Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Liten guide till källkritik på nätet – vad kan man lita på?

14 okt, 2020
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Kvinna som ser fundersam ut när hon tittar på sin dator.
Vem och vad kan man lita på när man är ute på nätet och Googlar och surfar? Vi har listat en del saker som kan vara bra att tänka på när det gäller källkritik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Innan du börjar googla är det viktigt att ha i bakhuvudet att alla de förslag på sidor som du kan besöka inte kommer ha seriösa avsändare.Precis som när du går på stan i jakt efter en butik, är det omöjligt att ducka för alla erbjudanden som du inte är intresserad av, och det är ingen skillnad mot sökresultaten på Google, eller någon annan sökmotor.

Att vara källkritisk, det vill säga att inte lita blint på allt vi läser, ser eller hör, blir allt viktigare. I det digitala samhället är det en absolut nödvändighet eftersom det finns fler konkurrenter om vår tid och våra pengar än någonsin. Oavsett vilken sida du besöker behöver du ha ett kritiskt förhållningssätt till det som presenteras.

Checklista – kan du lita på källan?

Läser du något som verkar för bra för att vara sant? Risken är att det är det också!

Var källkritisk och se om du kan hitta samma information fast från olika källor. Vad som är en trovärdig källa för just dig, kan bara du svara på, men här är ytterlig­are några bra frågor att ställa dig själv runt avsän­daren när du söker efter information på internet.

  • Är avsändaren en privatperson? Beroende på vem personen är, bör du ifrågasätta trovärdigheten i det som står. Internet svämmar över av självutnämnda experter och tyckare.
  • Är avsändaren ett företag? Här finns det all anledning att vara källkritisk – sannolikt är syftet med texten att sälja en vara eller tjänst.
  • Är avsändaren en myndighet? Myndigheter har hög trovärdighet och en skyldighet att presentera oberoende fakta.
  • Är avsändaren en känd expert? Kända experter inom olika områden har vanligtvis hög trovärdighet, men skaffa gärna era källor på informationen innan du tar det som står som ”sanning”.
  • Är avsändaren ett politiskt parti? Liksom du bör se upp med texter skrivna av företag, bör du vara vaksam på politiska partier som är ute efter att påverka dig i en viss riktning.
  • Verkar avsändaren skum? Klicka inte!

Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Digitant-böckerna hjälper dig!

Perfekta för dig som vill lära dig det digitala mer eller kanske som en present till någon du vill hjälpa med ett digitalt utanförskap!

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta.

Annons

Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna

Digitant böckerna
Annons