Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Ria, 72, har varit digital sedan 1988 och älskar Facebook

04 aug, 2020 
Johanna Svan
Ria Hafren
Sociala medier och hunden Sintti har hjälpt Ria genom coronakarantänen.
Genom sitt jobb kom Ria, 72 år, i kontakt med den digitala världen redan 1988. Hon sköter mycket av sitt sociala liv via internet. Något som blivit ännu viktigare för henne under karantänen i spåren av corona.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ria Hafren, 72 år, från Helsingfors kom i kontakt med det digitala redan 1988 när hon jobbade som marknadsförare och informatör på Helsingfors Telefonförening, som var den första i Finland att sälja mejltjänster.

– Där lärde jag mig allting. Jag är dock inte så bra på det tekniska, men det fanns unga killar, och tjejer, som kunde hjälpa till med det. Det är bara att fråga.

Videon kunde inte hittas

Ria pratar sig även varm om Facebook, där hon tycker man kan få mycket hjälp med allt möjligt.

– Jag skulle till stugan, jag brukar njuta av att åka ut där själv. Men stugan ligger på en ö och mina åror hade gått sönder. Då skrev jag i en Facebookgrupp för de som bor på ön och frågade om någon kunde hjälpa mig.

– Direkt erbjöd sig en äldre herre att köra mig ut till ön och sedan låna mig åror så jag kunde ta mig hem igen, det är fantastiskt.

Aktiv i sociala medier

Ria har varit aktiv i sociala medier sedan 1997 när hon gick med i Duuni.net som var en diskussionsplattform. De som var medlemmar där började snart träffas också face-to-face en gång i månaden.

Annons

– Det var jätteroligt i flera år, säger Ria.

Och även på diskussionsplattformen fick Ria hjälp från oväntat håll.

– Jag hade skrivit 200 dikter på datorn men helt plötsligt kunde jag inte öppna filen där dikterna låg. Då skrev jag om mitt problem och en tjej som bodde 300 kilometer bort bad mig skicka filen till henne. Dagen efter fick jag tillbaka den och kunde öppna den!

Facebook har Ria haft sedan det kom till Finland. Och under coronapandemin har det blivit viktigare än vanligt med de sociala kontakterna.

– Jag satt i karantän i tre månader och min dotter kom med mat en gång i veckan. Tidigare var jag bara på Facebook en gång om dagen, på morgonen. Nu blir det 3-4 gånger om dagen.

– Facebook ger mig så mycket: Positiva och roliga postningar. Söta, fina och skojiga foton och videos. Meddelanden från kompisar. Stöd och empati.

Grupper på Facebook

Ria har även upptäckt hur roligt det är med olika grupper på Facebook.

– Jag är med i över 10 grupper och det är så trevliga poster i dem. Bland annat kan man gå med i grupper för de som är födda under ett visst årtionde.

Annons

– Jag är även med i en välgörenhetsorganisation. Förr brukades vi träffas i verksamheten några gånger i månaden men nu har vi hållit kontakt via Facebook och mejl. Vi har också haft fjärrfika, då vi har stunder med varandra via Teams (Microsoft Teams är en app för telefon eller dator där man kan samtala med vänner eller kollegor samtidigt som man ser de andra som är med i samtalet) .

– Att vara i karantän skulle verkligen ha varit hemskt utan digitala tjänster!

Facebook är det Ria använder mest. Och mejl. Hon har Twitter och Instagram men är inte alls lika förtjust i det.

– På Twitter får man ju bara skriva max 140 tecken, det passar inte mig, haha.

Sköter allt via datorn

Det är via datorn Ria sköter allt det digitala. Förutom Facebook, Teams och mejl så betalar hon sina räkningar och tittar på tv, filmer och Youtube.

Att ha allt i telefonen är inte aktuellt. Än i alla fall.

– Nej, jag har faktiskt inte ens en smart telefon, utan en gammal Nokia. Jag tycker det är bättre med datorn där allt är större. Men när telefonen slutar fungera får det ju bli en smartphone, säger hon.

Annons

Det blir lite roligt ibland, som när hon köper tågbiljetter via nätet.

– Då får jag ta upp datorn och sätta igång den och leta upp mejlet med biljetten i när konduktören kommer, säger hon och skrattar.

Finns det något inom det digitala som du trots allt tycker är ett hinder i din vardag?

– Nej, jag reder mig tycker jag. Och annars är det bara att be om hjälp.

Spelar du något spel på din dator?

– Jag lägger patiens.

Brukar du shoppa över internet?

– Det är ganska sällan men jag har köpt en del böcker via nätet.

Hund och flicka som badar
Hunden Sintti och barnbarnet Emma ute på ön där Ria har sin stuga.

Som för så många andra har det varit en tuff tid för Ria, som lever ensam, med coronapandemin. Men de sociala kontakterna har gjort att det blivit lättare att stå ut.

Annons

Och labradoren Sintti, 9 år.

– Ja, lyckligtvis har jag också min underbara hund. Hon har tagit ut mig på promenad 3 gånger om dagen och varit världens bästa kompis!

– Hon tröstar mig när jag är ledsen och visar mig hur man ska ta det lugnt trots allt som händer i världen.

Med våra Digitant-böcker kan du lära dig mer om allt det digitala!

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Digitant böckerna
Annons