Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Long Island Lolita – den livsfarliga älskarinnan

05 jan, 2022 
Marita Wass
Amy Fisher, Long Island Lolita
En 16-årig Amy Fisher 1992, misstänkt för mordförsök.
Hon var bara 16 år när hon träffade sitt livs kärlek. Problemet var bara att han var gift. För Amy ”Long Island Lolita” Fisher fann det bara en sak att göra…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Elliot och Roseann Fisher i Massapequa på Long Island utanför New York var oroliga för sin dotter. Amy skötte inte skolan som de önskade, hon fick våldsamma vredesutbrott och klädde sig utmanande. Men de ville inte ge upp hoppet om bättring, så för att visa att de trodde på sin dotter beslöt de sig för att ge Amy en bil i present när hon tagit sitt körkort, 16 år gammal.

Men Amy hade inte kört många mil förrän hon körde rakt in i porten på väg ut ur garaget. Tonåringen drabbades av panik – hon visste att hennes pappa skulle bli rasande om han fick veta vad som hänt den nya bilen. Men kanske fanns det en lösning…

Amy Fisher ute i svängen
Som ung fick Amy Fisher våldsamma vredesutbrott och hennes föräldrar tyckte att hon klädde sig utmanande.

Hennes vänner tipsade om en bilverkstad i närheten där personalen var snabb och kunnig. De skulle säkert kunna fixa skadorna utan att hennes pappa märkte något. Amy tog till sig sina vänners råd och körde i juli 1991 till bilverkstaden som drevs av familjen Buttafuoco.

Annons

Long Island Lolita blev förälskad

Det var den 36-årige Joey som mötte henne. Joey var en lyckligt gift familjefar, hans fru Mary Jo var hemmafru och skötte hemmet och parets två barn, Jessica och Paul.

Men varken vigselring eller åldersskillnad spelade någon roll för Amy. Hon och Joey inledde ett förhållande och Amy blev mer än förälskad. Hon ville leva sitt liv med Joey, ett familjeliv. Och det var Mary Jo som hindrade henne.

Joey och Mary Jo Buttafuoco
Joey och Mary Jo var gifta och hade två barn.

Amy började spionera på sin älskares hustru och utformade en plan. Hon skulle se till att hennes rival försvann. Amy försökte mot betalning få sin tidigare pojkvän att skjuta Mary Jo, men han vägrade. Då återstod inte annat än att Amy själv fick fixa det...

Annons

Den 19 maj 1992 åkte Amy hem till familjen Buttafuocos bostad. Hon visste att Joey jobbade i verkstaden. När den förvånade Mary Jo öppnade dörren var Amy snabb med att berätta att Joey var otrogen, att de var ett par. Mary Jo vägrade tro henne och en hetsig ordväxling utbröt. Till sist bestämde sig Mary Jo för att samtalet var avslutat och vände sig om för att gå in i huset igen. Då tog Amy fram pistolen som hon hållit gömd. Skotten träffade Mary Jo i huvudet.

Sköt sin älskares fru

Amy sprang från platsen och lämnade Mary Jo blödande på trappan. Men grannarna som hört skotten rusade till undsättning och den svårt skadade tvåbarnsmamman fördes i ilfart till sjukhuset. Mary Jo kämpade för sitt liv, och Joey fanns vid sin hustrus sida, dag som natt. Mirakulöst nog överlevde hon och kunde identifiera Amy Fisher som den som attackerat henne.

Amy Fisher och Louis Bellera.
Amy och Louis Bellera blev ett par och började göra filmer tillsammans.

Kärleksdramat blev mycket uppmärksammat och de tre inblandade blev välkända profiler över hela USA. Tidningar, radio och tv bevakade rättegången som inleddes den 23 september 1992. Joey Buttafuoco utmålades som den elake skurken, Mary Jo som det oskyldiga offret och Amy Fisher kallades för ”Long Island Lolita”, en sexuellt brådmogen flicka utan större moraliska ambitioner.

Annons

Till sist föll domarna, Amy dömdes till sju års fängelse. Joey, som länge förnekade att han haft någon relation med Amy, erkände till sist och fick fyra månaders fängelse för att ha haft sex med en minderårig.

Se också: Svenska krimfall som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Mary Jo Buttafuoco skrev självbiografi

Mary Jo och Joey separerade 1994, men skildes först 2003.

– När jag gifte mig med Joey kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att mina barn skulle utsättas för något sådant här. De har varit med om så mycket, dels det som hände, dels all uppmärksamhet som hela familjen fått i massmedierna efteråt, sa hon.

Annons

I sin självbiografi berättade Mary Jo om händelserna och om tiden efteråt.

– Till en början trodde jag på allt min man sa. Nu vet jag att han är en sociopat.

Long Island Lolita släpps ur fängelse
Amy släpps ur fängelse 1999.

Hennes öde har också resulterat i två filmer, dramadokumentären The Amy Fisher story och dramat Casualties of love.

Mary Jo är i dag lyckligt gift med Stu Tendler, men hon lider fortfarande av sviterna efter skotten. En av kulorna sitter kvar i nacken och anses av läkarna vara alltför riskabel att avlägsna. Därför är hon delvis förlamad i ansiktet och döv på ena örat.

Annons

Men trots allt som hänt har Mary Jo förlåtit Amy, samtidigt som hon beklagar de val hon gjort genom åren. Den första tiden efter fängelsetiden levde Amy ett stillsamt liv. Men när hon efter några år gav ut sina memoarer och intervjuades av tv-stjärnan Oprah Winfrey hamnade hon i strålkastarljuset på nytt.

Mary Jo Buttafuoco blev skjuten av Long Island Lolita
Mary Jo är delvis förlamad i ansiktet och döv på ena örat. Hon har skrivit en bok om sitt liv.

2003 gifte hon sig med Louis Bellera, en man som många menade inte haft sin frus bästa för ögonen, utan mer räknat ut hur de skulle kunna tjäna mest pengar på hennes namn. Makarna fick snart tre barn tillsammans. Det hindrade dem inte från att spela in porrfilmer med den kända hustrun som skådespelerska, och Bellera som regissör.

Annons

Joey Buttafuoco och Louis Bellera i vilt slagsmål

Även Joey har gift om sig. 2007 knakade dock både Joeys och Amys äktenskap i fogarna och Joeys hustru Evanka ansökte om skilsmässa.

I maj samma år träffades det forna kärleksparet i New York. De gamla känslorna mellan Amy och Joey tog fart på nytt och fotografer fångade ett av parets ömma möten. Men båda hittade tillbaka till sina respektive och fortsatte sina liv.

Joey Buttafuoco och Louis Bellera i slagsmål.
När Joey mötte Amys make Louis på en gala i Los Angeles slutade det i slagsmål.

Både Joey och Amy trivs med uppmärksamheten i rampljuset. Han har haft mindre roller i flera filmer, och de båda söker sig gärna till olika kändisevent. När Joey och hans hustru Evanka oplanerat mötte Amy och Louis på en gala i Los Angeles dröjde det inte många minuter förrän de båda männen hamnade i ett vilt slagsmål.

Amys problem har fortsatt, hon har haft problem med droger och alkohol och medverkade 2011 i dokusåpan Celebrity Rehab med Dr Drew. 2015 skilde sig Amy och Louis Bellera. Frågan är vad som händer härnäst? För säkert kan Long Island Lolita bjuda på ännu en akt i detta triangeldrama…

Annons