukar säga: det finns en sak som slår planering – och det är handling.

Dorthes lista över den positiva listan

1. Skriv ner din lista på ett ställe. Många skriver ner saker lite här och där: på en postit-lapp, på en pappersbit, i mobilen, i mejl och så vidare. När uppgifterna är så utspridda har man ingen överblick och då kan man inte prioritera. Så hitta en bestämd plats för din lista som passar din aktuella lista och din personlighet.

2. Skriv ner det på listan direkt när något poppar upp i ditt huvud. Annars glömmer du det och så kommer det att poppa upp igen när du kanske står i duschen.

3. Var specifik och konkret. Det finns ingen nytta med att skriva ”ordna bröllop”, ”skriv en bok” eller ”gör en hemsida” på att göra-listan. Det är för stort. En punkt på listan ska kunna bockas av med en enkel handling. Så skriv ner vad du konkret ska göra.

4. Sätt start- och sluttidspunkt på listan. Om du inte har en deadline blir det inte gjort.

5. Gör listan synlig. En lista ska inte gömmas undan, den ska hela tiden finnas tillgänglig och användas. Jag använder till exempel appen ”Todoist” till min viktigaste lista. Den ligger i mobilen bredvid telefon-, sms- och mejlapparna så att jag hela tiden ser ikonen.

För fler listtips: dortherindbo.dk

Annons

Listar värderingar inför det nya året

Cammilla Rysgaard har flera listor. Den viktigaste gör hon varje år strax före nyår, och på den står vad hon gärna vill ha mer av i sitt liv under det kommande året.

– I mer än tio år har jag varje år gjort en lista inför nyår över mina värderingar för nästa år. De tio punkterna på listan är utformade så att varje punkt fullföljer meningen ”Mitt liv är idealt när…”, och fungerar som riktmärken för mig. Till exempel är en av punkterna att ”jag bor i ett vackert och sunt hem som ger näring till mina sinnen både ute och inne”. Det finns utrymme för förbättring, men punkten innebär en påminnelse om att det är viktigt för mig att göra det fint omkring mig. Det får mig att komma ihåg att fylla mitt hem med saker som gör mig glad.

Helt konkret har det bland annat fått Cammilla att köpa en fjärilsbuske till trädgården till sitt torp, så att hon kan sitta på altanen och titta på fjärilar på sommaren.

– Listan ger mig inte det perfekta livet, men den ger mig en medvetenhet om vad som är viktigt för mig. Jag kan precis som många andra jämföra mig med andra på sociala medier ibland. Någon kan lägga upp en bild där de bakar tillsammans med sin familj och då börjar jag tänka: ”Det kanske jag också skulle göra…”. Men ska jag det egentligen? Kanske jag hellre vill ha familjetid på ett annat sätt. Kanske jag hellre vill sitta och måla på stenar med min familj eller köra gokart. Och det gör listan mig medveten om.

Annons

I dag är punkterna på listan mjukare

Cammilla har också tagit bilder till sin lista, som hör ihop med de olika punkterna.

– Många av bilderna har jag själv tagit. Bland annat en på två uggleungar, en bild som jag tog när jag var med min familj i skogen just för att titta på uggleungar. Den påminner mig om känslan av punkten ”Jag har massor av kärleksfull kvalitetstid och häftiga upplevelser tillsammans med min familj”.

De första åren som hon gjorde listan var hon väldigt specifik i punkterna.

– Det kunde till exempel stå att jag skulle gå ner tio kilo. I dag är punkterna mjukare. Nu skriver jag hellre att jag vill ha en god hälsa och leva sunt. Om jag ska gå ner tio kilo finns det bara utrymme för att äta grönsaker, men om jag ska leva sunt finns det plats både för grönsaker och en chokladkaka då och då. På det sättet har min lista blivit mer tillmötesgående med åren. Och även med små steg är jag på rätt väg.

Cammillas lista har blivite mer tillmötesgående med åren
– Listan ger mig inte det perfekta livet, men den ger mig en medvetenhet om vad som är viktigt för mig, säger Cammilla.

Några år har Cammilla åkt iväg med en väninna på spa för att göra listor.

– Det blir ju mycket navelskåderi, men också väldigt trevligt. Andra gånger har jag åkt ensam till vårt torp, som ligger på en ö. Där har jag gått promenader och reflekterat över året som gått: Vad har varit bra? Vad saknar jag? Jag gör inte om hela listan varje år. Men jag ”knådar” den, överväger vad jag ska släppa taget om och vad jag gärna vill behålla när det gäller till exempel yrkesliv, kärleksliv, hälsa, ekonomi, fritid och utveckling.

Annons

Har listan synlig på skrivbordet

Cammillas lista ligger på skrivbordet där hon sitter och jobbar, under ett genomskinligt skrivunderlag, så att hon ser listan varje dag.

– Om jag till exempel har en dålig dag kan jag känna tacksamhet när jag kikar på den. För även om den är ett uttryck för mitt ideala liv så är många av delarna redan på plats, bland annat kärlek. Men ibland måste de goda intentionerna och tankarna ge vika när det sker något annat i livet. För ett par år sedan miste jag min mor och då glömdes listan bort helt.

Cammillas lista

Jag har en god hälsa, är sund och stark i kropp och sinne.

Jag har massor av kärleksfull kvalitetstid och häftiga upplevelser tillsammans med min familj.

