Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så surfar du säkert på sociala medier

06 aug, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna som surfar på sin dator.
Surfa säkert och njut av kontakt med vänner på sociala medier!
Att vara ute på sociala medier underlättar kontakten med familj och vänner. Däremot känner många sig oroliga för vilken information olika personer och företag kan få tag i. Vi tipsar om fem saker som höjer säkerheten!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi människor är sociala varelser och embryot till det som i dag är stora sociala nätverk på internet uppstod redan under slutet av 1970-talet. Då upp fanns ett system som hette ”usenet” där privat personer själva kunde skriva och publicera artiklar i olika grupper.

På ”usenet” kunde man också lämna kommentarer på varandras artiklar och på så sätt skapades en interaktion mellan avsändare och mottagare. Detta är en av de grundläggande skillnaderna mellan att ta del av innehåll från ett traditionellt medium, som en bok eller en papperstidning, där det i princip är omöjligt att komma i omedelbar direktkontakt med avsändaren.

Nästa steg i utvecklingen mot de gigantiska sociala medienätverk som vi ser i dag, var diverse dejtingsajter som kom i slutet av 1900-talet. Än idag finns många aktörer på marknaden där Match.com, e-darling.se och Mötesplatsen.se är några av de största sociala medier för den som är på jakt efter kärleken.

Annons

Kritik mot sociala medier

Sociala medier möts också ibland av kritik. Bland annat har en amerikansk psykolog och sociolog, Sherry Turkle, fått mycket uppmärksamhet för en bok som heter Alone Together (Ensamma tillsammans) där hon bland annat menar att människors ivriga kontakter på sociala medier kan ha negativ inverkan på våra sociala liv utanför internet.

I dag finns det en uppsjö av olika sociala medier som är mer eller mindre nischade. Hela 83 procent av oss i Sverige besöker någon gång ett socialt medium och för de flesta av oss, 76 procent, handlar det då om Facebook.

Att så många människor valt att vara med på denna gigantiska sociala internet-picknicken har fört med sig att både företag och organisationer har bjudit in sig själva till festen. Detta för att de ska kunna skapa dialog med sina kunder och marknadsföra sina produkter.

Annons

Säkerhet på sociala medier

Hur fint det än kan kännas med dessa stora picknickar på internet ska vi komma ihåg att väldigt få saker i världen är helt gratis. Låt dig inte luras av att du inte behöver betala pengar för att få en plats på picknicken – valutan på sociala medier stavas nämligen data.

Data är information om dig, dels sådan du själv lämnar ifrån dig när du registrerar dig, dels de smulor du lämnar efter dig på filten beroende på vilka maträtter du väljer.

Alla de företag som står bakom de olika sociala medierna är kommersiella och har ett vinstdrivande intresse. För att kunna erbjuda sina annonsörer så bra underlag som möjligt för reklamplats använder de cookies.

Ytterligare en sak som är bra att komma ihåg är att även ditt bidrag till knytkalaset, oavsett vad du delar med dig av, kommer kunna användas av det sociala mediet som de önskar.

Annons

När du blir medlem godkänner du nämligen att de, om de vill, kan använda dina bilder och filmer utan att du har någon rätt till ersättning för det. Det finns några enkla saker du själv kan göra för att höja säkerheten på ditt konto.

Här är en checklista som kan vara bra att ha i bakhuvudet:

Fem enkla saker för att höja säkerheten på ditt konto

1. Lösenord

Välj alltid ett starkt lösenord. Minst tolv tecken med både stora och små bokstäver, siffror och diakritiska tecken (små skrivtecken som läggs till en bokstav, som exempelvis é) . Använd aldrig samma lösenord på era olika konton.

2. Vem ska man ha kontakt med?

Var försiktig med vilka du godkänner att skapa kontakt med dig. Vet du inte vem personen är, är risken stor att det är en bedragare. Lita på din magkänsla!

3. Håll dig inom vänskapskretsen

Öppna inte meddelanden från personer som du inte känner. Dessa kan innehålla virus som i värsta fall kan sprida sig på din dator eller i din telefon.

Annons

4. Vad ska man dela med sig av?

Överväg hur privat informationen är innan du delar med dig av den. Var restriktiv när du lägger ut texter och bilder, kom ihåg att alla som du har anslutna till ditt nätverk kan se.

5. Lås telefonen och datorn

Ha alltid din mobiltelefon eller dator i låst läge när du inte använder den, det förhindrar att obehöriga kommer åt ditt konto, även om du skulle ha sådan otur att den blev stulen.

Tipsen ovan kommer från Digitant-böckerna nedan.

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Digitant böckerna
Annons