Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Lundaforskare ger nya svar om växternas känsloliv: ”De märker att något är på gång”

31 maj, 2022 
Henrik Högström
Skära lök
Löken kanske inte gråter när du skär i den men den reagerar.
– Jo, det stämmer. De har inte känslor på samma sätt som oss men på något biokemiskt sätt märker de att något är på gång, säger Olivier Van Aken, universitetslektor vid biologiska institutionen i Lund.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Växterna omkring oss piggnar till av vatten och sol. När de blir angripna, skurna i eller bara pillade på så reagerar de också. Gener aktiveras och stresshormoner utlöses.

Det kan i sin tur innebära att växten anpassar sig, blir mindre och blommar senare. Nu har Lundaforskare fördjupat sig i växternas molekylära försvarssystem och hur de funkar.

Forskarlaget har dock inte invänt sig av lök utan av växten backtrav. Ett litet rapsliknande ogräs som utsatts för ”mekanisk stimulering”.

– Vi utsatte växten backtrav för mjuk borstning varpå tusentals gener aktiverades och stresshormoner frigjordes. Därefter gjorde vi en genetisk screening för att hitta de gener som var ansvariga för den här processen, säger Olivier Van Aken, biologiforskare vid Lunds universitet.

I arbetet, som publicerats I tidskriften Science advances, har forskarna identifierat tre proteiner som spelar en viktig roll för växternas respons på beröring.

DIY: Så torkar du kryddväxterBrand logo
DIY: Så torkar du kryddväxter

Stimulering ger starkare motstånd

Så vad är då samhällsnyttan med dessa upptäckter? Enligt Olivier Van Aken är poängen att i ett senare skede kanske kunna använda kunskaperna i det svenska jordbruket.

Annons

– Man vet om att när man trampar eller rullar på växter blir de lite mindre och lite starkare. Det ger ett starkare motstånd mot sådant som torka och insekter och kanske på slutet högre avkastning. Man gör det i Japan sedan många år.

– Kan vi ta reda på hur det här fungerar på ett molekylärt sätt kan vi kanske också förädla växtvarianter och spannmål och utnyttja den kunskapen. Men det är längre fram.

Cleve Backster forskade med växter och lögndetektor
Cleve Backster (th) med växt och lögndetektor.

CIA-agenten använde lögndetektor i rabatten

Så hur är det då med växter och känslor. På 1960-talet gjorde CIA-agenten och förhörsspecialisten Cleve Backster experiment med växter och en lögndetektor. Och hans slutsats blev att växterna reagerade om han till exempel satte en tändsticka till ett blad. Backster menade att växterna hade känslor och till och med kunde känna av mänskliga avsikter. Hans slutsatser förkastades dock senare av forskarkåren.

Men han var inte helt snett ute.

– Vi vet att om man skadar en växt så kommer det pyttesmå elektriska signaler som sprids för att varna den oskadade delen av växten, säger Olivier Van Aken som dock inte är bekant med CIA-agentens arbete.

– Men såvitt vi vet så skulle varje växt ha en sån respons.

Annons