Jag har ett överflöd av kärlek och ger/tar emot kärlek på alla områden i mitt liv.

Jag är passionerad när det gäller mitt jobb, får uppskattning och tjänar väldigt bra.

Jag utvecklas genom inspirerande böcker, kurser och konferenser.

Jag har berikande vänskapsförhållanden både på jobbet och privat.

Jag njuter regelbundet av tid för mig själv på Orö där vi har vårt torp, med utrymme för fördjupning, kreativitet och natur.

Jag motionerar flera gånger i veckan, deltar i 6(+) halvmaratonlopp årligen och vandrar.

Jag har häftiga upplevelser med brädspel (utveckla spel, spela med vänner, gå på events och annat inom genren)

Jag bor i ett vackert hem som ger näring åt mina sinnen både ute och inne.

Annons

Alltid varit en storförbrukare av listor

Lotte Reiter har över 50 listor. De hjälper henne att komma ihåg vem hon har lovat tomatfrön, vart hon gärna vill resa och vilka böcker hon ska läsa.

För vissa kan listor kännas som en tvångströja, men för Lotte betyder de frihet.

– Jag har alltid varit en storförbrukare av listor, men tagit ytterligare ett kliv uppåt sedan min man och jag köpte en fastighet på Mön där vi sätter igång en rad olika projekt. Så utöver mina vanliga listor har vi nu alltid en whiteboard-tavla hängande på köksväggen för att få struktur på de övergripande tidslinjerna i projektet. Därtill kommer särskilda listor för enskilda delprojekt, plantinköps-listan, idé-listan, listan över varor i vägboden, artlistan, önskelistorna, listan över utgifter för biodling, listor över vilka som jag har lovat tomatfrön, listan över loppisförsäljning och listan över kreativa projekt som ska sättas igång senare. Plus alla de andra.

Listorna gör något bra för henne mentalt, anser Lotte.

Annons

– Först och främst skapar de ro i mitt huvud, eftersom jag inte behöver hålla allt i huvudet. Utöver det håller listorna mig på tå. Jag ser ju den stora whiteboard-tavlan i köket hela tiden. Samtidigt finns också tillfredsställelsen att få bocka av saker, det är skönt att känna att jag får gjort något. Jag har en personlighet som innebär att jag gillar struktur och system. Jag gillar även Excel-ark. Och det känns inte som att jag ägnar tid åt listorna. Det känns som att listorna ger mig tid. De gör mig fri.

Se också: Så blir du mindre stressad på hemmakontoret

6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoretBrand logo
6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret

Lättare att förverkliga med listor

Många av sakerna som Lotte skriver på listorna handlar om att få ut saker ur huvudet, som annars skulle stressa henne.

Annons

– Men jag har också listor över en massa saker som jag gärna kunde tänka mig. Att sitta med de listorna ger mig något helt annat. Det är som när man förr satt med en postorderkatalog och tänkte: ”Den där är jag intresserad av”. Jag har en lista över länder jag skulle vilja resa till, en lista över böcker jag gärna vill läsa och en lista med idéer till kreativa projekt. Jag tror också att den sortens listor sår ett frö. För några år sedan hittade jag en anteckningsbok med en gammal bucket-list (saker jag vill göra innan jag dör-lista) med saker jag ville uppleva då. Och jag kunde bocka av en hel del av sakerna. Jag tror att bara det att jag skrivit ner dem gjorde det lättare att förverkliga dem.

Just nu har Lotte två listor som sina favoriter.

– Den ena är listan över de växter som jag vill ha i trädgården. Förra sommaren var det så fantastiskt att se hur vackert det var i trädgården när allt blommade. Och när jag kikar på listan kan jag se framför mig hur otroligt det kommer att se ut om fem år. Det gör mig jätteglad! Sedan har jag även den lite mer nördiga artlistan, där jag skriver ner varje gång jag ser en ny djurart på vår mark. Jag vill gärna att vi ska bli en oas för djur och människor. Och varje gång jag ser en groda eller fågelart som till exempel större hackspett blir jag helt upprymd över att kunna skriva till den på listan.

Annons

Utdrag ur Lottes listor

I appen ”To do”: Inköpslistor och listor över resmålsdrömmar med mera.

I appen ”Addwish”: Egen önskelista och önskelista från familjemedlemmar.

På datorn: Lista över träd och buskar som ska beställas till trädgården, adresslista över vykortsmottagare, lista över idéer till blogginlägg, lista över länder Lotte har besökt (som användes när hon skulle bli medlem i Kvinnliga Äventyrares Klubb), lista över vad som finns i de lådor Lotte och hennes man har magasinerat, med flera.

I anteckningsbok: Lista över saker som sålts på nätet, lista över utgifter för byggnadsprojektet, lista över vilka de sålt ved till, lista över mindre projekt som ska fixas utomhus, lista över idéer som går att tjäna pengar på, lista över utgifter för biodling, listor över saker som de säljer i sin vägbod, lista över personer som Lotte har lovat tomatfrön.

På whiteboard-tavlan i köket: Lista över de övergripande strategierna i byggprojektet, lista över större projekt att fixa utomhus, lista över mellanstora projekt att fixa utomhus, lista över djurarter som synts på deras ägor, med flera.

I ett skrivblock: Lista över blommor som ska sås, lista över plantor som det ska tas frön från, lista över vilda växter som är bra för insekter, med flera.

På kylskåpsdörren: En lista med goda råd från en massör, med flera.

Annons